Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Könnyes búcsú után csütörtökön már új munkahelyén kezd Palya Tamás, a Kölcsey kirúgott tanára


Kollégáival molinót helyez az iskola kerítésére Palya Tamás (jobbra)
Kollégáival molinót helyez az iskola kerítésére Palya Tamás (jobbra)

Pár nap alatt talált új állást a Kölcsey Ferenc Gimnázium matek–kémia szakos tanára, akit négy kollégájával együtt pénteken rúgtak ki, mert a figyelmeztetés ellenére továbbra is részt vett a polgári engedetlenségben. Palya Tamás diákjai sírva búcsúztak el osztályfőnöküktől, ő maga is elérzékenyült.

Még nincs aláírva a szerződés, ezért csak annyit árult el, hogy egy oktatáshoz kapcsolódó weboldalnál fog dolgozni. Ezt tanárként ő maga is használta, most átkerül a másik oldalra. Az lesz a feladata, hogy megismertesse a tanárokkal, vagyis tanárokat fog tanítani ennek a használatára.

Mint mondta, ez félállás lesz, mert azt tervezi, hogy vállalkozó lesz, és délutánonként diákokat tanít. A fizetése nem volt rossz tanári viszonylatban, nettó négyszázezret keresett, most hasonlóra számít a félállásból, és hozzá jön majd még a magánórákból befolyó összeg – mondta Palya Tamás.

Szerinte nyugodtabb lesz az élete, mert megszűnik a sok adminisztráció, de a gyerekek miatt mégis nagyon sajnálja, hogy elbocsátották.

„A végzős osztályomat otthagyni nem olyan jó érzés, és nekik sem esik jól, de tudják, megértik és elfogadják, hogy mit miért tettem. A gyerekeket tanítani, bemenni egy osztályba vagy a tanáriba, a kollégákkal lenni, az nagyon fog hiányozni” – fogalmazott.

Azt azonban már nem sajnálja, hogy a mai magyar oktatási rendszerben nem vesz részt, mert szerinte egyre rosszabb a helyzet.

Az osztályától már elbúcsúzott, mint mondta, volt sírás, ő maga is elérzékenyült.

„Négy éve vagyok az osztályfőnökük, nagyon nehéz volt, még én is könnyeztem. Már most mondták, hogy menjünk el valahova, a szalagavatóra persze meghívnak, meg, gondolom, az érettségi bankettre is, azért onnan csak nem fog kitiltani a tankerület” – mondta.

A kezdeti tiltakozásokat követően, a tankerület figyelmeztető levele után már érezték, hogy lebeg a fejük felett Damoklész kardja, de azt gondolták, azért az durva lenne, ha tényleg kirúgnák őket.

„Jogos lenne, ha már holnap a helyemre állna egy másik matek–kémia szakos, de nem fog. Az a nevetséges, hogy azzal az indokkal rúgtak ki minket, hogy veszélyeztettük a diákok tanuláshoz való jogát. Na most én voltam bent ma is, tegnap is, az óráink ki vannak húzva, nincs, aki megtartsa. Teljesen jogos volt az igazgató írása, ami megjelent a Facebookon, hogy a tankerület veszélyezteti az oktatást. Azzal, hogy kirúgtak, sokkal több óra marad el, mint ami a polgári engedetlenség miatt elmaradt” – jelentette ki Palya Tamás.

Nem tudja, hogyan oldják meg a helyettesítésüket, pláne év közben. A köznevelési törvény szerint egy pedagógus kötelező heti óraszáma 22–26 óra. Náluk eddig nem volt 26, de most lehet, hogy néhány kollégának ennyi lesz, és lehet, arra meg már ők mondják, hogy sok – közölte.

Többi kirúgott tanártársával járt a Helsinki bizottságnál, elképzelhető, hogy közös pert indítanak.

„Tartjuk egymásban a lelket, van, akinek nehezebb, mert mondjuk fél évvel nyugdíj előtt áll, nem tudom, mit fog addig csinálni” – tette hozzá a Kölcsey elbocsátott tanára.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG