Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyilkos orosz csapás Mikolajiv ellen, Bahmutot a földdel teszik egyenlővé


Légi felvétel Bahmutról 2023. április 26-án
Légi felvétel Bahmutról 2023. április 26-án

Oroszország az éjjel föld-levegő rakétákkal lőtte a dél-ukrajnai Mikolajivot, ahol legalább egy civil életét vesztette, és több megsebesült – közölte Zelenszkij elnök. Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy folytatódnak a harcok a keleti-ukrajnai orosz offenzíva epicentrumában álló Bahmutért.

Az orosz csapatok négy S–300-as rakétával vették célba Mikolajivot – közölte a regionális katonai igazgatás vezetője, Vitalij Kim Telegramon, hozzátéve, hogy legalább egy toronyházat és két családi házat ért találat a városban.

„A nagy pontosságú fegyvereket lakóházakra, történelmi épületekre és sokemeletes épületekre irányították – számolt be Zelenszkij Telegramon. – Egyelőre egy halottról és 23 sebesültről tudunk, köztük egy gyerekről.”

Kim korábban tizenötre tette a sebesültek számát.

Mikolajiv polgármestere, Olekszandr Szjenkevics elmondta, hogy a rakétatámadás után a város egy része áram nélkül maradt.

A Mikolajivi terület és székhelye az elmúlt hónapokban gyakran került orosz lövedékek célpontjába.

Oroszország ukrajnai inváziója kezdete óta tagadja, hogy civileket venne célba, jóllehet bőséges bizonyíték van ennek az ellenkezőjére.

A Donyecki területen a Bahmut–Avgyijivka–Marjinka frontvonalon folytatódtak a heves harcok – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara április 27-i napi jelentésében.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna technológiai csoportot hoz létre katonai képessége növelésére

A földdel teszik egyenlővé

„A támadó fő erőfeszítéseit a bahmuti, avgyijivkai és marjinkai támadó hadműveletekre összpontosítja, ahol az ukrán védelmi erők 54 támadást vertek vissza az elmúlt 24 órában. A leghevesebb csaták Bahmutban és Marjinkában folynak” – jelentette a hadsereg.

Szerhij Cserevatij, a keleti katonai parancsnokság szóvivője április 26-án azt mondta az ukrán televíziónak, hogy az orosz erők a földdel teszik egyenlővé Bahmutot.

„Az oroszok lerombolják az épületeket Bahmutban, hogy katonáink ne használhassák erődítményként őket” – közölte.

Április 26-án a Kremlhez köthető üzletember, Jevgenyij Prigozsin, aki a Bahmut elleni támadásban élen járó hírhedt Wagner zsoldoscsoportot irányítja, azt mondta, hogy az ukrán hadsereg a jövő hónap elején nagy valószínűséggel megindítja régóta várt ellentámadását, amelyet elkerülhetetlennek nevezett.

Az ukrán fél nem kommentálta Prigozsin kijelentését.

Április 26-án Zelenszkij először beszélt kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel Oroszország ukrajnai inváziója óta.

„Hosszú, tartalmas telefonbeszélgetést folytattam Hszi Csin-ping kínai elnökkel – írta Zelenszkij Twitteren. – Úgy gondolom, hogy ez a hívás, akárcsak Ukrajna kínai nagykövetének kinevezése erős lendületet ad majd kétoldalú kapcsolataink fejlődéséhez.”

A kínai állami műsorszolgáltató, a CCTV beszámolója szerint Hszi azt mondta Zelenszkijnek, hogy „a megbeszélések és a tárgyalások” jelentik az „egyetlen kiutat” a háborúból.

Kína azt állítja, hogy semleges a konfliktusban, és Hszi tartózkodott attól, hogy elítélje az orosz inváziót.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője üdvözölte a telefonhívást, ám ugyanakkor azt mondta: túl korai lenne megmondani, hogy elvezet-e egy békemegállapodáshoz Oroszország és Ukrajna között.

„Ha lesz tárgyalásos béke, annak akkor kell létrejönnie, amikor Zelenszkij elnök készen áll rá” – fogalmazott Kirby, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok örömmel fogad minden erőfeszítést a tartós béke megteremtésére.

Kirby arról is szólt, hogy az Egyesült Államok nem tudott előzetesen a hívásról.

„Két szuverén vezetőről van szó, örömmel látjuk, hogy beszéltek” – mondta Kirby.

Készült az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG