Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyermekétkeztetési Alapítvány: Egymillió felnőttnek és kétszázezer gyermeknek nem jut elegendő ennivaló


Egyes statisztikák szerint az éhezők száma akár meg is duplázódhat
Egyes statisztikák szerint az éhezők száma akár meg is duplázódhat

Szomorú statisztikát osztott meg nemrégiben a fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő Gyermekétkeztetési Alapítvány. A szervezet szerint ma Magyarországon kétszázezer olyan gyermek lehet, aki nem részesül elégséges étkezésben, és közel egymillió felnőttet is érint ez a probléma. A kecsup.hu riportjából az is kiderül, hogy Bács-Kiskun vármegye kiemelt színtere az alapítvány élelmiszer-szegénység elleni küzdelmének.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány beszámolója szerint Magyarországon a gazdasági helyzet, az infláció és a rezsiárak emelkedése miatt jelenleg közel egymillió felnőttnek nem jut elég élelmiszer. Ez a negyedik legrosszabb helyet jelenti az uniós országok között. A szervezet szerint a felnőtteken kívül kétszázezer rászoruló gyermek sem kap eleget enni, számukra a nyári szünet az önfeledt pihenés helyett a korgó gyomrot jelenti.

„Bács-Kiskun vármegye az egyik rendszeresen látogatott élelmiszerosztási pontunk – osztja meg tapasztalatait dr. Keszy-Harmath Dániel, a Gyermekétkeztetési Alapítvány munkatársa. – Épp kedden jártunk a megye négy településén (Kunszentmiklóson, Tasson, Szalkszentmártonon és Dunavecsén), ahol összesen nyolcvan csomag tartós élelmiszerrel támogattuk a rászoruló családokat. Településenként húsz család kapott hozzájárulást, akiket a helyi családsegítő együttműködésével választottunk ki. Ezek a családok jellemzően nagyon nehéz körülmények között élnek és a legtöbb alapellátásból kimaradnak” – tette hozzá a szakember.

A közös főzés ritka családi élmény

A szerdai ételosztás 182 gyermek étkezését biztosította most egy hétre. A nélkülözés ideiglenes felszámolása mellett az ilyen akciók lehetőséget teremtenek arra is, hogy a család összekovácsoló élményként élje meg a közös főzést.

Bár egész évben érezhető a szükség, a nyári hónapok kiemelten nagy terhet rónak a szegénységben élő gyermekes családokra, különösen ami az élelmiszer-ellátást illeti. A tanév során az óvodákban, iskolákban még hozzájutnak a gyerekek a napi többszöri étkezéshez, ám ez nyáron a legtöbb helyen megszűnik, otthon viszont olyan kiadást jelentene, amit nem tudnak finanszírozni, ezért a nyári szünet ma Magyarországon sok gyermek számára az önfeledt pihenés helyett a korgó gyomrot jelenti – tájékoztatta a kecsup.hu-t az alapítvány munkatársa.

A szervezet eseti segítségnyújtás mellett állandó programokkal is próbálja enyhíteni a szegénységben élő családok helyzetét. Egyik visszatérő kezdeményezésük, a Fel a fejjel! keretein belül olyan, legalább egy gyermeket nevelő családoknak segítenek, akik valamilyen okból kifolyólag nehéz körülmények közé kerültek (anyagi helyzet, betegség, sérült gyermek nevelése), és szükségük van külső segítségre a talpra álláshoz.

A 2023-as Fel a fejjel! program februárban indult és 2024 januárjáig tart, 15 települést érint az ország különböző részein, Bács-Kiskunban Bácsalmáson, Solton, Kunszentmiklóson és Dunavecsén (az utóbbi két településen féléves váltásban).

A program keretein belül egy településen öt családot támogatnak havi húsz-húszezer forinttal 12 hónapon keresztül. A havi húszezer forintos pénzösszeget nem közvetlenül a család kapja, hanem minden településen szerződést kötnek a helyi kisbolttal, és ott állítják össze a tartós élelmiszerekből álló egységcsomagot vagy a család által igényelt ételeket.

Ehhez kapcsolódóan:Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben segíthetnek egy kolumbiai vetőmagbank titkai

Megduplázódhat az éhezők száma

Dr. Keszy-Harmath Dániel szerint már a korábbi években is komoly probléma volt az élelmiszer-szegénység. Elsősorban a leszakadó térségekben érzékelhető a válság, de egyre szélesebb körben jelentkeznek a hiányok. A szakember szerint egyes statisztikák azt jelzik, hogy az éhezők száma akár meg is duplázódhat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelkezése szerint a szünidei gyermekétkeztetést idén is írásban lehet igényelni az arra jogosult gyermekek számára a települési önkormányzat jegyzőjénél. A szülők bármikor, akár a nyári szünet alatt is benyújthatják kérésüket, a jelentkezésnek nincs határideje. A kecsup.hu megpróbált utánajárni, hogy Kecskeméten van-e erre lehetőség, mennyien jelezték az igényüket és milyen helyszíneken szervezik meg a rászoruló gyerekek étkeztetését, de sajnos nem kaptunk választ a kérdéseinkre Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatától.

Bajáki Zsanett írása.
  • 16x9 Image

    kecsup.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A kecsup.hu Kecskemét és környékének híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG