Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi 100 ezer új fertőzött Európában: meddig bírják a kórházak?


Rendőrök az éttermek új egészségügyi intézkedéseinek betartását ellenőrzik Párizsban, 2020. október 6-án.
Rendőrök az éttermek új egészségügyi intézkedéseinek betartását ellenőrzik Párizsban, 2020. október 6-án.

Egyre több európai országban emelkednek drasztikusan a napi újonnan regisztrált koronavírus-esetszámok. Így megnőtt a nyomás a kórházakon is. Európában most kezdődik az influenza-szezon, amely további terhelést jelent majd az egészségügyi ellátásra nézve.

Magyarországon 1173 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. A koronavirus.gov.hu kormányzati portál adatai szerint hazánkban a járvány kezdete óta 38 837 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Az aktív fertőzöttek száma 26 832, egyharmaduk budapesti lakos. A betegek közül 1418 szorul kórházi ápolásra, közülük 154-en vannak lélegeztetőgépen.

14 krónikus beteg vesztette életét, az elhunytak száma így 968 főre emelkedett.

Koronavírusos megbetegedések miatt jelenleg 24 óvodában és 17 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet az Operatív Törzs. Továbbá 99 osztálynál és 3 teljes iskolánál digitális munkarendre tértek át a tantestületek és a tanulók.

Európai gócpontok

Európában immár tombol a koronavírus-járvány. Az elmúlt időszakban a napi új esetek száma meghaladja a 100 ezret.

A hatalmas új esetszám a kórházak kapacitására nézve is aggasztó, mert a kontinens most lép be az influenza-szezonba, és a kórházakat hamarosan elárasztják az influenzás betegek is.

Eddig a halálozási arány jóval alacsonyabb, mint márciusban és áprilisban volt, de a számok rohamosan emelkednek, ahogy a kórházi kezelésre szorulók aránya is.

Az európai régióban a járvány gócpontjai: Csehország, Oroszország, Franciaország és az Egyesült Királyság.

Csehország: leggyorsabb növekedési ráta

A cseh kormány október 14-én várhatóan újabb megszorító intézkedéseket fog bevezetni a koronavírus miatt, jelentette be vasárnap a YouTube-on a miniszterelnök, Andrej Babis.

Alena Schillerova pénzügyminiszter azt mondta, hogy a kormány szeretné elkerülni a teljes lezárást, amelyet tavasszal tapasztalhatott meg az ország.

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, a csehek napi új esetszáma lakosságarányosan Európa legrosszabb adatai közé tartozik.

A kórházi ápolásra szoruló betegek száma 76 százalékkal nőtt az elmúlt héten. Így Csehországban is felmerült a kérdés, hogy a kórházak vajon meddig bírják tartani a tempót a fertőzés terjedésének sebességével.

Oroszország: rekordszámú új beteg

Oroszország jelenleg a világ negyedik legfertőzöttebb országa mintegy 1,3 millió fertőzöttel. Eddig 22 500 orosz vesztette életét a vírusfertőzés miatt.

Vasárnap 13 ezer volt az újonnan azonosított betegek száma, amely a legmagasabb napi érték a járvány kezdete óta. Az orosz hatóságok azonban nem tervezik az újbóli lezárásokat, a tavasszal bevezetett korlátozások nagy részét pedig már szinte teljesen feloldották.

Franciaország: napi 20 ezer új fertőzött

Franciaországban naponta több mint kétszer annyi fertőzöttet regisztrálnak, mint amennyit áprilisban diagnosztizáltak. Az elmúlt héten átlagosan napi 20 ezer új esetet jelentettek.

Párizsban és hét másik nagy városban maximálisra emelték a készenléti állapotot, bezárták a kávézókat és a bárokat is.

A fertőzések számának rohamos növekedése a kórházi rendszerre is nyomást mér. Az Országos Ápolók Rendje október 11-én közzétett felmérése szerint a francia egészségügyi dolgozók 37 százaléka úgy véli, hogy a koronavírus-járvány munkahelyváltásra készteti őket. Továbbá a válaszadók nagy része fáradtnak és letörtnek érezte magát.

Egyesült Királyság: a legnagyobb halálozás

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson hétfőn jelenti be az új intézkedéseket, amelyek lezárással fenyegethetik az észak-angliai gócpontokat.

Koronavírus-fertőzés következtében Európán belül az Egyesült Királyságban halt meg a legtöbb ember: összesen 42 750 ember vesztette életét.

A cikk az AFP, AP, dpa, és a Reuters tudósításai alapján készült.

XS
SM
MD
LG