Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hadgyakorlatba kezd a NATO Európa keleti felén


Holland tengerészgyalogosok a mintegy harmincezer katona részvételével lezajló NATO-hadgyakorlat keretében a norvégiai Bardufossban végrehajtott művelet során, 2022. március 25-én
Holland tengerészgyalogosok a mintegy harmincezer katona részvételével lezajló NATO-hadgyakorlat keretében a norvégiai Bardufossban végrehajtott művelet során, 2022. március 25-én

Több tízezer katona vesz részt az észak-atlanti szövetség hadgyakorlat-sorozatán a következő hetekben, amelyre Finnországban, Lengyelországban, Észak-Macedóniában, valamint Észtország és Lettország határán kerül sor.

A repülőgépeket, páncélosokat és tüzérségi fegyvereket is magában foglaló gyakorlaton olyan államok is részt vesznek, amelyek nem tagjai a katonai szervezetnek, például Finnország és Svédország.

„A telepítés mértéke a brit hadsereg professzionalizmusával, kiképzésével és gyorsaságával párosulva elrettentő hatást gyakorol majd az Európában ebben az évszázadban még nem tapasztalt léptékű agresszióval szemben” – közölte Ralph Wooddisse brit altábornagy.

A Nyíl elnevezésű hadgyakorlat már ezen a héten megkezdődik Finnországban, ahova amerikai, brit, észt és lett katonák érkeznek.

Ezzel párhuzamosan mintegy 4500 katona részvételével megindul a Gyors reagálás nevű gyakorlat is, amelynek során légi deszantos műveleteket fognak végrehajtani Észak-Macedóniában. Itt albán, amerikai, brit, francia és olasz katonák is jelen lesznek.

Májusban nagyjából 18 ezer NATO-katona vesz majd részt a Sün műveletben az észt–lett határ mentén. Ezt követően ezer brit katona csatlakozik tizenegy másik ország kontingenséhez a Védő névre keresztelt, lengyelországi művelet keretében.

„Európa biztonsága soha nem volt fontosabb. Katonáink e hadgyakorlatok során együtt fognak működni a szövetségesekkel és a partnerekkel, így demonstrálva erőt és szolidaritást a hidegháborút követő időszak egyik legnagyobb közös akciójában” – hangsúlyozta Ben Wallace brit védelmi miniszter.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG