Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az EU megítélése a közösségi átlag alá süllyedt a magyarok körében


Európai uniós zászlót magára terítő nő az ellenzéki eredményvárón a 2022. április 3-i választás estéjén Budapesten
Európai uniós zászlót magára terítő nő az ellenzéki eredményvárón a 2022. április 3-i választás estéjén Budapesten

Nagyot csökkent az EU támogatottsága Magyarországon. A magyarok felét kerüli a boldogság. Friss elemzés: Többé ne főzzünk gázzal, de épüljön meg Paks II.

Nagyot csökkent az EU támogatottsága Magyarországon

Rendkívül jelentősen, 12 százalékponttal esett fél év alatt az Európai Uniót pozitívan értékelők aránya Magyarországon, így jelenleg az EU megítélése a magyarok körében már rosszabb, mint a közösségi átlag. Viszont még így is lényegesen jobban bíznak a magyarok az EU-ban, mint a saját kormányukban, miközben az átlagosnál lényegesen súlyosabbnak látják az infláció problémáját és a gazdasági nehézségeket – derült ki az Eurobarometer felméréséből.

A magyarok felét kerüli a boldogság

Saját bevallása szerint a magyarok mindössze fele tartja magát boldognak, miközben egy nemzetközi tanulmány megállapításai szerint ennek alapvetésnek kellene lennie a társadalmi jólét előremozdításához. Az arány azért is lelombozó, mert az elmúlt évek válságai világosan mutatták, hogy az elégedett emberek szívesebben segítenek rászoruló társaikon, ami megalapozhatja a társadalmi felemelkedést, ráadásul egészségügyi válság idején életeket is menthet. Az ENSZ-jelentés alapján összességében a világon nagyjából jól érzik magukat az emberek, a globális átlag 73 százalék.

Friss elemzés: Többé ne főzzünk gázzal, de épüljön meg Paks II.

Az energiatermelés egyszerre biztonsági, klímapolitikai és versenyképességi kérdés. Jelenleg egyik szempontból sem áll túl jól Magyarország egy friss elemzés szerint. Teljesen át kellene alakítani az ország energiamixét, hogy megfeleljünk a jövő kihívásainak: sok napelem és szélerőmű, többé nem főzhetünk gázzal, Paks II. viszont épüljön meg – közölte az Egyensúly Intézet.

Lakner: Orbán legfőbb mondandója, hogy ő fejezi ki a nemzetet

Máig nem lett orvosolva, hogy 2002-ben az egyik legfontosabb nemzeti jelképünket, a kokárdát a Fidesz politikai célból, kampánycélból kifejezetten a nemzeti közösség megosztása céljából elbitorolta – véli Lakner Zoltán. „Erre azt a választ adni, hogy akkor vigyed, és akkor dafke tényleg nem kell, ez a Fidesszel szemben álló mindenkori politikai tábor gyengítése, ami azonban a közösség egészének a gyengüléséhez vezet, hiszen egy nagyon fontos összetartó erő, egy mindenki által ismert és szerethető üzeneteket hordozó szimbólum csak az egyik oldalhoz fog kötődni, holott mindannyiunké.” Március 15-e apropóján beszéltünk nemzetről, szuverenitásról, hazaszeretetről Lakner Zoltán politológussal.

Több vasúti munkánál is tartozik alvállalkozóinak Mészáros Lőrinc cége, van, akinek fél éve

Nemcsak a GSM-R-program kivitelezői nem jutnak pénzükhöz Mészáros Lőrinc cégeitől, de a Püspökladány–Biharkeresztes és a Békéscsaba–Lőkösháza vasútvonal felújításán dolgozó kisvállalkozások közül sem fizettek ki mindenkit, van, aki fél éve vár számlája kiegyenlítésére, másnak összesen több mint ötszázmillió forintnyi elvégzett munkáról nem állítanak ki teljesítési igazolást – tudta meg a Szabad Európa. Az Építési és Közlekedési Minisztérium szerint részükről már folyamatosak a kifizetések, bár korábban előfordulhatott „lassulás”.

Mit ért el a moszkvai Hszi–Putyin-találkozó?

Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozójában kevés volt a tartalom és sok a szimbolika. A két vezető kijelölte a jövőbeli kapcsolatok irányát, ugyanakkor a megbeszélések nem vezettek gazdasági kérdésekben olyan kulcsfontosságú alkukhoz, amilyenekre Moszkvának szüksége lenne ahhoz, hogy ellen tudjon állni a nyugati szankciók növekvő nyomásának. Mindez rávilágított a kínai támogatás korlátaira és arra, hogy a két ország között Peking javára billent a hatalmi egyensúly.

Hogyan kavart vihart egy Oroszországról szóló IMF-előrejelzés?

A Nemzetközi Valutaalap nagy vihart kavart, amikor azt jósolta, hogy a szankciókkal sújtott Oroszország gazdasága idén növekedni fog. Egyes szakértők azzal vádolták a szervezetet, hogy kétes statisztikákat vesz át vagy kozmetikázza az adatokat, ám mások szerint hihető az előrejelzés.

Megosztott a szlovák politika az Ukrajnának átadott MiG–29-es vadászgépek ügyében

Szlovákia átadja MiG–29-es vadászrepülőgépeit és légvédelmi rakétái egy részét Kijevnek. Az első négy gép már Ukrajnában van. Oroszország fenyegetéssel reagált. Pozsony a segítségért közel egymilliárd eurós kompenzációt kap, azonban a lépéssel kapcsolatban országon belül is felmerültek jogi kérdések, az ellenzék pedig élesen ellenzi az átadást.

Az Oscar-díj és az ellenzék: sok ukrán számára a Navalnij-dokumentumfilm győzelme az „orosz probléma” része

Moszkva halálos támadásai közepette is sok ukrán bizalmatlan és elutasító az orosz ellenzékkel és különösen Vlagyimir Putyin legjelentősebb ellenfelével, a bebörtönzött Alekszej Navalnijjal szemben, annak ellenére hogy a Kreml közös ellenségük. Ezt mi sem szemlélteti jobban, mint a Navalnij című dokumentumfilm Oscar-díja miatti felháborodás.

A bürokrácia hátráltatja az orosz vagyonok elkobzását Ukrajnában

Ukrajna azt szeretné, hogy külföldön foglalják le az orosz állami és magánvagyont, és fordítsák az ország újjáépítésére. A Szabad Európa ukrán oknyomozó részlege, a Schemes vizsgálata azonban azt mutatja, hogy közben otthon is lassan halad a folyamat – a bürokratikus akadályok miatt. A mérleg egy év után: két bank és négy mágnás.

Eközben az ENSZ emberi jogi hivatala közölte, hogy több ezer újabb civil áldozatot erősítettek meg Oroszország Ukrajna elleni háborújában, köztük többeket kivégeztek vagy megkínoztak.

Amit még tudni érdemes

Naperőmű-építés: százmilliók repülnek Mészároshoz, de engedélyt senki sem kap (24.hu)

Csaknem 630 millió forint állami támogatást kapott napelempark-fejlesztésre egy Mészáros Lőrinchez köthető projektcég, amelynek tavaly a vezetéképítést is engedélyezték, miközben Magyarországon 2021 óta nem lehet engedélyeztetni kereskedelmi célú napelemes erőműveket.

Itt a friss tanulmány, Magyarország az egyedüli EU-tagállam, ahol strukturálisan sérül az akadémiai szabadság (Népszava)

Az akadémiai szabadság helyzete lényegesen rosszabb Magyarországon, mint a többi EU-tagállamban – állapítja meg az EP felkérésére készült tanulmány, amelyet hétfőn mutatnak be a képviselő-testület kulturális és oktatási bizottságában.

Válaszlépés a befolyásolásra – így szabna gátat a Fidesz a külföldi kampánypénzeknek (Mandiner)

Egyéni képviselői indítvány formájában kerülne a parlament elé a választási törvénymódosítás – árulta el a portálnak Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG