Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gulyás Gergely: decemberben tetőzhet a koronavírus-járvány Magyarországon


A Semmelweis Egyetem koronavírus-tesztet végző orvostanhallgatója a székesfehérvári Tündérkert Bölcsődében 2020. december 2-án
A Semmelweis Egyetem koronavírus-tesztet végző orvostanhallgatója a székesfehérvári Tündérkert Bölcsődében 2020. december 2-án

Gulyás Gergely a kormányinfón jelentette be, hogy még nem döntött róla a kormány, maradnak-e a mostani járványügyi intézkedések december 11. után is, de az biztos, hogy lesznek megengedőbb szabályok külön az ünnepekre.

Még nincs döntés róla, hogy milyen szabályok lesznek érvényben december 11. után, amikor lejárnak a most érvényes korlátozások, mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Orbán Viktor jelenleg konzultál az egészségügyi és gazdasági szakértőkkel, majd az Operatív Törzzsel közösen fogja kiértékelni a helyzetet, és döntést hozni arról, milyen intézkedések legyenek érvényben 11-e után. A miniszter kérdésre elmondta, hogy várhatóak speciális szabályok az ünnepekre, még ha érvényben is maradnak a szigorú intézkedések, akkor is lehet arra számítani, hogy lesznek külön szabályok.

Jövő héttől lehet regisztrálni az oltásra

A kormány azt reméli, hogy Magyarország lassan eljut a koronavírus-fertőzések számának és a betegséggel összefüggő haláleseteknek a csúcspontjára. Gulyás azt mondta, hogy szakértők szerint a tetőzés inkább decemberben és nem januárban lehet majd.

A miniszter arról is beszámolt, hogy elindul a vakcina-előjegyzési kampány. Müller Cecília országos tiszti főorvos levélben fogja megkeresni a nyugdíjasokat, a levélben lesz egy regisztrációs lap és egy ingyenes válaszboríték.

Ezen kívül a jövő héten elindul egy online felület is, a vakcinainfo.gov.hu, amelyen bárki regisztrálhat a védőoltásra. Az oltás önkéntes alapon történik és államilag szervezett lesz a beadás, és nem igazak azok a hírek, hogy az állami programon kívül lehet kapni majd védőoltást.

50 milliárd forintért jegyeztünk elő eddig oltószert

Gulyás Gergely elmondta, hogy ha szeretnénk, hogy garantálva legyen az oltóanyag-kapacitás Magyarországon, akkor fontos, hogy több cégnél is előjegyezzük az igényünket. A miniszter szerint ennek a jelentőségét jól bizonyítja, hogy a hírek szerint a Pfizer vakcinája első körben csak az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban lesz elérhető. Magyarország már 50 milliárd forint értékben lefoglalt vakcinakapacitást.

A magyar gazdaság teljesítménye a járvány mintegy 10 százalékkal lesz kevesebb az idén a magyar gazdaság teljesítménye, mint amire januárban még a hazai és a nemzetközi szakértők számítottak. Gulyás Gergely kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy 993 koronavírusos beteget ápolnak intenzív osztályon jelenleg.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG