Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Trump: „a járvány eltűnőben van”


Először tartott nyilvános beszédet Donald Trump azóta, hogy október elején pozitív lett a koronavírus-tesztje. Az amerikai elnök azt mondta, „nagyszerűen érzi magát”, orvosai szerint már elmúlt a fertőzésveszély.

Donald Trump szombaton a Fehér Ház udvarán tartott beszédet több száz meghívott, többségében latin- és afrikai-amerikai támogatója előtt. Az amerikai elnök még október 1-én jelentette be, hogy elkapta az új típusú koronavírust, emiatt több mint egy hétig fel kellett függesztenie az élő beszédeket a november 3-i elnökválasztási kampány hajrájában.

Maszkban vagy anélkül

A mostani rendezvény (hivatalos címén „békés tüntetés a törvényes rendért”) a pozitív diagnózis óta az első élő esemény, melyen a republikjánus elnökjelölt felszólalt. Beszédében Donald Trump azt mondta, már sokkal jobban érzi magát.

Korábban az elnöknek tünetei is voltak, ezért egy ideig kórházban kezelték antitest-terápiával és vírusellenes gyógyszerrel, pár nappal ezelőtt azonban elhagyhatta a kórházat és visszatérhetett az elnöki hivatalba.

Donald Trump, aki maszk nélkül jelent meg, a szombati rendezvényen azt mondta, már „eltűnőben van” a járvány az Egyesült Államokban. A közönség nagy része viselt maszkot, de a távolságot nem tartották egymástól.

A fertőzés épp a napokban robbant be a Fehér Házban, az elnöki stáb több mint 12 tagja kapta el a koronavírust. Lakosságszám-arányban eddig az Egyesült Államokban regisztrálták a legtöbb koronavírus-fertőzést, és a halálesetek száma is igen magas, eddig 213 ezer.

„Hatékony terápiák állnak rendelkezésünkre, erős gyógyszereket gyártunk, meggyógyítjuk a betegeket, fel fogunk épülni, és nagyon gyorsan jön a védőoltás is, rekordidő alatt” – mondta Donald Trump a rendezvényen.

Az amerikai elnök beszédében szóba kerültek még a kormány gazdasági intézkedései, a közelmúltban történt zavargások és a rendfenntartó szervek megerősítése. Az utóbbi téma kapcsán azzal vádolta demokrata párti választási ellenfelét, Joe Bident, hogy választási győzelme esetén forrásokat vonna el a rendőrségtől.

Floridában folytatja

Donald Trump korábban azt mondta, a napokban folytatja kampánykörútját a kulcsfontosságú csatatér-államokban, amelyek választási eredményén az elnöki cím sorsa múlhat. Hétfőn Floridában mond majd beszédet, majd Pennsylvaniába és Iowába utazik.

Az amerikai elnököt és adminisztrációját az elmúlt hónapokban sokan kritizálták a járvány kezelése miatt, bírálói szerint Trump nem vette elég komolyan a pandémiát. Korábban többször hangsúlyozta, hogy a koronavírus a legtöbb esetben nem okoz súlyos betegséget, és túlzottnak nevezte a járványügyi intézetet vezető főorvos, Anthony Fauci figyelmeztetéseit a járvány miatt.

Orvosa szerint nem fertőző

Joe Biden a napokban felelőtlennek nevezte ellenfele viselkedését, szerinte az elnök túl hamar ment vissza az emberek közé a pozitív diagnózis után, és a fehér házi rendezvény szervezésekor sem voltak elég óvatosak: „A közönséget szét kellett volna ültetni, és maszkot kellett volna hordaniuk, ez lett volna a felelősségteljes döntés.”

Donald Trump orvosa szombaton azt mondta, az elnök már nem fertőz. Dr. Sean Conley elmondása szerint a Donald Trumptól vett mintákban már nem találtak osztódásra képes vírust, így nem indokolt már a karantén.

XS
SM
MD
LG