Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Van, aki emberkísérletnek tartja, más háziorvos a szabadságát megszakítva adja be


Az orvos az oltásról tájékoztat egy férfit, mielőtt beoltják a Pfizer–BioNTech-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. június 20-án
Az orvos az oltásról tájékoztat egy férfit, mielőtt beoltják a Pfizer–BioNTech-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. június 20-án

Beszámolnak a harmadik oltás tapasztalatairól a kínai vakcinával oltott védettség nélküliek. Közben véget ért a fővárosi antitestvizsgálat, csaknem tízezer újabb teszteredmény igazolja, hogy a Sinopharmmal oltott 60 év felettiek 26 százalékának szervezetében nem mutatható ki elegendő antitest.

A Szabad Európa több cikkben, videóban is beszámolt a kínai Sinopharm-vakcina hatékonysága körüli bizonytalanságokról. Hétezernél is több tagja van annak a Facebook-csoportnak, amelynek tagjait ezzel a vakcinával oltották, ám a különféle tesztek, amelyekkel a védettségükről szerettek volna megbizonyosodni, azt igazolták, hogy vagy egyáltalán nincs, vagy nem megfelelő szintű a koronavírussal szembeni védettségük. Zömében hatvan év felettiek, de nem csak ezt a korosztályt érinti a probléma.

Ahogy az ismertetőben magukról írják, „a csoport célja a laboratóriumi ellenanyag-vizsgálaton negatív vagy alacsony szintű eredményekkel rendelkező kétségbeesett emberek újraoltása”.

Július 16-án jelentette be a miniszterelnök, hogy Magyarországon lehetővé válik a harmadik oltás. A döntést a negyedik járványhullámot már több helyen elindító delta-vírusvariánssal indokolta a kormány.

Múlt héten kijött a harmadik oltásra vonatkozó állami eljárásrend. Ennek a lényegi része tartalmazott egy táblázatot a potenciálisan harmadik oltások fajtáiról. E mellé Müller Cecília még bejelentette, hogy a háziorvosok oltsanak belátásuk szerint.

Miután azonban a szakma szerint a harmadik oltásra vonatkozó minisztériumi eljárásrend nem túl hasznos az orvosok számára, ezért a Magyar Orvosi Kamara egy független magyar szereplők által elkészített, szakmailag értékelhető anyagot ajánl a témában. Ennek egyik készítője, Balkányi László szerint az állami eljárásrend használhatatlan,

„önmagában értelmezhetetlen, mert nem tartalmazza azt az információt, amire valójában szükség volna: hogy az oltottak melyik csoportjának oltására mit javasolnak. Például a 65 év fölöttieknél másképp kellene megítélni, mint a 65 év alattiaknál.”

Van, aki nem hajlandó beadni, van, aki a szabadságát is megszakítja

A hatvanévesnél idősebb, Sinopharmmal oltottak sikerként értékelték és sok virológushoz hasonlóan üdvözölték a harmadik oltásról szóló hírt. Többen már korábban, itthon, nem hivatalos csatornákon vagy a határon túl intéztek maguknak oltást, de vannak, akik friss, hazai tapasztalataikat osztják meg a zárt Facebook-csoportban, a közösségi oldalon.

Az első tapasztalatok általában zökkenőmenetes regisztrációról és oltásról szólnak. A legtöbb posztoló Pfizert kapott.

„Kaposvár, 1. oltópont. Szuper jó szervezés. Hatalmas vakcinabőség. Mindenki azt kapott, amit kért. A többség Pfizert kért. Én is. (Megjegyzés: nem csak idősek és nem csak kínaisok jöttek.)”

„Megkaptam a harmadik oltást, Pfizert. Vasárnap. Semmi bajom azóta sem. Irtó kedves volt mindenki a Honvédkórházban. 35 éves vagyok. Negatív leletes, plusz a férjem is.”

Volt, aki arról írt, hogy a háziorvosa még a szabadságát is megszakítja, hogy beadhassa az oltást, míg egy másik csoporttag arról számolt be, hogy az orvosa hallani sem akar harmadik oltásról, amit emberkísérletnek tart.

„Februárban elsők között léptem be a csoportba férjem érintettsége révén, aki buszsofőrként nap mint nap veszélyben van nulla védettségével. Háziorvosunk – szabadságát megszakítva – augusztus 6-án oltónapot tart, ahol a férjem is megkapja harmadik oltásként a Pfizert.”

„Az én háziorvosom kerek perec megmondta, hogy ő nem ad harmadik oltást, mert emberkísérletnek tartja, amiben ő nem akar részt venni. Így most jelentkezem oltópontra, ami 35 kilométerre van a lakhelyemtől.”

László József a Szabad Európának elmondta, ő, a csoport több tagjához hasonlóan nem várta meg az augusztus elsejei nyitást a harmadik oltásra. Alkata, kora miatt is a veszélyeztetett csoportba sorolható, ezért is fogadta el tavasszal a kínai vakcinát, amiről akkor még nem sok negatívumot lehetett tudni.

A tavaszi két kínai oltás után végzett tesztek azonban rendre azt igazolták, hogy nincs védettsége, ráadásul egy magánbölcsődét üzemeltetnek a feleségével, így a gyermekek és a saját biztonságuk érdekében is úgy érezte, védetten kell várnia a negyedik járványhullámot.

Mint mondja, felmerült, hogy Nagyváradon oltatja be magát, de végül sikerült itthon megoldania.

„Amint megtudtam, hogy egy magánkórházban lehet harmadik oltást kérni, jelentkeztem. Ugyanúgy ki kellett tölteni egy kérdőívet, mint az első két oltásnál. Július közepén Modernát kaptam. Reagált a szervezetem. Fájt a karom, fáradtságot, gyengeséget éreztem. A kínai vakcina után semmilyen reakció nem volt” – mondja László József, aki újabb tesztet csináltat majd a harmadik oltás után három héttel.

Szerinte most már megfelelő lesz az ellenanyagszintje, mások is erről számoltak be, akik túl vannak a harmadik oltáson. Ha mégsem, konzultál a háziorvosával. Hozzátette, a harmadik oltás után ugyanúgy megkapta az igazolást, mint az első kettő után, és a védettségi igazolványában is szerepel a harmadik dózis.

Nyilvánosságra hozta a főváros a júliusi Covid-antitestvizsgálat eredményeit

A Fővárosi Önkormányzat keddi közleménye szerint az önkéntes tesztelésre jelentkezők közül 13 524 esetben tudták részletesen kiértékelni az eredményt. Gyakorlatilag ugyanarra jutottak, mint amire a már korábban nyilvánosságra hozott teszteredmények alapján. Vagyis a Sinopharmmal oltott hatvan év felettiek 26 százalékánál nem volt elég az IgG-típusú neutralizáló antitestek jelenléte a vérkeringésben, míg a többi oltóanyag esetében ez az arány jóval alacsonyabb volt.

Az egyes oltóanyagoknál a következő nagyságrendben volt jelen az IgG antitest 50 AU/ml vagy afölötti értéken, azaz elégséges mennyiségben:

  • AstraZeneca – 98,71 százalék (689 fő a 698-ból),
  • Janssen – 95,24 százalék (40 fő a 42-ből),
  • Moderna – 98,91 százalék (545 fő az 551-ből),
  • Pfizer–BioNTech – 98,4 százalék (3199 fő a 3251-ből),
  • Sinopharm – 74,11 százalék (5858 fő a 7904-ből),
  • Szputnyik V – 96,85 százalék (1044 fő az 1078-ból).

Mint írják, a Sinopharmnál az esetszám lehetővé teszi az életkor szerinti elemzést. Ebből a közlemény szerint az derül ki, hogy egyértelmű az összefüggés az életkor és az antitestek nem elégséges mennyisége között, vagyis a kínai vakcina esetében az életkorral arányosan nőtt a kevesebb antitesttel rendelkezők aránya

  • a nyolcvan év feletti korosztályban az elégséges mennyiségű antitesttel rendelkezők aránya (65,54 százalék),
  • a 60–64 éves korosztályban (78,77 százalék).

Magyar kutatók mérték meg először tudományos alapossággal, hogy a kínai Sinopharm oltása milyen antitestválaszt okoz a beoltottaknál, mutatta be a Telex. Az eredmény egybecseng a korábbi, kevésbé megismételhető hazai vizsgálatokkal is:

  • az ötven év alattiak körülbelül tizedénél nem volt jelen mérhető mennyiségű semlegesítő antitest két Sinopharm-oltás után,
  • a hatvanéves korosztálynál már 25 százalékuknak egyáltalán nem termelődött semlegesítő antitestje,
  • a nyolcvan év felettieknél pedig ez az arány már ötven százalék volt.

Ferenci Tamás, az Óbudai Egyetem biostatisztikusa és Sarkadi Balázs akadémikus, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont biokémikusa 450 Sinopharmmal oltottat vizsgált meg. A még publikálás előtt álló tanulmányt itt találja, az adatokat itt tudja ellenőrizni.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG