Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Harcok Kelet-Ukrajnában, küzdelem a korrupció ellen


Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2023. január 23-án
Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2023. január 23-án

Az ukrán elnök ígéretet tett a kormányzaton belüli korrupció kiirtására, miközben az orosz hadsereg továbbra is megállás nélkül lövi Ukrajna keleti és déli területeit.

A biztonsági erők vezetése arról számolt be kedden, hogy az elmúlt 24 órában tizenegy helyen sikerült visszaverni az inváziós csapatok előretörését a Donyecki és a Luhanszki területen, ahol a leghevesebb harcok még mindig Bahmutnál és Avdijivkánál dúlnak.

A friss tájékoztatás szerint az oroszok a Zaporizzsjai és a Herszoni területen is lőtték az ukrán állásokat. A felek által elszenvedett súlyos veszteségek és az intenzív támadások ellenére az utóbbi két hónapban gyakorlatilag nem mozdultak a frontvonalak.

„Szünet nélkül zajlik az ellenséges ágyúzás a Donyec-medencéért, ahogy a délen zajló harc is. Látjuk, hogy vonja össze Oroszország az erőit, és tudjuk, hogyan reagáljunk” – mondta szokásos esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij hétfőn.

Tizenéves fiú mentett ki gyerekeket a lángokban álló ukrán óvodából
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:51 0:00

Korrupciós botrány

Az ukrán elnök a napokban bejelentette, hogy személycserék lesznek a kormányzat különböző szintjein az elmúlt időszak legnagyobb korrupciós botrányának kirobbanását követően.

„Máris vannak döntések a személycserékről a minisztériumok és más központi kormányzati struktúrák különböző szintjein, továbbá a régiókban és a bűnüldözésben dolgozó tisztségviselőkre vonatkozóan” – hangsúlyozta.

Kirilo Timosenko, az államfői hivatal helyettes vezetője kedden felmentését kérte tisztségéből. A lépést nem indokolta meg nyilvánosan, csupán köszönetet mondott Zelenszkijnek a bizalomért, illetve a hadseregnek az ország megvédéséért.

Egyelőre nem tudni, mi áll az ügy hátterében, egyesek szerint ez is része lehet a tervezett személyi változásoknak, noha a leváltandó illetékesek neve még nem ismert.

A korrupcióellenes hatóságok vasárnap őrizetbe vették az ukrán infrastrukturális miniszter helyettesét, Vaszil Lozinszkijt, aki a vádak szerint négyszázezer dollárnyi kenőpénzt fogadott el túlárazott generátorok beszerzésével összefüggésben. Noha tetten érték, tagadja a bűnösségét.

Ezzel párhuzamosan egy helyi tényfeltáró lap arról írt, hogy a védelmi minisztérium legalább kétszeres áron élelmezi a katonákat. A felelős beszerzési igazgatóság szerint csupán technikai hibáról van szó, nem fizettek többet az élelmiszerért a reálisnál.

A német Leopardokra várva

Továbbra is tárgyalások folynak a Leopard 2 német harckocsik szállításáról, ami Kijev szerint szükséges lenne az orosz vonalak áttöréséhez. Berlinen egyre fokozódik a nemzetközi nyomás, hogy küldjön ilyeneket, vagy legalább hagyja jóvá, hogy más országok így tegyenek. Eddig ez nem történt meg, a német kancellár állítólag akkor lenne hajlandó erre, ha az Egyesült Államok is tankokat küldene.

Lengyelország közölte, hogy hivatalosan engedélyt fog kérni saját Leopardjai továbbadására. Több más országgal együtt ezt akkor is megteszi, ha a kérést megtagadja Németország.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyelország engedélyt fog kérni a német Leopard 2-esek ukrajnai szállítására

Előbb Annalena Baerbock német külügyminiszter tudatta, hogy nem fognak az útjába állni a dolognak, majd Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője erősítette meg, hogy a német vezetés nem blokkolja a tankok átadását.

„Ha jól értem, Németország nem fogja megtiltani ezen fegyverek exportját, ha valamelyik EU-tagállam ezt szeretné tenni” – jelentette ki, miután az EU külügyi tanácsa hétfőn újabb ötszázmillió eurót hagyott jóvá ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására.

Eközben a Rheinmetall német hadiipari vállalat közölte, hogy tavaszra készen fognak állni 29 darab Leopard 2A4 harckocsi leszállítására Szlovákiának és Csehországnak azon tankokért cserébe, amelyeket a két ország korábban átadott Ukrajnának a saját arzenáljából.

„Ezek a harckocsik a szövetségi kormány tulajdonát képezik. Azt tesznek velük, amit akarnak” – közölte Armin Papperger vezérigazgató a dpa német hírügynökség jelentése szerint.

Ehhez kapcsolódóan: Német harckocsik szállítását fontolgatja több ország is Ukrajnának

Az ukrán katonák által jól ismert, szovjet gyártású tankokért cserébe Berlin Szlovákiának 15 darab, míg Csehországnak 14 darab korszerű harckocsit ígért.

A tájékoztatás szerint ezenfelül 22 darab harckocsit a jövő év elejéig tudnának leszállítani, illetve szóba kerülhet 88 darab régebbi Leopard 1 típusú tank előkészítése is.

Készült az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG