Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gumibottal többször mellbe ütött, bakanccsal hasba rúgott egy katonanőt felettese egy szolnoki kiképzésen


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség egy tavaly őszi szolnoki kiképzés miatt, ahol két katonanő is sérüléseket szenvedett – tudta meg a Szabad Európa. A honvédségnél ugyanakkor az érintetteket próbálják meg ellehetetleníteni, csakúgy, mint azt a jogász tisztet, aki szexuális zaklatás miatt jelentette fel parancsnokát.

A Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopterdandárnál tartottak tavaly október végén úgynevezett tömegkezelési (angol betűszóval: CRC) felkészítést. Hogy ez mennyire fontos, azt jól mutatják a május legvégén történtek, amikor Koszovóban 19 magyar KFOR-katona sérült meg, amikor szerb tüntetők rájuk támadtak.

A tömegkezelést minden esetben védőfelszerelésben hajtják végre a katonák, ennek része a nők számára egy speciális melltartó is. A Szabad Európa információi szerint a tavaly októberi kiképzésen az egyik női katona, egy őrmester szóvá tette feljebbvalójának, egy törzszászlósnak, hogy a melltartó nem megfelelő minőségű, hiányzik belőle egy fontos betét, amely éppen a mellkast érő ütések erejét hivatott tompítani.

Nem egyedüli incidens

A törzszászlós azonban az őrmestert kérte számon, hogy miért kifogásolja a felszerelés minőségét, majd demonstrálandó, hogy a védőfelszerelés mégis megfelelő, a nála lévő gumibottal többször mellbe ütötte beosztottját, ezt követően pedig bakanccsal hasba is rúgta.

Ehhez kapcsolódóan: De miért támadtak KFOR-katonákra a szerbek Koszovóban?

Nem ez volt azonban az egyetlen incidens a kiképzés során: egy másik katonanő egyelőre tisztázatlan körülmények között olyan lábsérülést szenvedett, hogy kórházba került és kétszer is meg kellett műteni. A bántalmazott őrmester a kiképzés után, tavaly novemberben a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezredének parancsnokához fordult panaszával.

Azt kérte, a testület állapítsa meg, hogy az említett törzszászlós kötelezettségszegést követett el. Az ezred vezetője fel is állított egy bizottságot az esetek kivizsgálására, érdekes, hogy a négy tagból három (jogász végzettségű tiszt) nő volt. Az említett őrmester a beadványhoz csatolta a szolnoki Hetényi Géza kórház ambuláns kezelőlapjának másolatát is.

Nem történt feljelentés

A két katonalány súlyos sérülést szenvedett a határvédelmi felkészítés során, így a honvédségnek hivatalból feljelentést kellett volna tennie a Központi Nyomozó Főügyészségen. Csakhogy ez nem történt meg, a vizsgálat során meghurcolták, méltatlan helyzetbe hozták őket parancsokaik.

Szintén Szolnokon történt, amivel az ATV is foglalkozott, hogy egy jogász tiszt szexuális zaklatás miatt tett feljelentést parancsnoka ellen, mert a belső vizsgálat során őt is meghurcolták, a Központi Nyomozó Főügyészség az eljárást meg is indította. A honvédségnél ugyanakkor rendelkezési állományba helyezték, ami azt jelenti, hogy két hónapon belül gyakorlatilag kirúghatják. Erre most csak azért nem kerülhet sor, mert a jogász tiszt jelenleg betegállományban van.

Kiképzésen a Magyar Honvédség katonái (képünk illusztráció)
Kiképzésen a Magyar Honvédség katonái (képünk illusztráció)

Informátorunk azt mondta a Szabad Európának: sem a jogász tiszt ügyével, sem a két másik lányéval nem akart érdemben foglalkozni a honvédség, ehelyett az aktuális teljesítményértékelésen valamennyiüket lepontozták, és megpróbáltak nyomást gyakorolni rájuk, hogy álljanak el a jogorvoslattól. Emiatt nem is az említett őrmester, hanem a barátja tett feljelentést tavaly decemberben a Központi Nyomozó Főügyészségen, ahol idén januárban el is rendelték a nyomozást.

