Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Harkivot lőtték az éjjel, a vinnicjai támadásnak sok halottja van


Egy férfi kerékpárról nézi a találatot kapott 134-es számú iskolát Harkivban, 2022. július 14.
Egy férfi kerékpárról nézi a találatot kapott 134-es számú iskolát Harkivban, 2022. július 14.

Az orosz csapatok nagy erőkkel lőtték az északkeleti Harkiv megyét a július 15-re virradó éjszakán - közölték az ukrán hatóságok. Közben folytatódott a mentés abban az Ukrajna délnyugati részén fekvő történelmi városban, ahol több tucatnyian haltak meg vagy tűntek el egy lakóház lebombázása után.

Eközben a G20-as országok pénzügyi vezetői Balin vesznek részt egy olyan találkozón, amely a házigazda Indonézia szerint döntő fontosságú az ukrajnai háború katasztrofális humanitárius következményeinek enyhítésében.

Az Ukrán Állami Sürgősségi Helyzetek Szolgálatának jelentése szerint Harkiv megyét és magát a várost is rakétacsapások érték, helyi idő szerint hajnali három óra körül. A rakéták legalább egy lakóházat eltaláltak, illetve egy oktatási intézmény közelében csapódtak be. Áldozatokról még nem érkezett jelentés.

Kijev hetek óta hangoztatja, hogy az orosz erők "frontvárossá" próbálják tenni Harkivot a háborúban, amely egyébként erősen áthelyeződött a keleti régiókba, ahol 2014 óta az Oroszország által támogatott szakadárok tartanak ellenőrzésük alatt bizonyos területeket.

Vinnicjában még tart a mentés

Eközben a mentőcsapatok legalább 39 eltűnt ember után kutatnak, miután július 14-én orosz rakéták csapódtak be a közép-ukrajnai Vinnicja történelmi városába, és sok civil meghalt, illetve megsérült.

Az ukrán hatóságok közlése szerint legalább 23 ember, köztük három gyermek halt meg a délben végrehajtott támadásban a frontvonaltól több száz kilométerre, miközben EU-tisztviselők azért gyűltek össze Hágában, hogy megvitassák az ukrajnai háborús bűnöket.

Az Állami Sürgősségi Szolgálat szerint legalább 52 a sérültek száma Vinnicjában. A városi tanács azt közölte, hogy sokuk állapota súlyos vagy válságos.

"Civilek szándékos gyilkolása félelemkeltés céljából"

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy a meggyilkoltak között három gyermek is van, és a Twitteren közzétett egy fotót az egyik gyerek holttestéről készült. "Civilek szándékos meggyilkolásáról" írt "félelemkeltés céljából", Oroszországot pedig "terrorista államnak" nevezte.

Volodimir Zelenszkij elnök „nyílt terrorcselekménynek” minősítette a vinnicjai támadást.

A házigazda Indonézia arra figyelmeztette a G20-as országok július 15-én Balin összegyűlő pénzügyi vezetőit, hogy világszerte tenniük kell az Oroszország Ukrajna elleni háborúja által kiváltott globális gazdasági fenyegetések ellen, különben katasztrofális humanitárius következményekkel nézhetnek szembe.

Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere elítélte Oroszország "brutális és indokolatlan háborúját" Ukrajnában, és kijelentette, hogy a találkozón részt vevő orosz pénzügyi tisztviselők osztoznak a felelősségben a háború "borzalmas következményeiért".

Izraeli látogatásán Joe Biden amerikai elnök július 14-én azt mondta, hogy "Putyin háborúját stratégiai kudarcba kell fullasztani".

XS
SM
MD
LG