Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Három államban is a számlálás leállítását szeretné Donald Trump csapata


Szavazatszámlálók a nem személyesen leadott szavazatokat összesítik a 2020-as amerikai elnökválasztáson Michigan államban, Detroit városában, 2020. november 4-én.
Szavazatszámlálók a nem személyesen leadott szavazatokat összesítik a 2020-as amerikai elnökválasztáson Michigan államban, Detroit városában, 2020. november 4-én.

A republikánus jelölt kampánystábja szerint „nem elég átlátható” a szavazatszámlálás, ezért szeretnék azt leállítani. Nincs bizonyíték rá, hogy bárhol szabálytalanság történt volna.

Donald Trump amerikai elnök kampánystábja keresetet adott be a bíróságon, azt szeretnék elérni, hogy Michiganban, Pennsylvaniában és Georgiában állítsák le a szavazatok összeszámlálását. A transzparencia hiányával érvelték meg a keresetüket.

„Keresetet adtunk be ma Michiganban a bíróságra, hogy állítsák le a számlálást, amíg nincs biztosítva, hogy megfelelő módon ráláthatunk” – nyilatkozta a Trump-stáb november 4-én. Pennsylvaniában Trumpék azzal vádolják a választási tisztségviselőket, hogy nem engedték a „megfigyelőiket” nyolc méternél közelebb a szavazatszámlálókhoz.

Olyan államban is perelnek, ahol még vezet az elnök

„Azért is perelünk, hogy átmenetileg állítsák le a szavazatszámlálást, amíg nincs megfelelő transzparencia, és amíg a republikánusok nem felügyelhetik, hogy a számlálás törvényszerűen és tisztességesen folyik” – mondta egy stábtag Trump kampánycsapatából.

Trumpék a déli Georgia állam több megyéjében is jogi lépéseket terveznek hasonló indokkal. Az államban egyébként Trump kevéssel, de vezet. A pereket annak ellenére indították meg, hogy semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy bármilyen szabálytalanság történt volna a szavazatok számlálása közben.

Pennsylvaniában is győzelmet hirdettek, pedig még folyik a számlálás

Később – annak ellenére, hogy az államban még számlálják a szavazatokat, és még sem a választási tisztségviselők, sem a média nem valószínűsített győztest – Trump kampánymenedzsere azt mondta, hogy „egyoldalúan győzelmet hirdetnek” Pennsylvaniában.

Donald Trump sok kritikát kapott az urnák lezárása után tett kijelentései miatt, köztük azért is, amiért idő előtt győzelmet hirdetett november 4-én hajnalban, annak ellenére, hogy még sem ő, sem a demokrata jelölt, Joe Biden nem voltak közel a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazathoz.

Egy nappal azután, hogy a keleti parton zárni kezdtek a szavazóhelyiségek, sok államban még mindig túl szoros az eredmény, és még mindig sok levélszavazat van hátra, így nem lehet győztest hirdetni.

Bidennek három államot kell megtartania a győzelemhez

Az öt kulcsfontosságú államból Georgiában és Pennsylvaniában vezet Trump, Arizonában, Michiganban és Nevadában pedig Joe Biden van egy kicsivel az élen. Ha a 77 éves demokrata jelölt meg tudja tartani ezt a három államot, akkor elég elektori szavazata lesz a győzelemhez.

Az amerikai lapok Michiganban Biden győzelmét jelentették, és néhány lap Arizonában is már a demokrata jelöltet hozták ki győztesnek. Bidennek nagyon kicsi az előnye Nevadában.

A 16 elektori szavazattal rendelkező Michigant kulcsfontosságú ingadozó államnak tartják, amely akár el is döntheti a jelöltek harcát. 99 százalékos feldolgozottság mellett a demokrata jelölt előnye 2 százalék fölött van az államban, ez több mint 130 ezer szavazatot jelent. Pennsylvania 20 szavazatot ér. 89 százalékos feldolgozottság mellett Trump 50,7 százalékon áll, Biden pedig 48,1 százalékon.

Készült az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG