Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Számháború az oltási kapacitásokról Orbán és minisztere között


Gulyás Gergely miniszter Kaposváron tart sajtótájékoztatót, 2021. január 10-én.
Gulyás Gergely miniszter Kaposváron tart sajtótájékoztatót, 2021. január 10-én.

Orbán Viktor szerint egy hétvége alatt be tudnánk oltani az összes hazai érintettet, Gulyás Gergely viszont most egy lényegesen alacsonyabb számot mondott, és az EU-t ostorozta. Közben a beérkezett oltóanyagoknak a felét sem használta fel az ország. Emellett a kormány "gyakorlatilag megállapodott" egy kínai oltásgyártóval.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI szerint csütörtökön azt mondta, hogy félmillió embert tudna a magyar egészségügy naponta beoltani. Azaz két hét alatt mindenkit be tudnának oltani, ha már most lenne elég oltás.

Ez nagyjából a nyolcada annak, amit Orbán Viktor ígért decemberben. A miniszterelnök ugyanis akkor még arról tájékoztatott, hogy egy hétvége alatt be tudnának oltani minden érintettet, ami napi négymilliós oltási kapacitást feltételezett.

"Magyarország akkor lesz túl a válságon, ha sikerül jelentősen előre lépnie az oltásszámban" - ismerte el most még Gulyás Gergely.

Eddig minden korábbi felkészülés mellett 25 oltópontot tudtak felállítani a hűtést igénylő, modern oltásoknak. Ennyi oltóhellyel a napi félmilliós oltási kapacitás azt jelentené, hogy egy oltóponton naponta 20 ezer embert kéne megszúrni. Azaz ha napi 24 órában üzemelnek, akkor is nagyjából 4 másodperc jutna egy emberre.

A beérkezett oltások felét sem adtuk még be, de az EU a hibás

Gulyás Gergely kiemelte, az EU-ból kilépett Egyesült Királyságban, továbbá Izraelben és Kínában is eredményesebben tudtak gondoskodni az oltóanyagbeszerzésről, mint azt az unió tette. De közben azt is elárulta, hogy az EU-ból eddig 129 860 ember beoltására elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra, és ebből 96 100 adagot használtak fel.

Ehhez fontos tudni, hogy a kormány jellemzően "egy ember oltására elegendő adagról" beszél. De a hozzánk megérkezett Pfizer-, és Moderna- termékekből is két oltás kell egy embernek, a másodikat nagyjából az első után 3-4 héttel beadva.

Ez azt jelenti, hogy majdnem 260 ezer egység készleten lévő oltóanyagból adtak be eddig kevesebb 96,1 ezret, ami 37 százalékos teljesítménynek felel meg eddig. Így például a legutóbb érkezett 81 tálca vakcina csaknem 95 ezer oltást jelent, amikkel kicsit kevesebb mint 47,5 ezer embert lehet védetté tenni.

Amikor a lekötött oltóanyagokról beszél a kormány, akkor viszont jellemzően a nagyobbik számot, a lekötött adagok számát közli. Így most Gulyás Gergely megerősítette, hogy az EU-nál eddig 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le a kormány.

Akár az EU-ban nem engedélyezett kínai gyógyszer is jöhet

Közben egy kínai gyártóval, a Sinopharmmal gyakorlatilag meg is állapodott kormány, derült ki Gulyás Gergely szavaiból. Tájékoztatása szerint az első adag szállításának – amely akár egymillió is lehet – az időpontja csak a magyar gyógyszerészeti hatósági engedélyezés gyorsaságától függ.

Arról is beszélt, hogy valószínűleg lesz EU-s szintű oltásigazolás a beoltottaknak, a magyar kormány majd igazodni fog ahhoz a dokumentációhoz.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG