Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megalakult az új kormány, ezúttal már hat gazdasági miniszterrel


Szijjártó Péter szelfit készít az új kormányról, miközben a Parlamentbe tartanak, 2022. május 24-én.
Szijjártó Péter szelfit készít az új kormányról, miközben a Parlamentbe tartanak, 2022. május 24-én.

Megalakult az új Orbán-kormány, kezdésnek 14 miniszterrel. Az előző 16 évnyi Orbán-kormányok alatt sosem volt még ennyi gazdasági témákkal foglalkozó minisztere a kormánynak. Olyan híres visszatérők is bekerültek az új felállásba, mint Lázár János vagy Navracsics Tibor.

Az új miniszterek letették az esküjüket, május 24-én hivatalosan is megalkult az ötödik Orbán-kormány is Magyarországon.

Jogilag 40 évnyi Orbán-korszak is szabályos lenne
Miután egy kormányzati ciklus 4 évig tart Magyaroszágon, ha kitölti az idejét, akkor addigra Orbán Viktor kereken 20. éve lesz az ország miniszterelnöke. Számos országban kettőben korlátozzák az ország élén eltölthető ciklusok számát, de Magyarországon – többek közt például Németországhoz hasonlóan – nincs ilyen szabály és a kormány szigorúan nem is tervez ilyesmit.

Az új kormány 11 minisztériummal és 14 miniszterrel indul ezúttal. Az előző ciklushoz képest a legkevésbé az EMMI-vel lehettek elégedettek a Fideszben. Hiszen a minisztérium korábbi vezetője, Kásler Miklós nem kapott szerepet az új kormányban, óriási hivatalát pedig teljesen feldarabolták.

Leváltották Benkő Tibor honvédelmi minisztert is. Helyette nem egy másik katona jött, hanem Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje. Az 52 éves férfi saját bevallása szerint Habony Árpád "bajtársa".

Emellett pedig a Fidesz egyik fontos intézőembere volt korábban. Ő többek közt a Századvég egykori tulajdonosa is, de nehezen megszámlálható Fidesz-közeli cég futott át a keze alatt, vagy jelenleg is ő a hivatalos tulajdonosuk. A NER-en belül egyértelműen Habony Árpád és Rogán Antal csoportjához szokták sorolni.

Vannak viszonylag friss hadiipari érdekeltségei is, amelyek miatt felmerülhet az összeférhetetlenség gyanúja az új miniszternél. De ezeket elvileg majd valamikor a jövőben megszünteti, legalábbis ezt válaszolta a minisztérium a Népszavának.

Rengeteg gazdasági miniszter lett

Az EMMI önmagában is óriási minisztériumnak indult, aztán fokozatosan elvették tőle a fontos feladatokat. Az előző Orbán-kormány végén már a belügyhöz tartozott az egészségügyi átalakítás, vagy az ITM-hez a felsőoktatás és a tudomány. Most több minisztérium közt szórták szét a feladatait. Így eshet meg, hogy Magyarországon az egykori rendőr minisztériuma alá sorolódik majd például az egészségügy vagy a közoktatás.

Külön érdekes, hogy szűken értelmezve is

legalább hat miniszter fog jelentős részben gazdasági feladatokkal foglalkozni.

A Pénzügyminisztériumnál még a leginkább magától értetődő ez a terület, de az iparpolitika már külön minisztériumhoz fog tartozni, ahogy az építkezések jelentős része vagy az uniós pénzek szétosztása is.

Emellett a külügyminisztérium is régóta át lett hangolva egyfajta gazdasági fókuszra, ami alatt főleg az exporttámogatásokat kellett eddig érteni egzotikusabb országokba, illetve a keleti energia-szerződéseket.

Rajtuk kívül Nagy Márton, a miniszterelnök egyik legfőbb gazdasági ötletgyárosa is kapott egy általánosabban megfogalmazott miniszteri posztot, de önálló minisztérium nélkül.Mindez azt is magával hozza, hogy egy szimplább gazdasági programban is rengeteg minisztérium lehet majd érintett.

Ha például Nagy Márton kiemelt ügyként végig szeretné vinni, hogy a Molhoz kerüljön a hazai hulladékipar, akkor több ajtón is kopogtatnia kell: a terület pillanatnyilag Palkovics Lászlóék alá tartozik, vonatkozó adózási kérdésekben pedig a Pénzügyminisztérium az illetékes papíron. Viszont új hulladékos létesítményekre rengeteg uniós pénz is várható, ami Navracsics Tibor minisztériuma alá tartozna, viszont a nagy, új létesítmények felhúzása viszont már lehet, hogy Lázár János minisztériuma alá is.

Vagy a pénzügyi szolgáltatások fejlesztése eddig jelentős részben a Pénzügyminisztérium alá tartozott, de praktikusan inkább talán az MNB-nél születtek a döntések. Miközben most Nagy Mártoné lesz elvileg a terület. De ki lehetne emelni Csák János új hivatalát is, Orbán Viktor szerint ugyanis ez lesz "a jövőügyi minisztérium". Miközben a közoktatás és a szociálpolitika jó része nyíltan a belügy alá fog tartozni.

Ezek persze csak előzetes felvetések, majd a jövőben fog kiderülni, hogy mennyire lesz világos és gördülékeny a sok, átfedő területet felügyelő miniszter és hivatal közti együttműködés.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG