Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb intézményekben és cégeknél tették kötelezővé az oltást


Egy Pfizer-vakcina ampulláját fertőtlenítik a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. június 30-án
Egy Pfizer-vakcina ampulláját fertőtlenítik a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. június 30-án

Kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást a bentlakásos szociális intézményekben dolgozóknak a fővárosi önkormányzat. A MÁV-Volán két nap pótszabadsággal ösztönzi az oltásra dolgozóit. Döntött az oltásról mások mellett az ELTE, az MTVA és egy fapados légitársaság is. Bécsben közben lehetővé teszik az 5-12 évesek oltását.

A Fővárosi Önkormányzat az érdekképviseletekkel való konzultációt követően általánosságban ugyan nem rendeli el a kötelező oltást, ám a Covid-járvány által leginkább veszélyeztetett bentlakásos szociális intézményeinél kötelezővé teszi a munkavállalóknak.

Az intézkedés vonatkozik az idősotthonokban és a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeiben dolgozókra. Nekik 45 napon belül be kell oltatniuk magukat. Ha nem teszik, választhatnak az érvényes védettségi igazolványuk bemutatása vagy a fizetés nélküli szabadság között. A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint az érintett munkavállalók 92,57 százaléka már beoltatta magát.

A humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet az Inforádiónak azt mondta, hogy a főváros többi cégénél nem teszik kötelezővé az oltás felvételét.

Kötelező az oltás az ELTE valamennyi intézményében

Az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testületének tájékoztatása szerint az egyetem valamennyi foglalkoztatottja – ha eddig nem tette meg – köteles felvenni a koronavírus elleni védőoltást, és igazolni 2021. december 15-ig. Ellenkező esetben fizetés nélküli szabadsággal, egy évet követően pedig állása elvesztésével kell számolnia.

Ez a határidő vonatkozik

  • minden foglalkoztatottra, aki az egyetem hallgatóival fizikailag találkozik;
  • minden foglalkoztatottra, aki az egyetem valamely polgárának vagy az egyetemmel jogviszonyban álló személynek fizikai jelenlét keretében megvalósuló tevékenységet nyújt;
  • azokra a foglalkoztatottakra, akik nem tartoznak a fenti körbe, szintén kötelezettek a koronavírus elleni védőoltásra, a beadatását igazolniuk kell 2022. január 31-ig.

Valamennyi oltásra kötelezett a kétdózisú vakcina esetén köteles felvenni a védőoltás második dózisát az oltóorvos által meghatározott időpontban, és igazolni. A kötelezettség a külső óraadókra és a hallgatói munkaszerződéssel foglalkoztatottakra is vonatkozik.

A tanév kezdetén végzett anonim felmérés szerint

  • az oktatói közösség 61 százalékának adatközlése alapján 97 százalékuk vette fel a teljes vakcinaadagot;
  • a támogató dolgozók 55 százalékának adatai szerint 90 százalékos;
  • a hallgatók 56 százalékot meghaladó adatközlése szerint 87 százalékos az átoltottság körükben.

A közlemény szerint az egyetemi közösségben a koronavírus elleni védőoltások felvétele messze az országos átlag feletti, a foglalkoztatott válaszadók mintegy 93,5 százaléka rendelkezik védőoltással.

A médiában is több munkáltató oltásra kötelezi a dolgozóit

A Media1.hu értesülése szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kötelezővé teszi a koronavírus elleni vakcina beadatását, és aki nem hajlandó erre az állami médiavállalat munkavállalói közül a kijelölt határidőre, fizetés nélküli szabadságra kényszerülhet.

A közmédia munkatársait állítólag erről már körlevélben értesítették. A portál úgy tudja, hogy az oltásról az MTVA mellett a 168 Óra és a Pesti Hírlap kiadójánál is hasonló rendelkezés született.

Két nap pótszabadsággal ösztönöz a MÁV-VOLÁN

A cégcsoport közleménye szerint a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács ülésén a munkáltató és az érdekképviseletek egyetértenek abban, hogy a koronavírus elleni oltás a leghatékonyabb védekezés a járvány ellen. Ezért felhívnak minden munkavállalót arra, hogy minél nagyobb számban oltassák be magukat.

A cég jövőre két nap pótszabadságot ad azon munkatársainak, akik 2021. november 30-ig beoltatják magukat vagy ezt már korábban megtették.

A Wizz Air légitársaság kommunikációs igazgatója beszélt arról, hogy a cég összes pilótájának és légiutas-kísérőjének be kell oltatnia magát december elsejéig, ellenkező esetben saját költségen kell heti szinten PCR-tesztet csináltatnia. Radó András a Spirit FM-en azt mondta, hogy a légitársaságnál nyolcvan százalék körüli az átoltottság.

Bécsben beoltathatják a szülők az 5-12 éveseket

Az osztrák fővárosban november 8-tól jövő már csak oltottak vagy gyógyultak mehetnek kozmetikushoz, fodrászhoz, étterembe, illetve vehetnek részt 25 fősnél nagyobb rendezvényeken. A negatív PCR-teszt ezeknek a szolgáltatásoknak az igénybe vételéhez már kevés.

Michael Ludwig, az osztrák főváros polgármestere azt is bejelentette, hogy Bécsben lehetővé teszik az 5-12 éves korosztály oltását, természetesen minden esetben szülői beleegyezéssel. November végéig külön oltópontot alakítanak ki a gyermekek számára. Bécsben egyébként már mintegy 900 gyermeket beoltottak az orvosok, egyedi mérlegelés alapján, ha a szülő ezt kérte.

A Wiener Zeitung idézi a polgármestert, aki szerint meg kell akadályozni az újabb lezárásokat, ugyanakkor Michael Ludwig nagyon súlyos helyzetről beszélt, mint mondta, egy prognózis szerint nem tűnik lehetetlennek, hogy Ausztriában hamarosan történelmi csúcsra emelkedik a kórházi ágyak kihasználtsága.

XS
SM
MD
LG