Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az EU-ban és a NATO-ban is megkerülték a magyar ellenállást


Szijjártó Péter sajtótájékoztatója 2023. március 21-én Brüsszelben
Szijjártó Péter sajtótájékoztatója 2023. március 21-én Brüsszelben

A magyar tiltakozás ellenére is összeülhet a NATO–Ukrajna Bizottság. A külügy szerint nem igaz, hogy magyar vétó miatt nem lett közös EU-s nyilatkozat Putyinról. Önkritikát gyakorolt a kormány, miután kiiktatta a versenyhatóságot a Vodafone felvásárlásakor.

A magyar tiltakozás ellenére összeülhet a NATO–Ukrajna Bizottság

A NATO-főtitkár közölte, hogy a magyar tiltakozás ellenére is összeül a NATO–Ukrajna Bizottság április elején. A miniszteri szintű testület 2015 óta nem ülésezett, miután a kormány a nemzeti kisebbségeket rendkívül hátrányosan érintő oktatási törvény kijevi elfogadása óta blokkolja Ukrajna integrációját.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy Jens Stoltenberg mégis túllép a magyar tiltakozáson „különböző okok miatt, aminek a részletezése nem az én tisztem”. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az Atlanti-óceán mindkét oldaláról nagy a nyomás a magyar kormányon, hogy „adja fel a kárpátaljai nemzeti közösség védelmét”. Illetve közölte, hogy a NATO-főtitkár arra viszont ígéretet tett, hogy az ülésen felveti majd az ukrán félnek a kisebbségvédelemmel kapcsolatos aggodalmakat.

A külügy szerint nem igaz, hogy magyar vétó miatt nem lett közös uniós nyilatkozat Putyinról

A külgazdasági és külügyminisztérium hazugságnak minősítette azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint magyar vétó miatt nem lett közös európai uniós nyilatkozat a Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni nemzetközi elfogatóparancsról.

A Bloomberg jelentése szerint az EU-tagállamok helyett a magyar tiltakozás az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője végül saját nevében adott ki nyilatkozatot arról, hogy tudomásul veszi a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését. A tagállamok igazságügyi miniszterei (Varga Judit kivételével) pedig olyan nyilatkozatot írtak alá, amelyben támogatásukról biztosították a lépést.

Önkritikát gyakorolt a kormány, miután kiiktatta a versenyhatóságot a Vodafone felvásárlásakor

Nem volt piackonform, ahogy az állam megvette egy kormányközeli magáncéggel együtt a Vodafone-t. Most egy részvénycsereügylet során az állam átvette a Yettel-részvényeket a magáncégtől, amiért cserébe Vodafone-papírokkal fizetett. Az volt a gond, hogy a Vodafone-tulajok ráláttak a Yettel üzleti döntéseire, ami normális esetben versenyhatósági eljárást vont volna maga után.

Egyelőre nem látszik, hogy mi lesz a Biodómmal

A városligeti Biodómot 2017-ben kezdték építeni. Az ambiciózus, ám a szakvélemény szerint gyengén előkészített, Pannon Park néven futó projektet a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította. A komplexumot a szerződések szerint 2020-ra kulcsrakészen át kellett volna adni. A projekt 2019 végére, Karácsony Gergely választási győzelmét követően leállt. Jelenleg az épület üresen áll, és a fenntartó főváros fizeti a számlákat.

Százmilliókra perli Budakeszi önkormányzatát az elmaradt Álomvölgy-beruházás miatt a vállalkozó

Védett állatok és növények élőhelyét féltő helyiek tiltakoztak Budakeszin három éve, mert a város külterületén, a budapesti XII. kerületi erdők mellett fekvő Álomvölgyben építkezés indult. A befektető szerint mezőgazdasági tevékenységhez kacsolódó épületeket terveztek, azonban sokan lakóparkot emlegettek a tervek alapján. A terület különleges történelmi emléket is érint, illetve Natura 2000 védettségű. A projektet a tiltakozó helyiek és ellenzéki politikusok nyomására az önkormányzat állította le azzal, hogy védetté nyilvánította a helyet. A vállalkozó már nem akar építkezni, de nagy összegű kártalanítási pert indított a város ellen.

Washington felgyorsítja a harckocsik szállítását Ukrajnába

Az eredeti terv az volt, hogy az Egyesült Államok 31 darabot küld Ukrajnába az újabb M1A2 Abramsból, amelyek megépítése és szállítása egy-két évig is eltarthatott volna. Azonban tisztviselők most közölték, hogy eldőlt: a régebbi M1A1-es verziót küldik felújítva, amelyet a hadsereg készleteiből átvehetnek, így a 70 tonnás harcjárművek nyolc-tíz hónapon belül a háborús övezetbe kerülhetnek.és az ukrán erők könnyebben megtanulhatják a használatát és a karbantartását.

Japán és Kína vezetői az ukrajnai háború rivális fővárosaiban

Kisida Fumio japán miniszterelnök váratlan látogatást kezdett Kijevben kedd hajnalban, néhány órával azután, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök háromnapos vizitre érkezett a szomszédos Oroszországba. Moszkva ukrajnai inváziója vet árnyékot mindkét találkozóra.

Amit még tudni érdemes

Az EP is csatlakozik a magyar kormánnyal szemben benyújtott brüsszeli keresethez (Népszava)

Az Európai Parlamenten kívül öt tagállam jelezte eddig, hogy be fog avatkozni az Európai Bíróságon a gyermekvédelminek álcázott melegellenes rendelkezések miatt indított perben.

NAV-végrehajtók szállják meg csütörtökön a fővárosi roma önkormányzatot (HVG)

Mintegy 150 millió forintot próbál behajtani a NAV a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzaton, amelynek számláját a tartozások miatt már régen zárolták. És ez még nem is az összes tartozásuk, mert az 220 millió körül van.

Erasmus-ügy: Szili Katalin és a kormány trükkel kerülné meg az összeférhetetlenséget (24.hu)

Még meg sem egyezett a kormány az Európai Bizottsággal, a befagyasztott uniós pénzek folyósításának egyik feltételét – úgy tűnik – máris kijátszották.

Interjú a volt ukrán külügyminiszterrel: Meg tudunk majd állapodni Magyarországgal (Magyar Nemzet)

Nemcsak optimista vagyok, hanem teljesen biztos is abban, hogy mire a végrehajtáshoz érünk, meg tudunk majd állapodni – mondta a kárpátaljai magyarokat sújtó ukrán oktatási törvényről Pavlo Klimkin.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG