Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hárman biztosan jelentkeztek a Zeneakadémia rektori posztjára


Vigh Andrea rektor beszédet mond a Zeneakadémia megújult orgonáját bemutató koncert előtt az akadémia nagytermében 2018. október 22-én
Vigh Andrea rektor beszédet mond a Zeneakadémia megújult orgonáját bemutató koncert előtt az akadémia nagytermében 2018. október 22-én

Lezárult a Zeneakadémia második rektori pályázata; hárman biztosan beadták a jelentkezésüket. Egyikük lapinformációk szerint Kutnyánszky Csaba. Jelentkezett Tóth Péter Erkel Ferenc-díjas zeneszerző és a Kulturális és Innovációs Minisztérium jelöltjének tekinthető Keller András karmester is.

A pályázatot azért kellett másodszor is kiírni, mert az első jelentősen leszűkítette a lehetséges jelentkezők körét – csak a komolyzene területéről és csak előadóművészek pályázhattak, mintha Keller Andrásra szabták volna a kiírást – írja az Index.

A diszkrimináció miatt gyakorlatilag az egész magyar zenei élet tiltakozott, ennek hatására Csák János kulturális és innovációs miniszter visszavonta a június 3-án kiírt pályázatot, és július 21-én újat írt ki. Ez már szélesebbre nyitotta a kaput, az előírt állami kitüntetésekkel mégis inkább szűkítette a lehetséges pályázók körét – írja a lap.

A Keller András kihívójának tekinthető pályázó Tóth Péter zeneszerző, aki az Indexnek elmondta: nem az egyetem jelöltje, mert nem született a támogatásáról testületi döntés, de sokan megkeresték a Zeneakadémiáról, és rábeszélték, hogy induljon.

Ehhez kapcsolódóan: A tiltakozások után újra kiírják a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori pályázatát

Úgy érzem, tartozom ennyivel a Zeneakadémiának – mondta a lapnak Tóth Péter, aki szerint nem mindennapi lehetőség, hogy a magyar zenei élet csúcsintézményének rektori székére pályázzon.

Tóth Péter két cikluson keresztül volt a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja, Erkel Ferenc- és Bartók–Pásztory-díjas, érdemes művész. Számos nemzetközi zsűri munkájában vett részt, műveit rangos fesztiválokon adták elő, mindemellett a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Zeneművészeti Tagozatának vezetője.

Biztosan beadta a pályázatát Keller András is. Mint mondta, a pályázati kiírásban nem magát látja, ismer számos jelentős művészt, aki az eredeti kiírásnak is megfelelt – nyilatkozta a Papagenónak.

Korábbi cikkünk a témában: Nemzetközi aggodalom övezi a Zeneakadémia rektorválasztását

Jelenleg tehát van két pályázat és három jelölt a Zeneakadémia élére. Jogászoknak kell eldönteniük, hogy az első kiírás, amelyet Csák János szóban visszavont, de amely a közszolgálati állásportálon egészen az augusztus 9-i beadási határidőig kint maradt, érvényesnek mondható-e, mert akkor Kutnyánszky Csaba pályázata is érvényes. Az is kérdés, hogy a második pályázat, amely nem a közszolgálati állásportálon, hanem a Belügyminisztérium Rendészeti, Vezetőkiválasztási, Vezetőképzési és Továbbképzési Főosztályának közszolgálati álláspályázatai között jelent meg, érvényes-e.

A pályázatok elbírálásának határideje október 31., ekkor jár le a jelenlegi rektor, Vigh Andrea mandátuma.

XS
SM
MD
LG