Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mégis megúszhatják a bírságot és a bezárást az akkugyárak


Orbán Viktor miniszterelnök átvágja a nemzeti színű szalagot a Samsung SDI gödi akkumulátorgyárának nyitóünnepségén, 2017. május 29-én
Orbán Viktor miniszterelnök átvágja a nemzeti színű szalagot a Samsung SDI gödi akkumulátorgyárának nyitóünnepségén, 2017. május 29-én

A kormány azt ígérte, hogy pontosítja a környezetszennyező gyárak bírság alóli felmentéséről szóló rendeletet, hogy csak a kohászati üzemekre vonatkozzon, a csütörtökön megjelent újabb rendeletből azonban ez nem olvasható ki; továbbra is vonatkozhat akár a szennyező és veszélyes akkugyárakra.

Múlt héten jelent meg egy kormányrendelet, amely az ukrajnai háború miatti veszélyhelyzetre hivatkozva mentesítheti a bírság alól az olyan cégeket, amelyeket környezetszennyezés miatt büntetne a hatóság. Akkor úszhatják meg a bírságot és a bezárást, ha környezetvédelmi hatósági szerződésben vállalják a jogkövető magatartást.

Sokan úgy vélték, ezzel a kormány a sorozatosan szabályszegő akkugyárakat és akkubontókat akarja mentesíteni a bírságok és a bezárás alól, de az Energiaügyi Minisztérium közölte, hogy ez nem igaz.

„A kormány szándékai szerint ez a szabály csak működő kohászati üzemekre alkalmazható. Akkumulátorgyárakra nem. Az ezzel kapcsolatos pontosítás a következő héten a közlönyben megjelenik” – idézi a Népszava a minisztérium válaszát.

Korábbi cikkünk a témában: „Az életünkről van szó” – Petíciót indítottak az alsózsolcaiak az akkubontó ellen

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt állította, hogy egyetlen működő gyár miatt született a rendelet, a Dunaferr megmentéséért.

A csütörtök este megjelent kiegészítés azonban nem nevezi meg a kohászatot, hanem arról rendelkezik, hogy a hatósági szerződésről szóló tárgyalások megkezdése előtt a környezetvédelmi hatóságnak – a környezetvédelemért felelős miniszter útján – tájékoztatnia kell a közigazgatás szervezéséért felelős minisztert, azaz Gulyás Gergelyt, a szerződést pedig csak a miniszter nyilatkozata esetén lehet megkötni – írja a Népszava.

Simon Gergely, a Greenpeace szakértője a lapnak azt mondta: ez csak annyi változást jelent az eredeti rendelethez képest, hogy a környezetvédelmi hatósági szerződésről a szakhatóság helyett a kormány dönt.

Ehhez kapcsolódóan: Akkugyárak: újabb népszavazás lehetőségét kaszálta el a Kúria

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szerint minden marad a régiben, és természetesen az akkumulátorgyárakat is mentesítik a büntetések alól. „Hazudtak, mint mindig, mindenben” – fogalmazott a képviselő.

A Népszava megkereste az Energiaügy Minisztériumot és a Miniszterelnökséget is, hogy megtudják, miért nem szűkítették a kohászatra a rendeletet, ahogy ígérték, de egyelőre nem kaptak választ.

XS
SM
MD
LG