Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij szövetségese tiltakozásra buzdítja az oroszokat az elnökválasztás napján, a Kreml nem örül


Leonyid Volkov Prágában bemutatja Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus börtöncellájának mását 2023. május 18-án
Leonyid Volkov Prágában bemutatja Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus börtöncellájának mását 2023. május 18-án

Alekszej Navalnij néhai ellenzéki vezető közeli szövetségese kedden arra buzdította az oroszokat, hogy jelenjenek meg minél többen az elnökválasztás napján azon a Putyin elleni tiltakozáson, amelyre még Navalnij szólított fel nem sokkal a halála előtt.

A Kreml arra figyelmeztetett, hogy jogi következményekkel kell szembenéznie annak, aki hallgat a szerinte veszélyes, az Egyesült Államok által támogatott, szélsőségesnek minősített emberek provokatív felhívására.

Február 1-jén a közösségi médiában Navalnij arra buzdította az oroszokat: úgy jelezzék tiltakozásukat, hogy mindannyian egyszerre, március 17-én délben jelennek meg leadni a voksukat.

Navalnij harcostársa, Leonyid Volkov YouTube-videójában azt mondta: a felhívás a tiltakozásra „Navalnij közvetlen politikai végrendelete” és legutolsó felhívása.

„Ez már nem csupán egy politikai akció, amelynek célja a politikai magány és elszigeteltség leküzdése. Most ez egy gyászfelvonulás és polgári emlékmű, egy akció Navalnij emlékére, aki arra kért bennünket, hogy tartsuk meg” – mondta.

„Az emberek azért teszik ezt, hogy teljesítsék Alekszej Navalnij végakaratát, ezért nagyon fontos. Tegyük meg, és a választásokig hátralévő időben győzzünk meg erről minél több embert.”

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta: Navalnij hívei jól ismertek arról, hogy „provokatív” felhívásokat tesznek közzé a törvények megszegésére, és következményekkel fog járni, ha valaki eleget tesz az ilyen felhívásoknak.

„Ezek az emberek, Navalnij úgynevezett támogatói jól ismertek provokatív felhívásaikról az Orosz Föderáció törvényeinek áthágására” – mondta Peszkov.

„Ez nagyon káros gyakorlat, jogi és bűnüldözési következményekkel jár azokra nézve, akik válaszolnak az ilyen felhívásokra.”

Navalnij felszólítása a Délben Putyin ellen tüntetésre arra szolgált, hogy az emberek ellenállást tanúsíthassanak anélkül, hogy kockáztatnák a letartóztatást, ugyanis egyszerűen csak sorban állnak azért, hogy legálisan szavazhassanak.

Putyin egészen biztosan elnyeri újabb hatéves mandátumát a választáson. Két háborúellenes jelöltet technikai okok miatt kizártak, a maradék háromból pedig egyik sem bírálja az elnököt.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG