Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Három civil, köztük egy gyerek is meghalt a Kijev elleni támadásokban


Gyászolók az orosz rakétacsapások egyik halálos áldozata mellett Kijevben 2023. június 1-jén
Gyászolók az orosz rakétacsapások egyik halálos áldozata mellett Kijevben 2023. június 1-jén

Az orosz haderő újabb rakétacsapásokat mért az ukrán fővárosra, és bár a légvédelem a lövedékeket megsemmisítette, a lezuhanó roncsok kárt tettek több épületben, így egy kórházban, egy óvodában, egy iskolában és egy rendőrőrsben is.

Vitalij Klicsko főpolgármester először két kiskorú halálos áldozatról számolt be, de később korrigált, és közölte, hogy egy gyerek és két felnőtt vesztette életét. A sebesültek száma tizenegy. Kár keletkezett több lakóházban, egy vízvezetékben és autókban is.

Az ukrán biztonsági erők tájékoztatása szerint a megszállók ezúttal Iszkander rakétákkal támadtak, de a légvédelemnek mind a tízet sikerült leszednie.

Áprilisban tizenhét hullámban érték légicsapások Kijevet.

Ehhez kapcsolódóan: A Wagner-főnök Prigozsin: „Egy különleges művelet a különleges műveletben?”

A keleti fronton, a Donyecki, a Luhanszki és a Harkivi területen huszonegy orosz előretörési kísérletet vertek vissza az előző nap folyamán – közölte az ukrán vezérkar. Az egyik művelet keretében a már nagyjából tíz hónapja ostromlott Bahmut környéki védelmi állásokat támadták az inváziós egységek.

A harcok egy-egy halálos áldozatot követeltek Donyeckben és Herszonban.

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod régió kormányzója tudatta, hogy a határ túloldalán lévő ukrán területekről az éjszaka folyamán szünet nélkül ágyúzták Sebekino várost. Hét sebesültről tudni. Ezt független forrásból nem lehet megerősíteni.

Előző nap az ugyancsak orosz Krasznodari területen kigyulladt egy olajfinomító. Venyjamin Kondratyev kormányzó szerint pilóta nélküli ukrán repülőgép csapódott a létesítménybe. A tüzet sikerült eloltani.

Eközben az Egyesült Államok újabb háromszázmillió dolláros katonai segítségnyújtási csomagot jelentett be Ukrajna számára, amely egyebek mellett Patriot légvédelmi ütegeket, Stinger rakétákat, lőszert és más védelmi eszközöket tartalmaz.

Ez már a 39. csomag Ukrajnának az amerikai védelmi minisztérium készleteiből. Washington eddig több mint 38,3 milliárd dollár értékben nyújtott katonai támogatást Ukrajnának Joe Biden elnök hivatalba lépése óta, ebből 37,6 milliárd dollárnyi segélyt az orosz invázió megindítását követően kapott a kijevi vezetés.

„Hová mennék a kecskémmel?” – Akik a végsőkig kitartanak egy elpusztított ukrán faluban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:32 0:00
Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG