Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Alacsony bérek, rossz protokoll, kozmetikázott adatok a mentőszolgálatnál


Új mentőautók az Országos Mentőszolgálat Markó utcai központja előtt 2023. március 27-én
Új mentőautók az Országos Mentőszolgálat Markó utcai központja előtt 2023. március 27-én

Mentőszakszervezet: Megrázó statisztika lenne, ha korrekten számítanák a kiérkezési időt. A válság kivédése után jöhet a fiskális szigor ideje az Európai Unióban. Európa rábólintott az ukrajnai háborús károk összegzésére a majdani jóvátétel reményében.

Mentőszakszervezet: Megrázó statisztika lenne, ha korrekten számítanák a kiérkezési időt

A mentőszolgálat a mentő indításától és nem a segélyhívás fogadásától számítja az időt, csak így tudják tartani a 15 percen belüli kiérkezésről szóló EU-s ajánlást – mondta a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) alelnöke. Szerinte mindaddig nem oldódik meg a létszámhiány, amíg egy sürgősségi osztályon a dupláját megkeresik a szakemberek annak, mint a mentőknél.

A válság kivédése után jöhet a fiskális szigor ideje az Európai Unióban

Könnyebben érthető és követhető szabályokat ígér a tagállamok számára az Európai Bizottság a fiskális politika átalakításával. A kormányokat adósságcsökkentő pályára ösztönzik, megelőzve a költségvetési hiány és az államadósság elszabadulását. A magyar kormányt a választási túlköltekezés miatt bírálják. Erről beszélt brüsszeli tudósítónk a Messziről jött ember című podcastsorozatunk legfrissebb részében.

Európa rábólintott az ukrajnai háborús károk összegzésére a majdani jóvátétel reményében

Több mint negyven ország állapodott meg egy olyan rendszer felállításáról, amely az Oroszország által Ukrajnának okozott károkat összesíti a jóvátétel reményében. Ez fokozza a Kreml előtt álló nemzetközi jogi kihívásokat. A kárjegyzék elsöprő támogatást élvezett a negyvenhat tagú Európa Tanács izlandi csúcstalálkozóján. Összességében a szervezet negyven tagállama csatlakozott vagy fog csatlakozni a közeljövőben. Hat ország, Örményország, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Magyarország és Törökország nem vállalja, legalábbis egyelőre.

A kormány biztos bevételt ígért a Molnak a hulladékos koncesszióban

Idén áprilisban jelent meg egy rendelet, amely olyan új díjat vezetett be, amely százmilliárdos bevételt hoz a Molnak. Így már érthető, miért jelentkezett a Mol a hulladékgazdálkodási koncesszióra amúgy egyedüli pályázóként. Kiderült, hogy a kormányzat már a tavaly aláírt koncessziós szerződésben megígérte: garantált bevételt fog biztosítani a cégnek.

Új saját források kellenek az EU-s adósság visszafizetésére

Az Európai Parlament mélységesen aggódik, hogy a hitelek megdrágulása miatt az uniós költségvetés új bevételi forrásai nem tudják majd fedezni a helyreállítási alapok visszafizetésének költségeit. A képviselők ezért egy sor új saját bevételi forrást javasolnak az EU-büdzsé számára. Egyesek attól tartanak, hogy máskülönben a közösség csak az Erasmus+ és más népszerű programok megvágása árán lesz képes megtéríteni a hitelből finanszírozott, közel nyolcszázmilliárd euró összegű helyreállítási alapok költségeit.

Betiltják a TikTokot Montanában – kinek jó ez?

Montana lett az Egyesült Államok első olyan állama, amely teljesen betiltotta a TikTokot, amikor Greg Gianforte republikánus kormányzó aláírt egy helyi törvényt. Ez nagyobb és átfogóbb változás minden más állam próbálkozásnál a kínai tulajdonú közösségimédia-alkalmazás korlátozására.

Moldova pajzsnak tekinti az EU-tagságot az orosz agresszióval szemben

Maia Sandu moldovai elnök szerint az európai uniós tagság a legjobb módja annak, hogy a kis ország megvédje magát a potenciális orosz agresszióval szemben. Az ország bármikor átértékelheti jelenlegi semleges státuszát.

Amit még tudni érdemes

Jött egy elmarasztaló strasbourgi jelentés, sérülnek a munkavállalók jogai Magyarországon (Népszava)

Elsősorban a munka- és pihenőidőt, valamint a szakszervezeti jogok hazai rendszerét bírálták.

Rejtett kamerával vették fel, hogyan engedik szabadon az embercsempészeket (RTL)

Embercsempészeket engedhettek szabadon Szombathelyen. Az RTL rejtett kamerával rögzítette, ahogy megérkezik a vasútállomásra a büntetés-végrehajtás kisbusza, majd öt férfi kiszáll belőle, és szabadon elsétál.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG