Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az EU-val folyó, 6400 milliárd forintos játszma tétje


Keresztes hadjáratot hirdetett az EU-n belüli korrupció ellen az Európai Bizottság elnöke
Keresztes hadjáratot hirdetett az EU-n belüli korrupció ellen az Európai Bizottság elnöke

Hazájában, Iránban üldözték vallása miatt, Magyarországon fogszakértőként ő buktatja le a harapós gyilkosokat és a gyermekbántalmazókat. Hárommilliárdos lyukat üthet a rezsi Józsefváros büdzséjén. Legfontosabb híreink.

Katasztrófák, gyilkosok

Sikeres fogorvos, Budapesten saját rendelője van, de igazságügyi fogorvosszakértő is. Dolgozik az Interpolnak és a magyar rendőrségnek. Rendőröket képez ki, gyilkossági, nemierőszak- vagy gyerekbántalmazási ügyekben segít a harapásnyomok vizsgálatával kézre keríteni az elkövetőket, vagy épp tömegszerencsétlenségek áldozatait azonosítja a foguk alapján, mint ahogy tette ezt a Hableány-katasztrófa esetében. Azért csinálja, amit csinál, hogy így szolgálja a társadalmat, mert ezt követeli meg tőle az igazságérzete. Ajang Armin Farid igazságügyi fogorvosszakértő Ausztriában nőtt fel, ahol gyerekként sokszor megkülönböztetésben volt része. A családja Iránból menekült el, már aki tudott, a nagynénjét kivégezték, mert bahái vallású.

„A családom, a nagyszüleim, a rokonaim elmenekültek az országból, nekik még sikerült, de az egyik nagynénimnek már nem, őt 1979 és 1980 között kivégezték a vallása miatt. A rokonságom azóta van szétszórva hatvan országban a világon, mert aki tudott, az elmenekült” – mondta a doktor a Szabad Európának, aki azt is elmesélte nagyinterjúnkban, hogy a baháiok helyzete Iránban annyit változott az utóbbi években, hogy már nincsenek nyilvános kivégzések.

„De óriási presszió alatt élnek, a fiatalok például nem járhatnak egyetemre. Azt akarja a hatóság, hogy butuljanak, azért nem engedik őket egyetemre. Néhány hete bahái vallásúak üzleteit zárták be, és voltak, akiket a saját házukból raboltak el. Az állami nyomás óriási, az óvodában kiközösítik a gyerekeket, sokszor mondják a felnőttek a gyerekeknek, hogy vele ne játsszatok, mert bahái, és ha jó iskolába akartok járni, akkor ezt tartsátok is be. Pszichológiai üldözés, ami most folyik. A baháiok a legnagyobb vallási kisebbség Iránban, pontos számot nem is tudunk, de a legutóbbi becslések félmillió hívőről számoltak be” – mondta dr. Ajang Armin Farid.

Hárommilliárdos lyuk

Idén duplázódó, jövőre háromszoros rezsiköltséggel számolnak, de az önkormányzatot nem érte váratlanul a helyzet, mert két-három éve készülnek a legrosszabbra, bár nem a háborúra, hanem a kormányzati elvonások folytatására számítottak – mondta a Szabad Európának Pikó András, Józsefváros polgármestere.

A rezsi emelkedése csak az egyik elem a működtetés egyéb dráguló költségei mellett, ha mindent egyben számol, az bőven 2,5-3 milliárdos többletkiadást jelent jövőre, ezt lehetetlen a bevételeikből megoldani.

Idén azt tudják tenni, hogy spórolnak, és a meglévő pénzüket élik fel. Mint mondta, nagyon sokat tartalékoltak működési kiadásokra, mert számoltak azzal, hogy ki vannak szolgáltatva a kormánynak, amely az elmúlt években különböző megszorításokkal élt. A háborúra, az elszálló rezsiárakra és inflációra nem számítottak, de már két-három éve folyamatosan a legrosszabbra készültek.

A 6400 milliárdos játszma

Legkorábban november közepére kerülhet helyére minden lap az uniós pénzek körül forgó magyar kártyában, de sajátos módon ez a legkésőbbi határidő is a jelentős forrásvesztés elkerülésére. Elemzésünk a várható forgatókönyvről a jogállamisági játszmában.

A kormány és valahol Brüsszel számára a lényeg a forrásvesztés elkerülése, aminek kockázata az idő múlásával nőttön nő. A határidő december 31., ha addig nem írják alá a finanszírozási megállapodást, akkor az eredeti, 7,2 milliárdos összeg 80-85 százaléka is elveszhet bizottsági forrásaink szerint (az 5,8 milliárd hetven százaléka körülbelül négymilliárd euró).

Ötödével kevesebb beteget látnak el a szakrendelők most, mint a járvány előtti évben – írja a Népszava. A cikk szerint több ezer betegpanasz érkezett az egészségbiztosításhoz az ellátatlanság miatt, ezt pedig az orvosok elvándorlása sem magyarázza. A NEAK adatai szerint az elmúlt hónapokban összességében 12-14 milliárdnyi szolgáltatáshoz nem fértek hozzá a betegek. A NEAK megvizsgálta az ellátatlanság okait is, és arra jutott, hogy egyedül az orvoshiány nem magyarázza, papíron ugyanis mindössze két százalék tűnt el a rendszerből.

Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG