Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Egyre brutálisabb az orosz–ukrán háború


Út Mariupolban
Út Mariupolban

Ezek voltak a legfontosabb témáink hétvégén: Hogy látja egy kijevi magyar az orosz agressziót? „Ne gyűlölködésbe menjen át a választások utáni csalódottság” – Kende Anna szociálpszichológus. És végül videók és cikkek az ukrajnai pusztításról.

Nem annak a húszezer szavazatszámlálónak kell megoldania a közoktatás kérdését, aki most szembesült az aluliskolázottság mértékével, ez állami feladat. De ezeket az energiákat lehetne arra fordítani, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra – mondta Kende Anna szociálpszichológus, az ELTE docense Szelfi című podcastunkban.

A háború és következményei

Az orosz háború uralta a mi felhozatalunkat is.

Moszkva háborúja a szomszédos Ukrajna ellen egyre inkább kötelező téma az orosz iskolákban, mivel a tanulókat és óvodásokat szabályosan toborozzák, hogy nyilvánosan támogassák az inváziót – írta a Szabad Európa orosz szerkesztőségének cikke.

A kárpátaljai születésű Tompa Tibor Kijevben végezte az egyetemet, és negyven éve jórészt ott él. Menedzser, vállalkozóképzéssel foglalkozik. Kijevben lakása, a főváros melletti Makarivban háza van. Makarivban súlyos harcok voltak, ő március 5-én jött el Kijevről Kárpátaljára. Ott hívtuk fel, hogy beszéljen a tapasztalatairól, valamint a magyarok és a magyar kormány ukrajnai megítéléséről. A cikk címe egyben az ő politikai kommentárja is: „Oroszország kalapja alatt van a magyar kormány”.

A nyugati országok megsemmisítő szankciókat vetettek ki Oroszországra az indokolatlan támadás miatt, a külföldi vállalatok pedig elkezdtek kivonulni az országból. Ez visszavetette a gazdaságot és toxikussá tette a technológiai szektorba történő befektetéseket – szerepel egy másik cikkünkben. Menekülnek az orosz IT-sek, és ez évekre visszaveti az ágazatot.

Ukrán szerkesztőségünk cikkében szerepel, hogy az ukrán katonai hírszerzés március 24-én jelentette, hogy az országban tartózkodó orosz megszálló csapatok olyan könyveket és egyéb anyagokat koboznak el, amelyeket az orosz kormány szélsőségesnek minősít – ezek elsősorban az ukrajnai Majdan-forradalomról, az Oroszország által támogatott szeparatisták elleni háborúról, valamint a függetlenségi küzdelemről szólnak. Beindult a harc a történelem birtoklásáért is.

Napról napra több bizonyíték kerül elő az orosz hadsereg által megszállt ukrajnai településeken elkövetett bűncselekményekről. Videónkon egy Kijev melletti faluban, Buzovában egy édesanya siratja fiát, akinek a holttestét egy kútban találta meg.

Alona Zahreba videónaplót vezetett arról, milyen volt az élet az ostromlott ukrán kikötővárosban, Mariupolban. Elmesélte, hogyan gyűjtöttek havat, amikor elzárták a vizet, és megmutatta a közeli robbanások füstjét. A Szabad Európa helyi szerkesztőségének azt is elmondta, hogyan menekült el családjával.

A Harvard Egyetem két elsőéves hallgatója elindított egy weboldalt, amelynek célja, hogy az Ukrajnából menekülő embereket összekapcsolja a biztonságos országokban élő, őket befogadni kész emberekkel; már a világ minden részéről érkeznek ajánlatok.

És hogy ne csak horror legyen: Szofia Szereda hétvégenként és néha hét közben is, miután befejezte a munkáját a Szabad Európa ukrán szolgálatának oknyomozó újságírójaként, lányával együtt indult felfedezni a Kijevet, és megpróbált rejtett építészeti gyöngyszemekre bukkanni. Fotóiból adtunk közre egy válogatást.

Kellemes napot!

Kerényi György

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG