Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gulyás Gergely: Hétköznapi hekkertámadás volt a külügy elleni, nem kerültek ki érzékeny adatok


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfón 2024. április 25-én
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfón 2024. április 25-én

Az ukrán háborús helyzetet értékelte legutóbbi ülésén a kormány – mondta Gulyás Gergely, de a Miniszterelnökséget vezető minisztert főleg a Külgazdasági és Külügyminisztériumot érő hekkertámadásról és a Sulyok Tamás államfővel kapcsolatos DK-s vádakról kérdezték az újságírók.

A kormány értékelte az ukrajnai háborús helyzetet, amelyet egyre rosszabbnak tart – kezdte a Kormányinfót Gulyás Gergely. Mint mondta, a kényszersorozások Kárpátalját is érintik. Megerősítette, hogy Magyarország nem ad ki senkit, aki menekültstátusszal tartózkodik itt, nem kell attól félnie, hogy besorozzák.

A kormány szerint a legnagyobb konkrét intézményi veszélyt a NATO ukrán missziója jelenti. Magyarország abban érdekelt, hogy a védelmi szövetség, ha csapatai be akarnak vonulni Ukrajna területére, kizárólag olyan döntést hozhasson, amelyből Magyarország teljes egészében kimaradhat – mondta.

Hétköznapi hekkertámadás volt a külügy szerverei elleni két évvel ezelőtt, nem kerültek ki érzékeny adatok – mondta a 444 kérdésére a miniszter. 2022-ben a Direkt36 írt arról, hogy Oroszország titkosszolgálatai megtámadták és feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszereit, teljesen kompromittálták a számítógépes hálózatát és belső levelezését, feltörték a korlátozott terjesztésű és bizalmas minősítésű állami és diplomáciai információk továbbítására használt, csak szigorú biztonsági előírások betartásával igénybe vehető titkosított hálózatot is.

Ezt Szijjártó Péter miniszter akkor kampányhazugságnak nevezte. Gulyás Gergely a Kormányinfó során többször megismételte, hogy a hekkertámadás nem volt sikeres, nem került ki bizalmas információ, szerinte ezért beszélt kampányhazugságról Szijjártó. A 444 által nemrég bemutatott dokumentumok szerint ugyanakkor nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű adatokat lophattak a külügy gépeiről.

Gulyás Gergely megszokott dolognak nevezte, hogy hekkerek minisztériumokat támadnak, szerinte nincs benne semmi rendkívüli. Azt is mondta, hogy nincs tudomása olyan hekkertámadásról, amelyet az oroszok indítottak, és sikeres volt.

Gulyás Gergely a baloldali választási kampány részének tartja, hogy ellenzéki képviselők rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeztek a külügy elleni orosz hekkertámadással kapcsolatban. Az ATV kérdésére azt válaszolta: a részvételről a kormánypárti frakciók döntenek, de hozzátette, hogy úgy fognak reagálni, mint a korábbi hasonló kezdeményezésnél, ez pedig azt jelentheti, hogy nem vesznek részt rajta. Szerinte Szijjártó Péternek a történtek ellenére sincs oka visszaadni az orosz kitüntetést, amelyet Szergej Lavrovtól kapott.

Ehhez kapcsolódóan: Hegedűs Dániel: Magyarország az orosz hibrid hadviselés önkéntes hadoszlopává vált

Fel sem merül Sulyok Tamás erkölcsi felelőssége

A Sulyok Tamás személyét érintő DK-s állításokkal kapcsolatos kérdésekre Gulyás Gergely nevetségesnek, gusztustalannak és hamisnak nevezte Dobrev Klára vádjait. A DK EP-lista-vezetője – aki egyébként éppen a Kormányinfóval egy időben vitte be a szerinte bizonyító erejű dokumentumokat az ügyészségre – egy nappal korábban beszélt arról, hogy Szeged környékén a földmaffia több mint ezerhektárnyi termőföldet játszott át ügyvédek közreműködésével, zsebszerződésekkel külföldi tulajdonba; az egyik érintett ügyvéd pedig állítása szerint Sulyok Tamás jelenlegi köztársági elnök.

A Sándor-palota nem sokkal később kiadott közleményében szintén a választási kampány részének és rágalomnak nevezte az állításokat, amelyek miatt – mint írták – megteszik a szükséges jogi lépéseket. Hangsúlyozták: Sulyok Tamás ügyvédi tevékenysége során soha nem működött közre törvénybe ütköző szerződés megkötésében.

Gulyás Gergely arról beszélt a Kormányinfón, hogy az államfő ügyvédként nem segített megkerülni a törvényt zsebszerződésekkel, Dobrev Klára vádjai szerinte színvonaltalanok és nevetségesek.

Szóba került a Karsai Dánielnél tett államfői látogatás is. Gulyás Gergely azt mondta: ez egy magánbeszélgetés volt. Bármit ígért a halálos beteg ügyvédnek Sulyok Tamás, azt neki áll hatalmában teljesíteni, nem a kormánynak. Karsai Dániel ápolója, Márkovics Ákos azt mondta a Magyar Hangnak, hogy meghitt és jó hangulatú beszélgetés zajlott a gyógyíthatatlan ALS-beteg Karsai Dániel és az államfő között. Sulyok Tamás a beszámoló szerint arról is beszélt, hogy Karsai Dániel kegyelmi jogkörről szóló kérvényét is mérlegeli, a közeljövőben írásos választ ad.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG