Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: EU-illetékes: Újabb ukrán vétó esetén sincsenek tervek Magyarország megbüntetésére


Ursula von der Leyen, Volodimir Zelenszkij és Charles Michel Brüsszelben 2023. február 9-én
Ursula von der Leyen, Volodimir Zelenszkij és Charles Michel Brüsszelben 2023. február 9-én

Brüsszeli források cáfolják az Orbán Viktor megbüntetéséről szóló sajtóhíreket. Kijev támogatásáról egyeztetett a magyar és az ukrán külügyminiszter az EU-csúcs előtt. Rákosrendezőből Rákos-Dubaj? – ezermilliárdokból kifényesített rozsdaövezet.

Brüsszeli források cáfolják az Orbán Viktor megbüntetéséről szóló sajtóhíreket

Valóban készült egy tényszerű háttéranyag az EU-tanács főtitkárságán a magyar gazdaság kilátásairól, de az az FT cikkének állításával szemben semmiféle tervet nem vázol fel az Orbán-kormánnyal szemben – közölte névtelenséget kérve egy magas rangú brüsszeli tisztségviselő. Majd leszögezte: „Egyértelműen ártó szándék állhat a kiszivárogtatás mögött. Senkinek nincs esze ágában sem játszadozni a magyarok sorsával.”

Kijev támogatásáról egyeztetett a magyar és az ukrán külügyminiszter az EU-csúcs előtt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával és a kijevi államfői hivatal vezetőjével, Andrij Jermakkal tárgyalt hétfőn Ungváron az Európai Unió e heti csúcstalálkozója előtt, amelynek célja a magyar kormány által eddig elutasított ukrán támogatási csomag jóváhagyása.

Rákosrendezőből Rákos-Dubaj? – ezermilliárdokból kifényesített rozsdaövezet

Végérvényesen megváltozhat Budapest, ha valóban megépül a maxi-Dubajként elhíresült városrész Rákosrendezőn. A kormány arab befektetőkkel újítaná meg ezt a városligetnyi területet. De kell-e Budapestnek Normafa magasságú felhőkarcoló? Vonzóbbá teszi-e a várost egy ilyen negyed, és megállíthatja-e a kivándorlást az agglomerációba? A Szabadon riportjában Benyó Rita erre is keresi a választ, de azt is megmutatjuk, hogy milyen város lehet Budapestből húsz-harminc év múlva. Hol van szükség felhőkarcolókra, hol műemléki épületekre és hol parkokra? Mitől lehet Budapest vonzó város a benne élőknek és a turistáknak egyaránt?

Körmend, ahol a kosárlabda a helyi választásokba is beleszól

A Vas megyei Körmenden tízezren laknak csupán, de a város kosárlabdacsapata több mint negyven éve az élvonalban játszik. 1987-ben első vidékiként megnyerték az országos bajnokságot. A bajnokcsapat tagjai ma is népszerűek, közülük ketten most a helyi politikában szerepelnek. Bebes István (Fidesz) 22 éve polgármester Körmenden, a bajnokcsapat játékosa volt, kihívója, Patonay Imre a volt edző. Közben a Fidesz helyi fiataljai szembefordultak Bebessel, ami fokozza a bizonytalanságot.

A független ukrán sajtó fojtogatása nem tesz jót Zelenszkij Nyugat-barát törekvéseinek

Súlyos kérdéseket vet fel a sajtószabadsággal kapcsolatban a független oknyomozó hírügynökségek elleni nyomásgyakorlás Ukrajnában. E drámai fejlemények alááshatják Kijev azon törekvését, hogy meggyőzze a Nyugatot a demokratikus normák iránti elkötelezettségéről, és megszerezze a szükséges és egyre sürgetőbb pénzügyi és katonai támogatást.

Meloni bemutatja: terv a migráció megfékezésére az Olaszország–Afrika-csúcson

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hétfőn megnyitotta az afrikai vezetők csúcstalálkozóját, amelynek célja a földrészt érintő olasz fejlesztési terv bemutatása. Rómában azt remélik, hogy ez megfékezi a migrációt, diverzifikálja az energiaforrásokat, és új kapcsolathoz vezet Európa és Afrika között.

Amit még tudni érdemes

Nehéz az orosz fűtőelemektől búcsút venni (Telex)

A természetes nyersanyagtartalékok terén már nem, azonban urándúsításban és nukleárisfűtőanyag-gyártásban Oroszország még mindig a legmeghatározóbb szereplő a globális piacon, és ezt a státuszát az ukrajnai háború sem tudta megingatni.

Megegyezett Lázár és Karácsony, érvényes marad a Budapest-bérlet a MÁV és a Volán járatain (24.hu)

A megállapodás értelmében a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG