Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb nagyhal elleni nyomozásra derített fényt Hadházy Ákos


Hadházy Ákos
Hadházy Ákos

Hadházy Ákosnak szerepe volt abban, hogy nyilvánosságra került Völner Pál és a végrehajtói kamara elnökének korrupciógyanús ügye. Ismét a független képviselőnek adott legfőbb ügyészi válaszból derült ki: nyomozás folyik egy 2019-es BKV-közbeszerzésben és a parkolási mutyikban érintett cég ügyében.

„Valami nagy zavar van az erőben, a főügyész ugyanis újabb nagyon nagy hal ellen zajló nyomozást ismert el” – írta december 10-én Hadházy Ákos független képviselő Facebook-oldalán. Hadházynak Polt Péter legfőbb ügyész erősítette meg, hogy a NAV „jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen és bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás” gyanúja miatt nyomoz a SYS IT Services Kft. ügyében.

Parkolási mutyitól a BKV-ig

Az említett cég Tarlós István főpolgármesterségének utolsó hónapjaiban nyerte el a BKV informatikai fejlesztésére kiírt közbeszerzést egyedüli ajánlattevőként, 19 milliárd forintot nyert el.

A döntés azért is szemet szúrt sokaknak, mert – ahogy a hvg.hu megírta – a cég egyik tulajdonosa a budapesti parkolási botrány miatt ismertté vált Várszegi Zsolt. A hozzá köthető SIS Parking Kft. volt az egyik tagja azoknak a konzorciumoknak, amelyek több kerületben is éveken át veszteségesen működtették a parkolási rendszert.

Az akkori fideszes városvezetés 2019 elején írt ki közbeszerzést informatikai fejlesztési és üzemeltetési feladatok elvégzésére, amelynek végén öt évre választották ki Várszegi cégét. A SYS IT Services alvállalkozóként a NER-kedvenc 4iG-t és a Magyar Telekomot választotta. Hadházy információi szerint az alvállalkozók nem vagy nem teljesen végezték el a munkát, de számlákat küldtek a még el nem végzett munkákról.

„Az ügy szálai az egyelőre meg nem erősített hírek szerint igen magasra érnek. Lehet, hogy máris vezéráldozatot követelt a nyomozás, hiszen – úgy tudom – köze lehet Sors László NAV-elnök idén nyári leváltásához (akinek a bűne az lehetett, hogy nem tudta időben leállítani az eljárást)” – írta Hadházy Ákos.

Nem indított korrupcióellenes hadjáratot Polt

Hadházy egy későbbi bejegyzésben azt írta, a most elindult nyomozás szerinte egyáltalán nem arra bizonyíték, hogy milyen elszántan üldözi a legfőbb ügyész a korrupciót. A független képviselő ellenpéldaként arról ír, hogy a szerinte a Fideszhez közel álló Polt Péter korábban mindent megtett olyan korrupciós ügyek elhúzásáért, mint Simonka György fideszes képviselő 2012-es csalási ügye vagy Völner Pál államtitkár friss megvesztegetési botránya.

Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését a napokban indítványozta a Legfőbb Ügyészség, miután nyilvánosságra hozták, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást indított a politikus ellen. A gyanú szerint Völner, aki 2019 augusztusától ez év októberéig a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is volt, e szervezet elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként két–ötmillió forintot kaphatott. Völner tagadja a vádakat, de az ügy nyilvánosságra kerülése után bejelentette, hogy lemond tisztségeiről.

Hadházy Völner Pál ügyében is nyomozott

Völner Pál meggyanúsítása előtt egyébként pár héttel letartóztatták a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét, Schadl Györgyöt. Az állam ezt a tényt sokáig titkolni próbálta, és az egész nyomozást titkosították. Schadl György neve és egy kormánytag lehetséges érintettsége főként Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő érdeklődése révén kerülhetett nyilvánosságra, a képviselő ugyanis észrevette, hogy a főügyészség Schadl és felesége ingatlanjainak zár alá vételét kezdeményezte a tulajdoni lapok szerint.

Később a kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ismerte be Schadl letartóztatását, mondván, egy újságcikkben olvasta a végrehajtói kamara elnökének nevét, csakhogy akkor ez még egyetlen cikkben sem volt ez leírva, csak annyi, hogy egy köztestület vezetőjét tartóztatták le.

XS
SM
MD
LG