Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Halálos pletykák és kormányzati hazugságok segítik a járvány terjedését Türkmenisztánban


Türkmén asszonyok arcmaszkban, Asgabat, 2020. július 13.
Türkmén asszonyok arcmaszkban, Asgabat, 2020. július 13.

Kötelező vizsgálatot és karantént írtak elő Türkmenisztánban azoknak, akik fertőző betegségre utaló tünetekben szenvednek, annak ellenére, hogy a kormány azt állítja, az országban nincs is koronavírus. Eközben olyan pletykák terjednek, hogy a kórházakban megölik a diagnosztizált betegeket.

Szeptember elején, a Szabad Európa jelentése szerint Türkmenisztánban olyan törvény került be a büntető törvénykönyvbe, amely alapján a fertőző betegség tüneteit mutató pácienseket kötelezik arra, hogy orvoshoz forduljanak, és a már diagnosztizált, kórházban levő betegeknek kötelező karantént írhatnak elő, amit csak orvosi engedéllyel lehet elhagyni. A szigorú intézkedést annak ellenére vezették be, hogy az országban, legalábbis a kormány állítása szerint nincsenek koronavírusos betegek. A tapasztalatok azonban mást mutatnak, a Szabad Európához eljutott beszámolók szerint a kórházakat egészen leterhelik a tüdőgyulladással, lázzal és más, a COVID-ra jellemző tünetekkel kezelt betegek. A problémát tovább tetézi, hogy pár hete elindult egy híresztelés, hogy a kórházakban méreginjekcióval ölik meg azokat, akik elkapták a koronavírust – az új törvény aligha alkalmas arra, hogy véget vessen a pletykának.

Nincs vírus, de maszkot hordjanak

Néhány apró szigetországot leszámítva a koronavírus eddig csak két országban nem jelent meg: Türkmenisztánban és Észak-Koreában. Legalábbis akkor, ha hihetünk a két állam diktatórikus vezetésének. Türkmenisztánban ugyanakkor az államtól független jelentések szerint rendkívül súlyos járvány mértéket öltött a járvány, ami a végletekig leterhelte az egészségügyi ellátórendszert. A Szabad Európa türkmenisztáni tudósítói szerint a főváros, Asgabat kórházai megteltek, az orvosok és ápolók folyamatosan túlóráznak, sokan hetekig nem léphettek ki a karantén alá vont kórházakból. Azt pedig a WHO is megerősítette, hogy az országban aggasztóan megemelkedett az atipikus tüdőgyulladással kezelt betegek száma. Bár megbízható számadatok nem állnak rendelkezésre a halálozásokról, a frissen ásott sírokról készült képek és az elhunytak hozzátartozóinak beszámolói alapján rengeteg áldozatot szed a járvány.

Az országot vezető Gurbanguly Berdimuhamedow (a türkménbasiként is ismert, 2006-ban elhunyt Saparmyrat Nyýazow utóda) és kormánya továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Türkmenisztánban sem a koronavírus, sem más ragályos betegség nem terjed, és a légúti megbetegedéseket csak a por okozza – a „por elleni védekezés” miatt fel is szólították az embereket, hogy viseljenek maszkot. A hivatalos narratívának szintén ellentmond a nemrégiben meghozott, vizsgálatot és karantént előíró törvény.

Méreginjekciós híresztelés

Beszámolók szerint a kórházak telítettsége miatt sokan most is csak akkor jutottak ágyhoz vagy lélegeztetőgéphez, ha a családjuk kenőpénzt fizetett az intézményvezetőknek. Sokan azonban épp, hogy el akarják kerülni a kórházakat, mivel az elmúlt napokban olyan híresztelés kezdett el terjedni, hogy az orvosok a kormány embereivel együttműködve, a járvány megállítása és további titokban tartása érdekében megölik a COVID-os betegeket.

A pletyka a Turkmen.news nevű weboldalról indult el, amely szeptember 1-én számolt be Sapa Gurbangulyev Mary városi rendőrtiszt haláláról. A hírportál szerint Gurbangulyev még nyáron került kórházba, ahol magas láz és a tüdejében felhalmozódott folyadék miatt kezelték. Kezdetben még nem volt súlyos a betegsége, de június végén hirtelen rosszabbra fordult az állapota, ezért átszállították egy másik kórházba. Július 3-án innen váratlanul felhívta a feleségét, kérte, hogy próbálja meg azonnal kimenteni a kórházból, különben halálos injekcióval meg fogják ölni. A nő azonnal a kórházhoz sietett, de a karanténszabályok miatt nem engedték be, majd fél órával érkezése után után közölték vele, hogy a férje meghalt – írta a Turkmen.news.

Nem vizsgálhatják meg a halottakat

Egyelőre nem lehet biztosan tudni, mi igaz a történetből, de a türkmén médiát azóta sokan keresték meg azzal, hogy egy családtagjukat COVID-tünetekkel szállították kórházba, majd néhány napon, vagy akár néhány órán belül meghaltak. Ezután a hozzátartozóknak csak akkor kaphatták meg a rokonuk holttestét, ha aláírtak egy nyilatkozatot arról, hogy nem emelnek semmilyen panaszt az orvosok vagy a kormány ellen.

Sokan, köztük az elhunytak családtagjai, úgy gondolják, ezek a betegek nem csak a rossz ellátás, hanem gyilkosság áldozatai. A félelmet nem enyhíti az sem, hogy a holttesteket lezárt műanyag zsákban adják át a rokonoknak, amit tilos kinyitni. Vagyis az elhunyt testét nem vizsgálhatják meg a rokonok, nem kérhetik, hogy boncolással állapítsák meg a halál okát. Ez persze nem biztos, hogy gyilkosságot leplez, hiszen a vizsgálatokkal az is bebizonyosodna, hogy az illető halálát a COVID betegség okozta – mivel a kormány folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy nincs az országban járvány, már csak ezért is érdekében állna megtiltani a halottak vizsgálatát.

Az új törvény valószínűleg csak fokozza majd a méreginjekciós híresztelés erejét. Elképzelhető, hogy a hatására még kevesebben mernek majd orvoshoz fordulni, és azok, akik attól tartanak, hogy elkapták a koronavírust, inkább titkolni igyekeznek majd a betegséget. Ez pedig tovább fokozhatja a fertőzésveszélyt és a járvány súlyosságát.

XS
SM
MD
LG