Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyár még nincs, munkacsoport már van, ők ilyen vakcinát készítenének Debrecenben


Beadásra készítik elő a kínai Sinopharm Covid–19-oltóanyagát egy budapesti idősek otthonában 2021. február 25-én
Beadásra készítik elő a kínai Sinopharm Covid–19-oltóanyagát egy budapesti idősek otthonában 2021. február 25-én

Elölt vírust tartalmazó és fehérjealapú oltóanyag gyártására fogalmazott meg javaslatot alakuló ülésén az oltóanyaggyár-munkacsoport. Ez a munkacsoport azt hivatott eldönteni, hogy a Debrecenben létesülő gyárban milyen típusú, technológiájú oltóanyag készüljön koronavírus ellen.

A javaslatból arra lehet következtetni, hogy olyan elven működő oltóanyag gyártására tettek javaslatot a testület résztvevői, mint a kínai Sinopharm, amelynek hatékonyságát több tanulmány kétségbe vonta. Magyarországon tulajdonképpen a Sinopharmmal oltott, védettség nélküli idősek miatt merült fel először a harmadik oltás beadása.

Vagyis a mai közlemény alapján egyelőre szó sincs a legkorszerűbb, mRNS-alapú vagy vektoralapú oltóanyagok gyártásáról, de nincs szó az orosz Szputnyik gyártásáról sem, noha Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az orosz diplomácia vezetőjével, Szergej Lavrovval tartott közös budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy előrehaladott tárgyalások folynak arról, hogy a Debrecenben felépülő vakcinagyárban licenc alapján az orosz Szputnyik-oltóanyagot is gyárthassák. A tárgyalások jelenlegi állása szerint 2021 végére megtörténhet a technológiatranszfer, így 2022 végétől lehetővé válik a Szputnyik licencalapú gyártása Magyarországon.

Fehérjealapú vakcinát használnak például a hepatitis és más vírusos megbetegedések megelőzésére. Az ezen az elven működő, koronavírus elleni oltóanyag széles körű használatáról nincs információ, de például Indonéziában már használják a Novavax vakcináját, és más klinikai kísérletek is folynak.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az oltóanyaggyár-munkacsoport szerdai tanácskozása előtt elmondta: a hazai oltóanyaggyártás ötlete több mint egy évvel ezelőtt született meg, és kormánydöntés született arról, hogy a gyár létesítését felgyorsítják.

Ismertetése szerint a munkacsoport munkájában a Magyar Tudományos Akadémia, az országos intézetek, a Debreceni Egyetem képviselői, valamint víruskutatók, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusai, epidemiológusai és az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikai vezetői vesznek részt.

XS
SM
MD
LG