Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gulyás Gergely: A pedagógusok béremelése az uniós pénzek folyósításának ütemétől függ


Napokon belül aláírhatják a egyezséget a magyar kormány és az Európai Bizottság képviselői az uniós helyreállítási tervről, de szignó kerülhet a közös uniós költségvetés magyar forrásairól szóló partnerségi megállapodásokra is – mondta kedd reggel Navracsics Tibor. Gulyás Gergely szerint ha január 1-jétől hozzáférhetünk az uniós pénzekhez, akkor január 1-jétől emelkedhet a pedagógusok fizetése.

Minden jel arra utal, hogy Brüsszelben az uniós állandó képviselők megegyeztek a magyar helyreállítási tervvel (RRF) kapcsolatban – mondta a keddi sajtótájékoztatón Navracsics Tibor. Az uniós fejlesztési miniszter szerint a hétfő késő esti megállapodás lehetővé teszi, hogy az Európai Bizottság gyorsított eljárásban jóváhagyja a magyar operatív programokat, és megszülessen a megállapodás az RRF-ről is. Utóbbi keretében 2300 milliárd forintos forrás nyílik meg, ennek 48 százaléka klímapolitikai célokra megy majd, harminc százaléka digitális fejlesztésekre.

„A kezdetektől nyitottan”

Az operatív programokból 14 ezer milliárd forint áll rendelkezésre 2027 végéig, de ebből 4300 milliárdot már jóváhagyott a bizottság, ezek az agrárfejlesztési programok. Navracsics Tibor szerint a magyar fél a kezdetektől nyitottan állt a tárgyalásokhoz, és mindig kompromisszumra törekedett. Ennek köszönhetően szeptemberben megállapodtak a jogállamisági eljárással kapcsolatban is.

A kormány szerint már napokon belül alá lehet írni a helyreállítási alapról szóló megállapodást és az operatív programokhoz szükséges partnerségi megállapodást, és januártól elkezdődhet a pénzek lehívása.

Navracsics Tibor korábban azt mondta a lapunknak adott interjúban, hogy személye a garancia arra, hogy a magyar uniós vállalások maradéktalanul teljesülni fognak.

A globális minimumadóval kapcsolatban Navracsics Tibor azt mondta: a cégek általános adóterhelését kell figyelembe venni ennek vonatkozásában, így a kilencszázalékos társasági nyereségadót beszámítva a magyarországi vállalkozások terhei nem emelkednek majd.

Gulyás Gergely szerint azt a Külgazdasági és Külügyminisztérium ismeri, mely orosz állampolgárokat húzatott le a kormány az újabb uniós szankciós listáról az utolsó pillanatban, így erről nem tud nyilatkozni. A tanárok bérének emelésével kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta: ha január 1-jétől hozzáférhetünk az uniós pénzekhez, akkor január 1-jétől emelkedhet a pedagógusok fizetése.

Kérdésre válaszolva Navracsics Tibor azt mondta: nem számítanak újabb uniós elvárásokra, de a tárgyalások folynak, és abban bíznak, hogy ezek során bármely kérdést tisztázni tudnak.

Hitel, de nem úgy

Az Ukrajnának nyújtott 18 milliárdos uniós hitelről Gulyás Gergely azt mondta: ez a magyar kormányt nem kötelezi hitelfelvételre, a közös uniós költségvetésből fognak segítséget folyósítani.

A pedagógusok bére 2026-ig jelentősen emelkedni fog a kormány állítása szerint.

A jogállamisági feltételességi eljárásról, amelynek keretében felfüggesztettek pénzeket, Navracsics Tibor azt mondta, az úgynevezett szupermérföldköveket (ezek olyan paraméterek, amelyeknek teljesülniük kell azért, hogy a felfüggesztést megszüntessék) a bizottság határozta meg, ezért ők ismerhetik pontosan a tartalmukat is.

Az RRF hitelrészével kapcsolatban Navracsics Tibor azt mondta: a kormánynak még van hat hónapja, hogy eldöntse, felveszi-e, majd a konkrét gazdasági helyzet tekintetében döntenek erről.

Gulyás Gergely szerint az Országgyűlés február 20-án tartja első tavaszi ülésszakát, ekkor kezdhetik el a svéd és a finn NATO-tagság ratifikációját.

Egyszerűen: milyen EU-s pénzekért küzd Magyarország?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:45 0:00

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG