Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb szankciókat és fegyvereket kér az előretörés megszilárdításához Zelenszkij


Ukrán katona segít sebesült társának a harkivi terület felszabadított részébe vezető úton 2022. szeptember 12-én
Ukrán katona segít sebesült társának a harkivi terület felszabadított részébe vezető úton 2022. szeptember 12-én

Az ukrán hadsereg hatezer négyzetkilométer területet foglalt vissza Oroszországtól – állítja Zelenszkij ukrán elnök. A politikus felszólította a Nyugatot: hozzon újabb szankciókat és gyorsítsa fel a fegyverrendszerek szállítását, hogy az ukránok megszilárdíthassák ellenőrzésüket a visszaszerzett területeken.

„Szeptember eleje óta katonáink már hatezer négyzetkilométernyi ukrán területet szabadítottak fel keleten és délen, és haladunk tovább” – mondta Zelenszkij éjszakai beszédében.

A hatezer négyzetkilométer nagyjából Ciszjordánia és Gáza együttes területének felel meg.

A szankciók erősítéséhez nyolcadik uniós szankciócsomagra van szükség” mondta Zelenszkij.

Növelni kell az Ukrajnának nyújtott segélyeket, mindenekelőtt fel kell gyorsítani országunk ellátását légvédelmi rendszerekkel.”

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint az ukrán erők „​jelentős haladást” értek el nyugati támogatással.

Módszeres tervezés és újabb nyugati fegyverek

Amit tettek, azt nagyon módszeresen megtervezték, és természetesen jelentős támogatást kaptak az Egyesült Államoktól és sok más országtól, hogy Ukrajna kezében ott legyen a szükséges eszköz ennek az ellentámadásnak a végrehajtásához” mondta Blinken egy sajtótájékoztatón Mexikóvárosban.

Washington a múlt héten jelentette be legújabb, Ukrajnának szóló fegyverprogramját, benne a HIMARS rakétaelhárító rendszerekhez szükséges lőszerekkel, korábban pedig küldött Ukrajnának NASAMS föld-levegő rakétarendszereket, amelyek képesek repülőgépek lelövésére.

Vitalij Gancsev Oroszország által kinevezett tisztviselő szeptember 12-én az orosz állami tulajdonú Rosszija 24-nek azt mondta, hogy az ukrán csapatok Harkiv északi részén visszafoglaltak korábban orosz kézen lévő területeket, áttörtek egészen az orosz határig, és mintegy ötezer civilt evakuáltak Oroszországba.

Nyolc az egyhez túlerő

Gancsev szerint az ukrán hadsereg 8:1 arányú túlerőben volt a térségben a múlt héten kezdődött ukrán ellentámadás során.

Gancsev szerint a helyzet óráról órára súlyosabb”, az oroszországi Belgorod régióval közös határt már lezárták.

A tisztviselő meg nem erősített megjegyzéseit azután tette, hogy az ukrán hadsereg lerohanta a kulcsfontosságú orosz ellátási csomópontokat, Izjumot és Kupjanszkot, ahol a harkivi terület Oroszország által felállított közigazgatása működött.

Miután az orosz védelmi minisztérium közzétett egy térképet, amelyen látható, hogy az orosz erők szinte teljesen elhagyták Harkiv térségét, a brit védelmi minisztérium legfrissebb, szeptember 13-i hírszerzési jelentésében közölte, hogy Oroszország egyik legtekintélyesebb páncélosegységét is kivonták Harkivból.

Az elitegységet sem a régi már

A szóban forgó 1. gárda harckocsihadsereg (1. GTA) a brit hírszerzés szerint már az invázió korai szakaszában súlyos veszteségeket szenvedett.

Az 1. GTA volt Oroszország egyik legrangosabb alakulata, amelyet Moszkva védelmére szántak, és arra, hogy a NATO-val vívott háború esetén ellentámadásokat vezessen” közölte a brit hírszerzés.

Mivel az 1. GTA és a Nyugati Katonai Körzet (WEMD) más alakulatai súlyosan leépültek, Oroszország NATO ellen szánt hagyományos hadereje erősen meggyengült – áll a közleményben, hozzátéve: – ​Valószínűleg évekbe fog telni, míg Oroszország újjáépíti ezt a képességét.”

Ukrán katonák olyan videókat osztottak meg, amelyeken ukrán zászlót húznak fel a harkivi térség épületeire, miközben hálás helyiek köszöntik őket. A videók egy részén a menekülő csapatok hátrahagyott orosz tüzérségi eszközei és tankjai láthatók.

Vészhelyzeti védelmi lépések, előretörés délen is

A brit védelmi minisztérium azt is közölte, hogy Moszkva délre igyekszik szállítani tartalékait, ahol Ukrajna több ezer orosz katonát próbál elszigetelni a Dnyeper folyó nyugati partján, és arra kényszeríti az orosz erők nagy részét, hogy vészhelyzeti védelmi lépésekre” összpontosítsanak.

Az ukrán déli parancsnokság közölte, hogy erői ötszáz négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza délen, és az elmúlt 24 órában 59 orosz katonát öltek meg, valamint húsz katonai eszközt semmisítettek meg.

Az ottani helyzetet független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Olekszij Aretovics ukrán elnöki tanácsadó azt mondta, hogy az ukrán erők előrehaladtak Donyeckben, átkeltek a Sziverszkij Donyec folyón, és azoknak a kulcsfontosságú városoknak a visszavételével fenyegetik az oroszokat, amelyeket a hetekig tartó heves júniusi és júliusi harcok után veszítettek el.

Ahogy az ukrán erők előrébb jutnak az orosz csapatoktól északon elfoglalt területen, örömteli lakosok térnek vissza hónapok után először a frontvonalon fekvő falujukba.

Az emberek sírnak, az emberek természetesen örülnek. Hogy is ne örülnének!” – mondja a 76 éves nyugdíjas angoltanár, Zoja a most csendes Zolocsiv faluban, Harkivtól északra, alig 18 kilométerre az orosz határtól.

Aggodalom az orosz válaszlépéstől

De miközben az ukrán csapatok egyre előrébb jutnak az ellentámadással, sokan attól tartanak, hogy ez még erőszakosabb válaszlépést válthat ki Moszkvából. Ukrán tisztviselők szerint Oroszország már indított rakétatámadásokat, amelyek kulcsfontosságú polgári infrastruktúrát találtak el.

Szeptember 11-én Harkiv, Szumi, Poltava, Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk térségéből áram- és ívóvízproblémát jelentettek, ami valószínűleg emberek millióit érinti.

Harkiv városában megszűnt a víz- és áramellátás az újabb orosz ágyúzás következtében.

A tegnap esti helyzet megismétlődött. Az ágyúzás miatt a kritikus infrastrukturális létesítményeket leállították, ennek következtében Harkivban elment az áram és megszakadt a vízellátás” közölte Ihor Terekhov polgármester Telegramon.

Szeptember 12-én reggel a kijevi hatóságok közölték, hogy az áram- és a vízellátás mintegy nyolcvan százaléka helyreállt a harkivi térségben.

Az EU támogatása folytatódik

Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője szeptember 12-én Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tárgyalt az ukrán ellentámadás sikeréről.

Az EU-támogatás folytatódik – közölte Borrell Twitteren.

A stratégiánk működik: segítünk Ukrajnának visszavágni, nyomást gyakorlunk Oroszországra a szankciókkal, és támogatjuk partnereinket szerte a világon” mondta Borrell.

Készült az AP, a Reuters, a dpa és az AFP jelentéseinek felhasználásával.
XS
SM
MD
LG