Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Harctéri sikerekről számoltak be ukrán tisztségviselők


Ukrán páncélos a Donyec-medencében 2022. augusztus 12-én
Ukrán páncélos a Donyec-medencében 2022. augusztus 12-én

A tájékoztatás szerint a Wagner orosz katonai magánvállalat zsoldosai körében különösen magas a veszteségek aránya.

A kijevi hadvezetés szerdán arról számolt be, hogy a megszállók között az elesettek vagy súlyos sebesültek több mint negyven százalékát a zsoldosok teszik ki.

Szerhij Hajdaj luhanszki ukrán katonai kormányzó közölte, hogy folyik az előző héten megindított ellentámadás. „Csapataink bizonyos sikereket értek el, maradjunk ennyiben” – mondta, de részleteket nem közölt, ahogy a fegyveres erők vezérkara sem szokott. Állítását független forrásból egyelőre nem lehet megerősíteni.

Az orosz inváziós erők továbbra is a keleti Donyeck régió teljes elfoglalására, illetve a déli és az északi Harkiv-környéki területek megtartására összpontosítanak – közölte az ukrán hadsereg, hozzátéve, hogy többtucatnyi légicsapást mértek orosz lőszerraktárakra és más célpontokra.

Oroszbarát szakadár források szerint az ukrán haderő egyebek mellett a megszállás alatt lévő, Harkiv és Izjum között található Balakliját támadta.

Fenyegető nukleáris baleset?

Kijev azzal vádolja Moszkvát, hogy rakétákkal és tüzérségi fegyverekkel lövi a zaporizzsjai atomerőmű környékét.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerdán tette közzé jelentését az előző heti látogatásról, és ebben „nukleáris biztonsági védőzóna” létrehozását sürgette.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának adott értékelésében hangsúlyozta, hogy „a tűzzel játszunk, valami nagyon-nagyon katasztrofális dolog történhet”.

A Kreml rögtön visszautasította a felszólítást, és leszögezte, hogy megfelelően védik a még az invázió elején elfoglalt létesítményt. Vaszilij Nebenzja orosz ENSZ-nagykövet komolytalannak minősítette a javaslatot, mondván, hogy amint lehetőségük adódik, az ukránok azonnal elfoglalnák és lerombolnák az erőművet.

António Guterres, a világszervezet főtitkára Ukrajnát és Oroszországot is arra kérte, hogy kerülje el a közvetlenül a reaktorokat célzó katonai akciókat. Utóbbit arra szólította fel, hogy vonja vissza az összes katonáját és fegyverét a területről, előbbit pedig arra, hogy ez esetben ne nyomuljon be oda.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG