Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hamarosan csöngetnek azoknál az időseknél, akik nem oltatták be magukat


A Nógrád Megyei Kormányhivatal munkatársa egy lakóval beszélget a balassagyarmati Szent Erzsébet Idősek Otthona társalgójában 2020. április 22-én.
A Nógrád Megyei Kormányhivatal munkatársa egy lakóval beszélget a balassagyarmati Szent Erzsébet Idősek Otthona társalgójában 2020. április 22-én.

Megjelentek a kormány új oltási kampányának egyes részletei, közben a koronavírus delta variánsa már tizenkilenc európai országban megjelent. Aggasztóan terjed a kórokozó Törökországban és Izraelben is.

Akár a háziorvos is felkeresheti azokat az időseket, akik eddig nem vállalkoztak a koronavírus-elleni védőoltásra – derült ki az új oltási kampányt ismertető Magyar Közlönyből. A házi vizit célja az lesz, hogy rábeszéljék őket a vakcinára. Ha a körzeti orvos nem ér rá, akkor önkéntes orvosokat vagy orvostanhallgatók segítségét is kérhetik az agitációhoz, az utóbbiak díjazást is kapnak ezért.

Közben az oltottak egy újabb országba is utazhatnak a védettségi igazolványukkal: a külügyminiszter bejelentése szerint Üzbegisztán is várja a beoltott magyarokat. Az utazás lehetőségét érdemes kihasználni, nemcsak Üzbegisztánba, mert a vírus delta variánsának európai terjedése egyre aggasztóbb méreteket ölt: huszonnyolc európai ország közül tizenkilencben jelen van. az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint ezeken a területeken a fertőzöttek kétharmadánál már ezt a mutációt mutatták ki.

Az oltás nem a fertőzést zárja ki, hanem egy fertőzés esetén a betegség lefolyását enyhíti – erre utalnak a szingapúri adatok is. A statisztika szerint ott az elmúlt egy hónapban regisztrált fertőzöttek háromnegyede oltott volt, de a csaknem 1100 emberből senki sem betegedett meg súlyosan.

Törökországban három hét alatt majdnem megtriplázódott az új esetek száma. A 84 millió lakosú Törökországban júliusban feloldották a járvány terjedésének fékezését célzó korlátozások többségét. Eddig szűk 40 millió lakos kapott egy oltást, 22,5 millió pedig kettőt. Izraelben pedig négy hónapja nem regisztráltak annyi új fertőzöttet, mint szombaton: 1331 lakos tesztje lett pozitív.

XS
SM
MD
LG