Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Harctéri győzelmek sorozatáról számolt be az ukrán elnök


Volodimir Zelenszkij interjút ad a Reuters hírügynökségnek Kijevben 2022. szeptember 16-án
Volodimir Zelenszkij interjút ad a Reuters hírügynökségnek Kijevben 2022. szeptember 16-án

Volodimir Zelenszkij arra figyelmeztette az orosz megszállókat, hogy közel sem állt le a hadsereg ellenoffenzívája, csak felkészülnek a művelet következő szakaszára.

„Talán úgy tűnik egyeseknek, hogy a győzelmek sorozata után most szünetet tartunk. De nem lesz szünet. Zajlik a felkészülés a következő sorozatra. Ukrajnának szabadnak kell lennie. Az ország egészének” – mondta szokásos esti videóüzenetében vasárnap az ukrán elnök.

A nap folyamán az ukrán haderő bejelentette, hogy hídfőállást hozott létre az Oszkil folyó keleti partján, az északkeleti Harkiv régióban, ahol szeptember elejére már több ezer négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel. „Tegnap óta Ukrajna ellenőrzi a keleti partot” – írták Telegramon.

Szakértők szerint az átkelés veszélyt jelent a Donyec-medencében lévő orosz csapatokra. Az Oszkil a térség fontos folyója, és azzal, hogy az ukránok megvetették a lábukat a túlparton, nagyobb esélyük lesz továbbnyomulni Luhanszk és Donyeck régió felé.

Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó üdvözölte a friss fejleményeket. „Luhanszk a szomszédban van. Nincs messze a felszabadítás” – emelte ki.

Aknákat és kollaboránsokat keresnek az ukránok a visszafoglalt településeken
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:02 0:00

A kijevi vezérkar arról számolt be, hogy az előző másfél nap során hat orosz rakétatámadást, huszonkét légicsapást és több mint kilencven tüzérségi támadást jegyeztek fel. Rámutattak, hogy az infrastruktúra ezek következtében jelentősen megrongálódott mintegy harminc településen, és figyelmeztettek, hogy az egész országban fennáll a rakéta- és légitámadás veszélye.

Az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom vállalat közölte, hogy az orosz inváziós erők egy nukleáris létesítményt ágyúztak a déli Mikolajiv régióban. Bár a tájékoztatás szerint a három közül egyik reaktorban sem keletkeztek károk, és az áramtermelést sem kellett leállítani, továbbra is fokozott a veszélye egy radioaktív balesetnek a támadók felelőtlen viselkedése miatt.

Az ukrán vezetés szerint az orosz hadsereg Zaporizzsja közelében is lőtte a polgári infrastruktúrát, nem messze az ország és egyben Európa legnagyobb atomerőművétől.

A Szabad Európa egyelőre nem tudta független forrásból megerősíteni a felek harctéri beszámolóit.

Eközben Mark A. Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke lengyelországi látogatásán aggodalmát fejezte ki a harctéri vereségek miatt várható orosz reakciókkal kapcsolatban, és fokozott készültségre utasította az Egyesült Államok Európában állomásozó erőit.

„A háború nem megy túl jól jelenleg az oroszok számára” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az amerikai csapatok nincsenek közvetlen veszélyben, de Vlagyimir Putyin elnök esetleges reakciói miatt lényeges a magas készültség.

Amerikai és NATO-tisztségviselők is számtalan alkalommal leszögezték, hogy az észak-atlanti katonai szövetség bármely tagjának megtámadása határozott válaszokat vonna maga után.

Joe Biden amerikai elnök hangsúlyozta, hogy az ukrán sikerek ellenére még sok a tennivaló. Úgy vélte, hogy a háborús győzelmet Oroszország teljes kiszorítása jelentené Ukrajnából, és az állami szuverenitás helyreállítása. „Legyőzik Oroszországot. Oroszországról kiderült, hogy nem olyan erős és teljesítőképes, mint ahogy sokan gondolták” – közölte.

Az orosz atomfegyverek bevetésének kockázataira vonatkozó újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy ez olyan mértékben változtatná meg a fegyveres konfliktust, mint semmi a második világháború óta.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG