Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb két vakcináról közölték, mennyire hatásos a delta-variánssal szemben


A Magyarországon elérhető, koronavírus elleni vakcinák közül az AstraZeneca, a Moderna, a Szputnyik, a Sinopharm és a Pfizer üres ampullái egy nyíregyházi háziorvosi rendelő asztalán 2021. április 1-jén
A Magyarországon elérhető, koronavírus elleni vakcinák közül az AstraZeneca, a Moderna, a Szputnyik, a Sinopharm és a Pfizer üres ampullái egy nyíregyházi háziorvosi rendelő asztalán 2021. április 1-jén

Egy friss vizsgálat szerint hatékonyan véd a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca vakcinája a koronavírus jóval fertőzőbb, delta-variánsával szemben is, de azért vannak eltérések, és kell az oltás mindkét adagja.

A New England Journal of Medicine brit egészségügyi szaklapban szerdán megjelent kutatási eredmény szerint a két, Magyarországon is elérhető vakcina mindkét dózisa szinte ugyanolyan védelmet biztosít a delta-mutáció ellen, mint az eddig domináns alfa- (brit) variánssal szemben.

A tanulmány szerint a Pfizer mindkét adagjának beadása 88 százalékos védettséget ad a tünetekkel járó megbetegedés ellen a delta-, és 93,7 százalékos védettséget az alfa-variáns esetében.

Az AstraZeneca 67 százalékos védelmet nyújt a delta-, és 74,5 százalékos védelmet az alfa-variánssal szemben – áll a tanulmányban, amelyet az MTI szemlézett.

Kezdi átvenni az irányítást a delta-variáns

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt, hogy az utóbbi 24 órában Magyarországon regisztrált 15 fertőzöttből 14 szervezetében a jóval agresszívabban fertőző delta-variánst mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Mint mondta, Magyarország nem fogja tudni elkerülni a negyedik hullámot a delta-variáns terjedése miatt.

Világszerte a delta-variáns kezd dominánssá válni, több helyütt, így Európában is elindította már a járvány negyedik hullámát. A vakcinák európai alkalmazását engedélyező Európai Gyógyszerügynökség szerint nyár végére a fertőzöttek 90 százalékának szervezetében a delta-variánst fogják kimutatni, a védekezés akkor lehet hatékony, ha az elérhető vakcinák mindkét adagját beadják.

A magyar kormány szintén a delta-variáns terjedésével indokolta, hogy augusztus elsejétől Magyarországon lehetővé teszi harmadik oltás beadását azoknak, akik ezt kérik. Magát a koronavírus elleni oltást pedig az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé teszik.

A minap a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László azzal a javaslattal állt elő, hogy nemcsak az egészségügyben, hanem több más, emberi kontaktust igénylő szakmában is kötelezővé kellene tenni a koronavírus elleni oltást. Példaként említette a tömegközlekedésben és a vendéglátásban dolgozókat. A szakszervezetek szövetsége egyeztetést sürget a kérdésben a munkavállalók és a munkáltatók között, míg Gulyás Gergely erről a Kormányinfón azt mondta, a kormány mérlegeli az Iparkamara javaslatát.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG