Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar György szerint ha voltak is, mára elévültek Sulyok Tamás zsebszerződéses ügyei


Sulyok Tamás köztársasági elnök 2023. március 5-én aláírja Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálását Budapesten
Sulyok Tamás köztársasági elnök 2023. március 5-én aláírja Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálását Budapesten

Ha valóban a kétezres évek elején történtek visszaélésszerű magatartások, azóta nagyjából húsz év telt el; az ilyen típusú bűncselekmények elévülési ideje pedig azonos a büntetési tétel felső határával, ami jelen esetben maximum öt év – mondta a hvg.hu kérdésére az ügyvéd.

Magyar György elmondta, hogy a hatályos Btk. bűncselekménynek minősíti a mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld jogellenes megszerzését, és a közreműködő ügyvéd is büntethető. Ha nem lenne elévülés, a büntethetőség feltétele lenne, hogy a szerződés semmis legyen. Ez nem büntetőjogi, hanem polgári jogi jogkövetkezmény, amire viszont máig vonatkozóan lehet hivatkozni, akár az ügyészség is kezdeményezhet ilyen polgári pert.

Hozzátette: az ilyen ügyekben felmerülhet a közokirat-hamisítás vagy az ügyvédi visszaélés lehetősége is, de ezek is elévültek már.

Magyar György szerint az ügynek lehet esetleg polgári jogi, politikai, erkölcsi következménye, de nagy valószínűséggel büntetőeljárás nem lesz. Úgy véli, az ügyészség valószínűleg el fogja utasítani a feljelentést.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, Dobrev Klára szerint a jelenlegi köztársasági elnök ügyvédként bűncselekményt követett el: „Törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek” Szeged környékén a kétezres évek elején. Az ellenzéki politikus másnap délelőtt benyújtotta az ügyészségnek azokat a dokumentumokat, amelyek szerinte bizonyítják az állításait.

A Sándor-palota egy nappal korábban közleményben reagált Dobrev Klára állításaira. Mint írták, Sulyok Tamás soha nem működött közre törvénybe ütköző szerződés megkötésében, a DK EP-lista-vezetőjének állításait a választási kampány részének és rágalmazásnak tekintik, és megteszik a szükséges jogi lépéseket.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG