Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Három nap alatt tizenhétezernél több új fertőzött, Ausztriában szigorítottak


Egy maszkot viselő nő graffiti mellett sétál el a koszovói Pristinában, 2021. november 5-én
Egy maszkot viselő nő graffiti mellett sétál el a koszovói Pristinában, 2021. november 5-én

Az elmúlt három napban 17.834 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, ez jelentős emelkedés az eddigiekhez képest. Péntektől vasárnapig 214 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal. Ausztriában életbe lépett az úgynevezett 2G szabály, sok közösségi térből kizárják az oltatlanokat, a negatív teszt már kevés.

Magyarországon péntek óta 17.834 új Covid-19-fertőzöttet igazoltak, velük a járvány kezdete óta összesen 909.998 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 214 beteg halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal, velük az elhunytak száma 31.398-ra emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 68.586 főre nőtt. Kórházban 3980 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 434-en vannak lélegeztetőgépen.

Ausztriában már nem elég a negatív PCR-teszt

Nyugati szomszédunknál november 8-án hatályba léptek az oltatlanokra vonatkozó szigorítások, amelyekről múlt pénteken döntött az osztrák kormány. Az új szabályok szerint csak beoltottak vagy gyógyultak mehetnek éttermekbe, szépség- és masszázsszalonokba, fitnesz- és sporttermekbe, szállodákba, illetve látogathatnak olyan mozikat vagy színházakat, ahol 25 főnél többen gyűlnek össze.

Kötelező az FFP2-es kategóriájú védőmaszk viselése minden zárt helyen. Akár ötszáz eurós pénzbüntetésre számíthat az, aki megszegi az új járványügyi szabályokat.

A pénteki kormánydöntés hatására a hétvégén hosszú sorok alakultak ki az oltóhelyeknél, csak szombaton 32 ezer oltást adtak be. A nagyobb bécsi oltóközpontoknál egy-másfél órát kellett várni.

Karácsonykor is érvényben lesznek

A szigorúbb szabályoknál van egy négyhetes türelmi időszak, ez alatt az osztrák hatóságok elismerik az első oltást is egy friss PCR-teszttel kiegészítve. Négy hét után azonban már csak a teljes körű védettséget vagy a gyógyulást fogadják el.

Alexander Schallenberg osztrák kancellár szerint hat hét alatt aligha alakul ki olyan helyzet, hogy a most életbe lépett szigorításokon enyhíteni lehessen, így azok vélhetően karácsonykor is érvényben lesznek.

Negyedmilliárd fertőzött világszerte

A világon 249.866.895 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma pedig 5.049.007-re tehető a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A betegségnek az Egyesült Államokban van eddig a legtöbb fertőzöttje, csaknem 46,5 millió.

XS
SM
MD
LG