Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Közelebb kerül Orbánhoz az uniós pénzek felügyelete


Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint 2021. január elsejétől, vagyis éppen a 2021-2027-es uniós költségvetési ciklus indulásától lesz a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány európai uniós források felhasználásáért felelős tagja. Eddig Palkovics László innovációs és technológiai miniszter felügyelte ezt a területet.

Januártól tehát Gulyás Gergely feladata lesz, hogy előkészítse az uniós források felhasználásához kapcsolódó kormányzati döntések végrehajtását szolgáló szabályozásokat, és ő felel az ágazati és területi szereplők közötti koordinációért is.

Emellett a Miniszterelnökséget vezető miniszternek kell javaslatot tennie az uniós források felhasználásához kapcsolódó fejlesztéspolitikai tevékenység irányítási, finanszírozási, intézményi, ellenőrzési és szabályozási rendszerének kialakítására, fejlesztésére is.

A Portfolio gazdasági hírportál elemzésében emlékeztet a helyreállítási alapból lehívható állami források miatt a Miniszterelnökségen létrehozott új szervezeti egységre, így logikus, hogy egyetlen tárca felügyelete alá vonják össze az összes uniós forrás felhasználásának felügyeletét, ami ugyanakkor így Orbán Viktorhoz is közelebb kerül.

A vétóügy közepette is jönnek az uniós pénzek

Mint azt szerkesztőségünknek Brüsszelben megerősítették, december elsején elutalta Magyarországnak az Európai Bizottság az európai munkahelyvédelmi program keretében még októberben jóváhagyott félmilliárd eurós hitel első, 200 millió eurós részletét.

Eközben továbbra sincs megoldás az uniós költségvetést és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alap ügyét blokkoló magyar és lengyel vétó ügyében. A két miniszterelnök hétfőn, egy héten belül már másodszor egyeztetett a közös stratégiáról. Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki szerint most a soros uniós elnök Németország térfelén pattog a labda, onnan várnak új javaslatokat a patthelyzet feloldására.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG