Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb magyar-lengyel kormányfői egyeztetés, közben Angela Merkel cáfolja Orbán Viktort


Angela Merkel és Orbán Viktor a 2020. október 1-jei, brüsszeli EU-csúcstalálkozón
Angela Merkel és Orbán Viktor a 2020. október 1-jei, brüsszeli EU-csúcstalálkozón

Miközben Angela Merkel német kancellár elismerte, hogy nincs még megoldás a magyar és a lengyel uniós vétók okozta helyzetre, egy héten belül másodszor egyeztet a közös stratégiáról Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Ezúttal Orbán Viktor repült Varsóba, csütörtökön Mateusz Morawiecki járt Budapesten. A hétfő esti varsói egyeztetésről szóló lengyel sajtóhíreket Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke erősítette meg az MTI-nek.

Piotr Müller lengyel sajtószóvivő arról beszélt a lengyel sajtónak, hogy Orbán Viktor és Mateusz Morawieckia az EU-s költségvetési tárgyalások és a soron következő uniós csúcstalálkozó kapcsán szükséges intézkedésekről tárgyal.

Angela Merkel cáfolta a magyar narratívát

A német kancellár egy uniós ügyekkel foglalkozó online tanácskozáson a Reuters beszámolója szerint döntő fontosságúnak nevezte az Európai Unió vezetőinek december 10-én kezdődő csúcstalálkozóját abból a szempontból, hogy a magyar és a lengyel vétó ellenére sikerül-e megoldást találni az uniós költségvetésre és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapra.

"Remélem, legalább megpróbáljuk megtalálni a megoldást, ez nagyon fontos jelzés lesz" - fogalmazott a soros uniós elnök Németország kancellárja, aki elismerte, hogy egyelőre nincs megoldás a helyzetre, de bízik abban, hogy a decemberi "nagyon fontos csúcstalálkozón jó döntés születik" .

A Portfolio beszámolója szerint ugyanezen a videokonferencián a német kancellár cáfolta, hogy "az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötését titokban, a hátsó ajtón keresztül csempészték bele a költségvetési alkuba". Merkel azt mondta, hogy a kezdetektől fogva erről volt szó, ebben állapodtak meg a nyári EU-csúcson is.

Merkel ezzel Orbán Viktornak a Die Zeit online oldalán megjelent interjújában mondottakra reagált. A magyar kormányfő ott ugyanis egyebek között arról beszélt, hogy a júliusi döntés az EU pénzügyi érdekeinek védelmére vonatkozó szabályok megalkotásáról szólt. A jogállamisági mechanizmus kérdése szerinte külön dolog, és ezt a kettőt az Európai Parlament utólag próbálta meg összekapcsolni.

Nem engedik felpuhítani a jogállamisági mechanizmust

Ezt tette nyilvánvalóvá hétfő esti posztjában Manfred Weber, a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt frakcióvezetője.

A német néppárti politikus a Twitteren osztotta meg videoüzenetét, amelyben egyebek között arról beszél, hogy "erős jogállamisági mechanizmusra van szüksége Európának, mert az igazságszolgáltatás függetlenségét és a média szabadságát sajnos már nem lehet természetesnek tekinteni".

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG