Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Negyven ország képviselői tárgyaltak Ukrajna segítéséről


Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (jobbra) és Anthony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozik, miután visszatértek kijevi útjukról, ahol találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel április 25-én
Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (jobbra) és Anthony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozik, miután visszatértek kijevi útjukról, ahol találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel április 25-én

Az Egyesült Államok szerint a világ összefogott Oroszország két hónapja tartó ukrajnai inváziója ellen, miután Németországban több mint negyven ország részvételével védelmi tárgyalásokat tartottak a Kijevbe irányuló fegyverszállítások felgyorsítása és összehangolása érdekében.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter volt a Ramstein légi támaszponton rendezett esemény házigazdája, miután Kijevbe utazott, ahol további katonai támogatást ígért Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek. „Ahogy ma reggel látjuk, a világ minden tájáról származó nemzetek egységesen támogatják Ukrajnát az orosz birodalmi agresszió elleni harcban – mondta Austin a megbeszélések kezdetén. – Ukrajna egyértelműen hisz abban, hogy győzni tud, és itt is mindenki így gondolja.”

Nem csak NATO-tagok

A szervezők szerint több mint negyven ország vesz részt a konferencián, főleg európai országok képviselői, de közel-keleti országok, köztük Izrael tisztviselői is megjelentek, Dél-Korea és Japán képviselői pedig kivetítőn keresztül vettek részt az eseményen. A gyűlés után Németország először jelentette be nehézfegyverek szállítását Ukrajnának. „Tegnap úgy döntöttünk, hogy Németország elősegíti Gepard önjáró légvédelmi lövegek szállítását Ukrajnának” – mondta Christine Lambrecht német védelmi miniszter Ramsteinben beszédének forgatókönyve szerint.

Mark Milley, az amerikai hadsereg tábornoka, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke arra figyelmeztetett, hogy Ukrajnának több biztonsági segítségre van szüksége, hogy segíthessen megvédeni magát egy kibontakozó és potenciálisan döntő orosz támadással szemben keleten. Azt mondta, hogy az elkövetkező hetek kritikusak lesznek.

„Az idő nem Ukrajnának dolgozik – mondta Milley a vele utazó újságíróknak biztosított zárt ajtós megjegyzések során. – Ennek a csatának a kimenetele itt és ma az ebben a teremben lévő embereken múlik. – Hozzátette: – Az ukránok harcolni fognak. Biztosítanunk kell számukra a harchoz szükséges eszközöket.”

Súlyosak az orosz veszteségek, de új támadás készül

Miután északon, Kijev közelében az ukránok kivédték a támadást, Moszkva keleten újabb offenzívát indított a két, Donbász néven ismert tartományban. Névtelenségük megőrzése mellett nyilatkozó amerikai tisztviselők úgy értékelik, hogy Oroszország nagymértékben támaszkodni fog a tüzérségi csapásokra, miközben Moszkva több irányból is szárazföldi erőket vonultat fel, hogy megpróbálja bekeríteni és megsemmisíteni az ukrán hadsereg jelentős részét.

Az Egyesült Államok becslése szerint azonban sok orosz egység kimerült, egyesek akár harmincszázalékos személyi veszteséget szenvedtek – ezt a szintet az amerikai hadsereg túl magasnak tartja ahhoz, hogy az egységek tovább harcoljanak. Brit információk szerint a konfliktusban mintegy tizenötezer orosz katona vesztette életét, miközben kétezer páncélozott jármű, köztük mintegy 530 tank, valamint hatvan helikopter és vadászrepülőgép semmisült meg – közölte hétfőn Ben Wallace védelmi miniszter. Oroszország eddig csak 1351 halott és 3825 sebesült katonát ismert el.

Elhúzódó háború jöhet

Ennek ellenére az orosz hadsereg még mindig fejlett képességekkel és erőfölénnyel rendelkezik, és hajlandóságot mutatott arra, hogy további egységeket vezényeljen harcba – mondták amerikai tisztviselők.

Moszkva gazdaságilag is megengedheti magának, hogy hosszú háborút folytasson Ukrajnában, annak ellenére hogy nyugati szankciók sújtják – mondták védelmi szakértők és közgazdászok. Ukrajna a maga részéről a magas morálra, a kreatív és alkalmazkodó harctéri taktikákra és a helyismeretre támaszkodhat, valamint arra, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei fegyverekkel és hírszerzési információkkal segítik.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG