Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hamar bajba került az új cseh egészségügyi miniszter is


Ideiglenes kórházat épít a hadsereg Csehországban 2020 októberében.
Ideiglenes kórházat épít a hadsereg Csehországban 2020 októberében.

Jan Blatný-t csütörtökön nevezték ki, és most kiszivárgott, hogy munkahelyi email címével aláírt egy petíciót a miniszterelnök lemondatására.

Jan Blatný-t, a brnoi kórház igazgatóhelyettesét egy napja nevezték ki cseh egészségügyi miniszternek, de hamar kiderült, hogy aláírt egy petíciót Andrej Babiš miniszterlnök lemondatására, írja a Lidovky.cz a Denikn.cz alapján.

Jan Blatný egy Babiš lemondását követelő mozgalom, a Millió pillanat a demokráciáért (Milion chvilek pro demokracii) egyik petícióját írhatta alá korábban, amit azért valószínűsítenek, mert ezt a munkahelyi email címével erősítette meg.

A petíció aláírói szerint elfogadhatatlan, hogy "71 évvel a kommunista puccs és 30 évvel a bársonyos forradalom után" egy olyan ember vezesse az országot, aki szerintük a cseh titkosrendőrség (StB) ügynöke volt.

"Nem teszünk úgy, mintha ez normális lenne. Azt akarjuk, hogy Andrej Babiš mondjon le!"

- áll a petícióban. A mozgalom egyébként 2018 óta nem egy többszázezres tüntetést szervezett Andrej Babiš lemondatására.

2019. június 23-án 1989 óta a legnagyobb tüntetés zajlott Csehországban. A prágai eseményen Andrej Babiš lemondatása volt a fő cél.
2019. június 23-án 1989 óta a legnagyobb tüntetés zajlott Csehországban. A prágai eseményen Andrej Babiš lemondatása volt a fő cél.

Az új egészségügyi miniszter nem ismerte el, hogy csatlakozott volna a petícióhoz. "Az aláírás nem az enyém" - állította. Jan Blatný szerint lehetséges, hogy valaki más írta alá a nevében, és arra is hivatkozott, hogy valaki hamis Twitter-fiókot is csinált a nevében.

Andrej Babiš pártjának (ANO) videója az új miniszterről.

Blatny elődjét, Roman Prymulát az egyik fővárosi étteremben fotózták le késő éjszaka, a vendéglátóhelyekre vonatkozó zárvatartási és a mindenkire vonatkozó maszkviselési szabályok megszegése közben.

Az egyik cseh bulvárlap, a blesk.cz buktatta le fotókkal az egészségügyi minisztert, akinek javaslatai alapján a kormány egyre erősebb szigorításokat vezetett be az országban a járvány megfékezésének érdekében. Roman Prymula le is mondott, a járványügyi szakember alig több mint egy hónapig volt miniszter, 2020. szeptember 21-től október 19-ig töltötte be a tisztséget.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG