Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyülekeznek a biztonsági erők Navalnij temetésére


Rohamrendőrök az Istenszülő ikon-templomnál, Moszkvában 2024. március 1-jén
Rohamrendőrök az Istenszülő ikon-templomnál, Moszkvában 2024. március 1-jén

Orosz biztonságiak gyülekeznek a moszkvai Istenszülő ikon-templom és a Boriszovszkij temető közelében, ahol Alekszej Navalnij ellenzéki politikus gyászszertartása, illetve temetése lesz.

A temető bejáratát is szigorúan ellenőrzik – jelentette a RusNews és a Mozsem Objasznyity Telegram-csatorna.

A szertartást helyi idő szerint 14 órára tűzték ki az Istenszülő ikon-templomban, Moszkva Marjino kerületében, ahol Navalnij lakott. Ezt az ellenzéki vezető korábbi szóvivője, Kira Jarmis közölte, hozzátéve, hogy a temetésre 16 órakor kerül sor a Boriszovszkij temetőben.

A Marjino metróállomástól a templomhoz és a temetőhöz vezető úton folyosót emeltek fémkerítésből. A Bratejevszkij híd járdáit is fémkordonok szegélyezik – jelentette a helyi média. A biztonsági erők a Moszkva folyó mindkét partján ellenőrzik a járókelők iratait, és átkutatják őket.

A Szota tájékoztatása szerint március 1-jén délelőtt legalább negyven különböző méretű rendőrségi jármű – a személyautóktól a különleges buszokig – parkolt a templom közelében. Maszkos rohamrendőrök járőröznek a környéken.

A Mediazona tudósítója akadozást észlelt az internetszolgáltatásban mobiltelefonján. Az Insider előző nap azt írta, hogy a templom közelében egy antennát szereltek fel a biztonsági erők egységei közötti kommunikációhoz.

Ehhez kapcsolódóan: Navalnij szövetségese tiltakozásra buzdítja az oroszokat az elnökválasztás napján, a Kreml nem örül

Azok, akik nem tudnak eljutni a helyszínre, élőben követhetik a temetést YouTube-on – mondta Jarmis.

Még nem tudni, hányan vesznek részt a búcsúszertartáson és a temetésen. Oroszok százait tartóztatták le országszerte csak azért, mert virágot helyeztek el a Navalnij-emlékműveknél.

Ivan Pavlov neves orosz polgárjogi ügyvéd, aki elhagyta az országot, azt mondta: az orosz hatóságok „nemkívánatos tömegrendezvénynek” tekintik a temetést, és megpróbálják alacsonyan tartani a résztvevők számát.

„Biztos vagyok benne, hogy körben rendőrkordonok lesznek, és minden oldalról videókamerák figyelnek majd – mondta. – Megelőző intézkedésként beidézik az ismert aktivistákat a rendőrségre, vagy felkeresik őket az otthonukban figyelmeztetésként. Már láttunk ilyet.”

A nagy ortodox szertartások alkalmával a gyászolók általában lehetőséget kapnak arra, hogy elhaladjanak a nyitott koporsó mellett. Az istentiszteletet egy pap vezeti és egy kórus kíséri.

Navalnijt a gyászszertartás után a Boriszovszkij temetőben helyezik örök nyugalomra. Ez körülbelül két kilométerrel arrébb található, a Moszkva folyó túlpartján.

Ivan Zsdanov, Navalnij Korrupcióellenes Alapítványának egykori vezetője azt is elmondta: a médiában az a hír járja, hogy a temetésen csak rokonok vehetnek részt.

„Nekünk nincs ilyen információnk. Csak annyit tudunk, hogy a templom mindenki számára nyitva lesz.”

Navalnij csapata felhívást intézett a néhai ellenzéki vezető híveihez szerte a világon, hogy gyűljenek össze este, a saját időzónájuk szerint 19 órakor.

„Megértjük, hogy nincs mindenkinek lehetősége eljönni Moszkvába, hogy március 1-jén búcsút vegyen Alekszej Navalnijtól – írta Navalnij csapata Telegramon. – Hogy tiszteleghessetek az emléke előtt, menjetek el a városotokban lévő emlékműhöz helyi idő szerint 19 órára.”

A bejegyzésben megneveznek néhány várost, és arra buzdítják az embereket, hogy hozzanak létre emlékművet, ha eddig nem tették.

Navalnij holttestét február 24-én adták át édesanyjának, Ljudmila Navalnajának; több mint egy héttel azután, hogy a fia „természetes okokból” meghalt egy oroszországi sarkvidéki börtönben. Navalnij 47 éves volt. A tisztviselők további megjegyzésekkel nem szolgáltak.

Ehhez kapcsolódóan: Navalnij özvegye: Nem politikusként, bűnözőként kell kezelni Putyint

A holttest kiadása előtt Navalnaja közölte: a hatóságok feltételeket szabtak, hogy hol, mikor és hogyan temessék el a fiát. Azt mondta, azt akarták: a család egyezzen bele abba, hogy csendes legyen a temetés, és megfenyegették, hogy a börtön területén hantolják el Navalnijt, ha nem mennek bele ebbe.

Navalnij özvegye, Julija korábban azt mondta, hogy az ellenzéki vezető családja egy hétig küzdött a holttest kiadásáért és a temetés megszervezéséért. „Abban sem vagyok biztos, hogy békés lesz-e a gyászmenet, közbelép-e a rendőrség, hogy elvigye azokat, akik elbúcsúznak a férjemtől” – tette hozzá.

Zsdanov azzal is vádolta a Kreml vezetőit, hogy meghiúsították a kísérleteiket egy nagyobb rendezvény megszervezésére február 29-én.

Mint mondta, eredetileg február 29-ét választották a temetés időpontjának, de világossá vált, hogy a hatóságok más időpontot erőltetnek. Zsdanov szerint valószínűleg azért, mert egybeesett volna Putyin elnöknek az ország állapotáról mondott beszédével.

Putyin február 29-én mondta el beszédét, és nem tett említést benne Navalnijról.

Közép-Ázsiában bírságot kap, aki nyilvánosan gyászolja Navalnijt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG