Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Haladékot kaphatnak a kisajátítással érintett józsefvárosi lakók


A józsefvárosi Diószegi Sámuel utca egyik önkormányzati tulajdonú társasházának belső udvara 2024. április 13-án
A józsefvárosi Diószegi Sámuel utca egyik önkormányzati tulajdonú társasházának belső udvara 2024. április 13-án

A lakott ingatlanok esetében két hónappal kitolnák az eredeti, október 31-i határidőt a cserelakás felajánlására – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Pikó András józsefvárosi polgármester szerint a kormány 210 család lakhatását veszélyezteti azzal, hogy október végéig kisajátítaná önkormányzati lakásaikat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem terjeszkedése érdekében.

A Fidesz frakcióvezetője közölte: a törvényjavaslathoz – Hankó Balázs felsőoktatásért is felelős államtitkárral egyeztetve – módosító javaslatokat nyújt be, kezdeményezve, hogy a kisajátítással érintett lakott ingatlanok esetében a szabályozás csak két hónap elteltével lépjen hatályba, így minden határidő ennyivel csúszik majd. Azt is kezdeményezi, hogy az önkormányzatnak ne idén október 31-ig, hanem 2025. január 31-ig legyen lehetősége cserelakást felajánlani.

Ez utóbbi módosítást Kocsis Máté azzal indokolta, hogy szerinte Pikó András elveszíti a június 9-i önkormányzati választást, azonban októberig a hivatalában marad, és „nyilvánvaló, hogy minden adminisztratív eszközzel meg fogja akadályozni” a lakók biztonságos elhelyezését.

Ehhez kapcsolódóan: Lakásszegénység: lakhatási minimum készült az önkormányzati választásokra

A volt fideszes józsefvárosi polgármester szerint Pikó András riogatja a lakókat, miközben minden család hármas garanciát élvez: ha nem fogadják el az önkormányzati cserét, belép az állam, ha azt sem, akkor pénzbeli megváltásra lesz lehetőségük.

Az államtitkár a józsefvárosi lakóingatlanok állami kisajátításával kapcsolatban hangsúlyozta: a főváros területén ajánlanak fel cserelakásokat, figyelembe véve a komfortfokozatot, az alapterületet, a műszaki állapotot és mindazt, ami garantálja, hogy az ott élők előrébb léphessenek.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Semjén Zsolt és Csák János által április 2-án beterjesztett törvénytervezet szerint a magyar állam kisajátítana tíz józsefvárosi ingatlant, köztük olyan lakott társasházakat a Diószegi Sámuel utcában, amelyek felújítására az önkormányzatnak már kész tervei voltak Pikó András polgármester szerint. Mint mondta, a kormány a tervezett kisajátításról nem egyeztetett az önkormányzattal, csak múlt kedden, egy újságírói megkeresésből értesültek róla.

XS
SM
MD
LG