A jogász tiszt maga tett feljelentést a saját ügyében. A nyomozás mindkét esetben elindult. Míg a jogász tiszt betegállományba került, addig a feljelentett parancsnok továbbra is a beosztásában van, holott a honvédek jogállásáról szóló törvény idevágó szakasza alapján ha valakivel szemben büntetőeljárás indul, és „a bűncselekmény a honvédelmi szervezet tekintélyét súlyosan sérti”, akkor az illetőt azonnali hatállyal fel kell függeszteni beosztásából, és méltatlansági eljárást kell indítani ellene. Csakhogy ez nem történt meg egyik esetben sem: a szolnoki kiképzés törzszászlósa ugyanúgy, ugyanabban a beosztásban katona, mint a jogász tiszt parancsnoka.

Lett volna megoldás

Informátorunk szerint a parancsnok ellen ráadásul már 2021-ben is volt vizsgálat szexuális visszaélés és a honvédséghez méltatlan viselkedés következtében, Ruszin-Szendi Romulusz el is beszélgetett vele emiatt.

A jogász tiszt először próbált megoldást keresni, lett is volna lehetősége másik, magasabb beosztásba menni, így kiszabadulni az életét megkeserítő helyzetből, de a parancsnoka ellehetetlenítette Szolnokon. Ezért 2022 májusában panasz útján kért segítséget. Ruszin-Szendi Romulusz másnap átvezényelte egy másik szolgálati helyre. (Őt áprilisban mentették fel, utódja Böröndi Gábor lett, akivel szemben már tettek feljelentést egy sajátos „kiképzés” miatt, de ezt elutasította a KNYF.)

Ehhez kapcsolódóan: Alvásmegvonás a „pletykás” sofőröknek.

Ez akár kulturált módja is lehet annak, hogy ilyen esetben a panaszt tevő alacsonyabb rangú katona kellően biztonságos távolságban legyen volt felettesétől, csakhogy a jogász tiszt munkáltatója maradt ugyanaz, akit zaklatással vádol. (A sors iróniája, hogy a jogász tiszt az új helyen értesült a tavaly októberi kiképzésen történtekről, aki merte jelezni az egyik bizottság jogász tagjának, hogy a parancsnoknak súlyos testi sértés esetén feljelentési kötelezettsége van.)

A bosszú nem is maradt el: mint írtuk, a jogász tisztet rendelkezési állományba helyezték. Ez azt jelenti, hogy ha lejár ennek két hónapos időtartama, egyszerűen kirúghatják a honvédségtől.

Novák Katalin hivatala szerint minden rendben

A jogász tiszt édesanyja tavaly év végén Novák Katalin köztársasági elnöknek – mint az Alaptörvény szerint a hadsereg főparancsnokának – is írt levelet. Azt a választ kapta – amelyet eljuttatott szerkesztőségünkhöz –, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal részéről személyes egyeztetést kezdeményeztek a honvédség parancsnokával, amelynek során „tájékoztatást kaptunk arról, hogy lánya panaszát a jog- és hatáskörrel rendelkező Magyar Honvédség illetékességből szabályszerűen kivizsgálta, és a Magyar Honvédség parancsnoka a szükséges intézkedéseket megtette”. Ezen kívül Novák Katalinnak nincs jogszabályi felhatalmazása arra, hogy „lánya ügyét kivizsgálja vagy a Magyar Honvédség számára utasítást fogalmazzon meg”.

Azonban a szabályszerű kivizsgálás nem igazán állja meg a helyét, mert a jogász tiszt idén márciusban Ruszin-Szendi Romulusz és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter segítségét kérte mindhármuk esetében a folyamatos retorziók miatt. Azt a választ kapta a jogi főnöktől, hogy ügye vizsgálata folyamatban van, majd jött a határozat, hogy két hónap múlva menesztik a honvédségtől.

„Amikor 2021 nyarán több szexuális zaklatás miatt is nyomozás folyt a honvédségnél, Benkő Tibor akkori miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz a kamerák nyilvánossága előtt ígérte meg, hogy minden esetet a lehető legalaposabban kivizsgálnak, zéró tolerancia van a zaklatókkal szemben a Magyar Honvédségnél, és ha ilyen történik, nem állnak meg annál, hogy egy-két embert esetleg kirúgnak. Ehhez képest most a jogász tiszt esetében éppen az történik, hogy a zaklatás áldozatát távolítják el, és a két másik lányt is megpróbálják ellehetetleníteni” – mondta a Szabad Európának informátorunk.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG