Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Folytatódik a pedagógussztrájk az eredménytelen egyeztetéseket követően


A PDSZ által szervezett demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én
A PDSZ által szervezett demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én

Státusztörvény: pedagógussztrájkkal és tüntetéssel indul a hét. A fővárosok mindent visznek az EU-s versenyképesség terén. A gárdamellényből mára díszzsebkendő lett – a Jobbik felemelkedése és válsága.

Státusztörvény: pedagógussztrájkkal és tüntetéssel indul a hét

Hetek óta folynak a látványos, ám teljesen eredménytelen egyeztetések a két legnagyobb pedagógus-szakszervezet és a kormányzat képviselői között. A státusztörvény tervezete az érdekképviseletek szerint azt bizonyítja, hogy a kormány semmit sem értett meg az elmúlt másfél év tiltakozásaiból. Hétfőn újabb gördülő sztrájk és tüntetés is lesz a státusztörvény ellen.

A fővárosok mindent visznek az EU-s versenyképesség terén

Egy új kutatás szerint városban érdemes élni és befektetni, ezek a térségek a legversenyképesebbek az Európai Unióban. Javulóban vannak az európai kilátások, ez Magyarországra is igaz. Azonban itt is nagy különbségek vannak, és itt van az EU egyik legrosszabb helyzetben lévő térsége is.

A gárdamellényből mostanra színes díszzsebkendő lett – a Jobbik felemelkedése és válsága

A cigánybűnözést hangoztató radikálisokból egy nevében is konzervatív párt lett. A Jobbik 2018-ban még kormányváltó erőként mutatkozott, mostanra viszont öt százalékra csökkent a támogatottságuk. A párt egykori legismertebb arcai, Vona Gábor, Novák Előd és Jakab Péter mondja el videósorozatunk friss részében, mi történt az elmúlt években a Jobbikkal, és mi lehet a szervezet további sorsa.

Szankcionálnák a kormányokat, amelyek nem hajtják végre a Putyin elleni elfogatóparancsot

Néhány éve még a Karmelita kolostorban látta vendégül Orbán Viktor azt az észt politikust, aki most azt követeli, hogy vonják meg az uniós támogatásokat mindegyik kormánytól, amely nem hajlandó letartóztatni Vlagyimir Putyint, ha a területére lép. Az Európai Parlamentben a kényszerdeportált ukrán gyerekek ügye megidézte a múltat: olyan képviselők is felszólaltak, akiknek a családját évtizedekkel ezelőtt a Gulagra hurcolták.

Ligeti Miklós: „Azért, mert van egy Integritás Hatóságunk, a Népszabadság nem fog újra megjelenni”

A Transparency International korrupcióérzékelési indexe alapján Magyarország 2022-ben az Európai Unió legkorruptabb állama volt, innen már nincs lejjebb – jelentette ki a Szabad Európának adott nagyinterjújában Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója, aki szerint a korrupció globális szintjén Magyarország Kelet-Timorral és Vietnámmal van holtversenyben.

Tamási Miklós: „Folyamatosan kell mesélni a régmúlt történeteiről”

Képek ezreit szedte össze lomtalanításokon, és állítása szerint az összes fotót látta, ami csak megjelent a Fortepanon – ez pedig mostanra csaknem kétszázezer képet jelent. A Fortepant alapító Tamási Miklóssal beszélgettünk közmédiáról, a XX. századi Magyarországról és a mesterséges intelligenciáról.

Kiállítás már van, vádemelés még nincs a szigetszentmiklósi olajszennyezéssel kapcsolatban

Kiállítás nyílt a Föld napja alkalmából a szigetszentmiklósi olajszennyezésről. A több mint két éve történt súlyos környezetkárosítás ügyében még mindig tart a nyomozás, ezért a rendőrség semmilyen fejleményt nem árul el, pedig az eset körül egyre több a kérdőjel és a furcsaság. Máig vita van arról, hogy egy vagy két szennyezés történt, és hogy hol önthették ki az olajat. A rendőrség olyan szippantóst gyanúsít, aki a helyiek szerint maga is részt vett a kárelhárításban.

Az EU szigorúan lép fel az erdőirtásból származó termékek behozatalával szemben

Három és fél év kellett ahhoz, hogy az EU megalkossa az erdőirtásból származó termékek kitiltására vonatkozó közösségi jogszabályt. Ezzel nem szankcionálnak általában véve termékeket vagy országokat, de a beszállítóknak majd bizonyítaniuk kell, hogy nem a természet károsításával állították elő árucikkeiket. Az Európai Bizottság kockázatelemzés alapján fogja vizsgálni a rizikós cégeket.

Kínát felháborítja a technológiai ambícióit fenyegető amerikai csipkorlátozás

Feldühítették a kínai vezetőket a fejlett informatikai csipek gyártásához szükséges technológiához való hozzáférést korlátozó amerikai erőfeszítések. Úgy tűnik, most azzal küzdenek, hogy hogyan tudnának visszavágni anélkül, hogy saját távközlési, mesterségesintelligencia- és más iparágakra vonatkozó ambícióik sérülnének.

Amit még tudni érdemes

Március végéig fel kellett volna oldani a szélerőművek trükkös tilalmát, de az Orbán-kormány inkább több ezer milliárd forintot kockáztat (Népszava)

A kabinet az önmagára szabott határidőig sem módosított szélerőmű-ellenes szabályain. Ez nemcsak az energiaellátásnak rossz, de az európai uniós ezermilliárdok érkezését is fékezi.

A katasztrofális közúti közlekedési morál és az állam ignoranciája Európa egyik legveszélyesebbjévé teszi a magyar utakat (G7)

A csapnivaló közlekedési morál és a kormányzati közlekedésbiztonsági politika szinte teljes hiánya is felelős a hazai utakon a balkáni és posztszovjet viszonyokért.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG