Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Hány magyar gyereknek kell betegen születnie vagy meg sem születnie?” – a polgármester házánál tüntettek civilek Debrecenben


A debreceni polgármester háza előtti tüntetés 2023. október 17-én
A debreceni polgármester háza előtti tüntetés 2023. október 17-én
Krétával hagytak üzenetet Papp László polgármester háza előtt a tüntetők Debrecenben október 17-én este. A demonstráción részt vevők azt kifogásolták, hogy továbbra sem rendeződött megnyugtatóan a környezetszennyező cégek szabályszegését megkönnyítő szeptemberi kormányrendelet hatálya, a tiltakozók ezért a visszavonását követelték.
Demonstrációt tartott a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület, valamint az Amnesty International Magyarország Debrecenben október 17-én. A kora esti tiltakozás résztvevői Papp László (Fidesz) polgármester háza elé vonultak.
A tüntetők egyik, krétával írt üzenete a polgármesternek
A tüntetők egyik, krétával írt üzenete a polgármesternek
„Gulyás Gergely miniszter utasítása semmilyen jogi garanciát nem jelent arra, hogy az akkumulátorgyárak valóban nem köthetnek a környezetszennyező cégeknek kedvező hatósági szerződést” – jelentette ki a demonstráción az Amnesty International Magyarország regionális koordinátora, Zsugyó Virág. A Mikepércsi Anyák képviseletében Kozma Éva elmondta, hogy követelik az ezt lehetővé tevő kormányrendelet visszavonását, egy hatékony környezetvédelmi szabályozás megalkotását, valamint egy felelős környezetvédelmi minisztérium felállítását.

A szeptemberi kormányrendelet miatt tüntettek

A tüntetés közvetlen előzménye, hogy szeptember 21-én megjelent a környezetvédelmi hatósági szerződésekről szóló kormányrendelet, amely alapján a kormányhivatal dönthet úgy, hogy nem megbírságolja vagy bezáratja a környezetszennyező cégeket, hanem szerződést köt velük, amelyben vállalják, hogy egy bizonyos határidőn belül felhagynak a jogsértéssel.
Bár október 10-én Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kiadott egy utasítást, amely szerint az akkumulátorgyáraknak nem adja ki az ehhez szükséges nyilatkozatot, számos civil szervezet és ellenzéki párt szerint ez nem akadályozza meg az akkugyárakat a szankciók elkerülésében, többek között azért, mert a kormányrendelet egy jogszabály, a miniszteri utasítás pedig nem az, tehát nem írja felül a rendeletet.
Egy akkumulátorgyár makettjét is magukkal vitték a tüntetők a debreceni polgármester háza előtt tartott demonstráción.
Egy akkumulátorgyár makettjét is magukkal vitték a tüntetők a debreceni polgármester háza előtt tartott demonstráción.

„Temetők helyett levegőt!”

A tüntetők többek között azt skandálták, hogy „temetők helyett levegőt”, „adják vissza a termőföldeket”, „a csend nem rend”, valamint „nincs alku, nincs akku”. A polgármester házánál Zsugyó Virág, az Amnesty képviselője azt mondta a tüntetőknek: a demonstráló civilek is hozzájárultak ahhoz, hogy a város fideszes polgármestere a környezetvédelmi hatósági szerződésekről szóló kormányrendelet visszavonását kérte a kormánytól. Emlékeztetett, hogy a polgármester csak a tüntetés bejelentését követően adott ki erről közleményt, úgy, hogy „előtte három hétig meg sem szólalt, pedig már három hete hatályban volt a rendelet”.
Zsugyó Virág szerint meghívták Pappot is a tüntetésre, de nem jött el. Néhány napja egy videót posztolt a közösségi oldalára, amelyben elmagyarázta, hogy a rendelet nem vonatkozik az akkugyárakra. Az Amnesty debreceni jogásza szerint ezzel szemben a miniszteri utasítás semmilyen jogi garanciát nem jelent. Leszögezte: a jogállam ad biztonságot, ez azonban Magyarországon jelenleg nem létezik.
A tüntetők szerint nem igaz, amit Gulyás Gergely és a polgármester állított korábban, hogy a szennyező üzemekről szóló rendelet nem vonatkozik az akkumulátorgyárakra
A tüntetők szerint nem igaz, amit Gulyás Gergely és a polgármester állított korábban, hogy a szennyező üzemekről szóló rendelet nem vonatkozik az akkumulátorgyárakra

Az akkumulátorgyár makettjét vitték a polgármesternek

Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák képviselője arról beszélt: a kormány és Debrecen vezetői néhány hónapja eldöntötték, hogy összekapcsolják Debrecent Mikepérccsel – a sok beton által. A civil aktivista megmutatta az akkumulátorgyár makettjét, amelyet magukkal vittek, hogy a polgármester is azt lássa, amikor kinéz az ablakán, majd részletesen felsorolta, hogy évente milyen mennyiségben készülnek veszélyes anyagokat felhasználni a Debrecen határába épülő CATL akkumulátorgyárban.

Azt a kérdést tette fel: „Hányan fognak idejekorán, akár tíz évvel hamarabb meghalni? Hány magyar gyereknek kell már betegen születnie vagy akár meg sem születnie?”

Ehhez kapcsolódóan: Német nyomás, kínai érdek, orbáni politika: ez áll az akkumulátorberuházások hátterében

Legalizálnák a környezeti bűncselekményeket

A Mikepércsi Anyák egyesületének elnöke szerint a kormányrendelet legalizálhatja a környezeti bűncselekményeket, ez pedig az Alaptörvény, a nemzetközi jog, valamint az uniós jog durva arculcsapása. A civil aktivista szerint a kormány és a debreceni önkormányzat – élén a polgármesterrel – félrevezeti a közvéleményt, az aktivista szerint ugyanis Gulyás Gergely miniszter utasítása nem kötelez senkit semmire.

A Mikepércsi Anyák október 23-án újabb tüntetést tartanak.

Polgár Tóth Tamás írása.
  • 16x9 Image

    debreciner.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    debreciner.hu Debrecen és környékének híreit, eseményeit követi.

XS
SM
MD
LG