Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hamarosan eldől, elindulhat-e Đoković az ausztrál bajnokságon


Novak Đoković edzésen vesz részt az ausztrál nyílt teniszbajnokság előtt Melbourne-ben 2022. január 14-én
Novak Đoković edzésen vesz részt az ausztrál nyílt teniszbajnokság előtt Melbourne-ben 2022. január 14-én

Továbbra is vitatják Novak Đoković ügyvédei, hogy Ausztrália jogszerűen utasította el a teniszező beutazási engedélyét. Elmondásuk szerint Đokovićot utoljára azért utasították ki, mert beutazása növelné az oltásellenes hangulatot.

Novak Đoković ügyvédei január 14-én vettek részt a korábbi világelső teniszező ausztráliai vízumügyének tárgyalásán. A bíróságon azt mondták, az ausztrál hatóságok valójában arra hivatkozva törölték Novak Đoković vízumát, hogy az országban való jelenléte felkeltheti az oltásellenes hangulatot, és nem azért, mert oltatlansága miatt egészségügyi veszélyt jelentett volna.

Elengedték, de szombaton újra őrizetbe veszik

Đoković több mint egy hete érkezett meg Ausztráliába az Australian Open teniszbajnokság miatt, azonban érkezése után több napra őrizetbe vették, mivel nem közölte, megkapta-e a belépéshez kötelező, Covid–19 elleni oltást. Đokovićot január 10-én szabadon engedték, amikor ugyanaz a bíróság megsemmisítette vízumának törlését azzal az indokkal, hogy az ausztrál határőrség igazságtalanul bánt vele.

A teniszező ügyvédei azt szorgalmazzák, hogy az ügyet vasárnap tárgyalják. Ha sikerrel járnak, és engedélyezik a maradását, akkor indulhat a hétfőn kezdődő Australian Openen, ahol rekordot jelentő, 21. bajnoki címére pályázik.

Mivel azonban Đokovićcsal szemben továbbra is idegenrendészeti eljárás folyik, a bíróság közölte, hogy január 15-én reggel 8 órától őrizetbe veszik, és engedélyezik, hogy ügyvédei irodájában, őrzés mellett, felkészüljön a bírósági tárgyalásra, amely valószínűleg vasárnap lesz.

Nem oltatlansága miatt vették el a vízumát

Đoković eredetileg azért vesztette el vízumát, mert a hatóságok szerint nem volt elég bizonyíték arra, hogy jogosan kapott felmentést a beutazáshoz szükséges oltási kötelezettség alól. A bevándorlási miniszter pénteki döntése, miszerint ismét törli a vízumát, azonban teljesen más indokláson alapult, közölték Đoković ügyvédei.

„Az új indoklás nem a másokra való közvetlen veszélyeztetésre épül, hanem arra, hogy Đoković úr Ausztráliában, különösen Melbourne-ben való jelenléte által gerjeszti az oltásellenes hangulatot, ami teljesen új megközelítés” – mondta Nicholas Wood, Đoković ügyvédje a bíróságnak.

Wood szerint az ausztrál határőrséggel ellentétben a múlt héten a miniszter úgy találta, hogy Đoković betartotta a törvényt, és csak elhanyagolható kockázatot jelent másokra, hiszen természetes immunitással rendelkezik a közelmúltban történt fertőzés miatt, illetve orvosi oka van arra, hogy nem oltatta be magát.

Anthony Kelly bíró azt mondta, a kormány beleegyezett, hogy legalább az ügy lezárásáig nem toloncolják ki Đokovićot. Kelly, aki az első vízumtörlést megsemmisítette, beleegyezett, hogy az ügyet a szövetségi bíróságon tárgyalják.

XS
SM
MD
LG