Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megteltek a kórházak a “koronavírus-mentes” Türkmenisztánban


Arcmaszkot hordó asszonyok Asgabatban.
Arcmaszkot hordó asszonyok Asgabatban.

Elárasztották a türkmenisztáni kórházakat olyan betegek, akik az új típusú koronavírus által okozott COVID-19 betegség tünetei miatt szorulnak ellátásra. Annak ellenére, hogy a közép-ázsiai országban hivatalosan egy koronavírusos esetet sem regisztráltak.

A Szabad Európa türkmenisztáni tudósítói szerint egyre rosszabb a helyzet a tekintélyelvű állam fővárosa, Asgabat kórházaiban, ahol az elmúlt 3 héten a betegek és a halálozások száma is meredeken nőtt. Több orvos és ápoló arra panaszkodott, hogy a hatóságok arra kényszerítették őket, hogy karantén alatt dolgozzanak. Egyes ápolók elmondása szerint volt, akit két hónapig sem engedtek el a betegek mellől, ez idő alatt az egészségügyi dolgozóknak a saját zsebükből kellett fizetni a védőfelszerelésért.

A türkmén kormány hivatalos álláspontja ennek ellenére még mindig az, hogy az országban nincs koronavírusos fertőzés. Ezt viszont mára már nem sokan hiszik el. A Szabad Európa tudósítói szerint sokan, akik más betegségekben szenvednek, inkább otthon maradnak, tartva a kórházi koronavírus-fertőzéstől.

Bár a halálozások számáról nincsenek megbízható adatok, az országban frissen ásott sírok száma alapján rendkívül magas lehet a halálozási arány. A COVID-19 betegségben elhunytak holttestét a kórházak speciális műanyag zsákban juttatják vissza a családjuknak, valószínűleg azért, mert gondot okoz a halottak elhelyezése.

Az Egészségügyi Világszervezet augusztus 7-én jelezte, hogy aggodalomra ad okot az „atipikus tüdőgyulladásos” esetek száma Türkmenisztánban. Arra kérték az asgabati kormányt, hogy engedélyezze a WHO orvosainak koronavírus-tesztek elvégzését az országban, de ezt a kormány mindeddig elutasította.

XS
SM
MD
LG