Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Gyászol Orbán Viktor; augusztusban 31 százalékkal drágultak az élelmiszerek


Orbán Viktor egy közös fotóval és néhány sorral búcsúzott Wittner Máriától közösségi oldalán
Orbán Viktor egy közös fotóval és néhány sorral búcsúzott Wittner Máriától közösségi oldalán

Csak augusztusban 31 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon, miközben az infláció ennek csak a fele volt. Vagy eszel, vagy fűtesz – az energiaválság sokkoló üzenete az európaiaknak. A klímaváltozást nagyobb gondnak tartjuk, mint a járványt vagy a hírek hamisítását. Elhunyt Wittner Mária. Legfontosabb híreink.

Egyre drágább az életed

Már tavaly elindult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése, ami szépen lassan begyűrűzött az élelmiszerárakba. Az energia, az alapanyagok, a bérköltségek emelkedése mellett azért is drágulnak jelentősen az élelmiszerek Magyarországon, mert az áremelkedéseket a vállalatok át tudták hárítani a fogyasztókra. Ez részben a választások előtti kormányzati pénzosztásnak volt köszönhető. A vásárlók eközben elkezdték az olcsóbb termékeket venni.

Augusztusban közel 31 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára egy év alatt, miközben az infláció 15,6 százalék volt. A tej ára augusztusban 415 forint volt, szeptemberben már 439. Tíz tojást 649 forintért adtak még a nyár utolsó hónapjában, szeptemberben viszont már 799 forintot kell érte fizetni. A vaj 699 forintról 799-re, egy kilogramm fehér kenyér pedig 669-ről 799 forintra drágult egy hónap alatt. De többet kell fizetni a banánért és az olívaolajért is. Úgy tűnik, nincs megállás, egyre többe kerül a nagybevásárlás.

„Az elmúlt bő fél évben az energiaárak megduplázódtak, az idei nyár rekordszárazságot hozott Európában, súlyos munkaerőhiány alakult ki a mezőgazdaságban, részben a koronavírus-járvány utóhatásaként, ami miatt emelkedtek a bérköltségek” – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Cikkünkből az is kiderül, hogy a vásárlók alkalmazkodtak az áremelkedéshez, és az olcsóbb termékeket kezdték vásárolni.

Vagy eszel, vagy fűtesz

Nemcsak a magyarok, hanem a nyugat-európaiak is spórolnak. Nincs többé vasalás, a sütőt ritkán lehet használni, és a munkahelyen kell zuhanyozni – az európaiak igyekeznek visszafogni az energiafelhasználásukat, de a számlák egyre csak emelkednek.

Miközben megugrottak a nagykereskedelmi gáz- és villamosenergia-árak, európaiak milliói költik jövedelmük rekordhányadát energiára – derül ki az adatokból.

A nem épp jómódjáról híres, a Borat-filmek alkotója, Sacha Baron Cohen által kifigurázott kelet-angliai Grimsby városában Philip Keetley még akkor sem kapcsolta be otthonában a ventilátort, amikor Nagy-Britannia nyáron rekordhőhullámmal küzdött. Elég volt egy pillantást vetnie a bankszámlájára, és látta, hogy nem engedheti meg magának.

„A megélhetési költségek megemelkedtek, és mégis azt várják el, hogy a válság előtti pénzből éljünk meg (…) Vagy fűtök, vagy eszem” – mondta Keetley.

Más európai országok polgárai is áldozatokat hoznak, hogy mérsékeljék a fogyasztásukat, mivel a gáz-, az áram- és az üzemanyagárak az ukrajnai háborút megelőző klímapolitikai döntések, az Ukrajnát lerohanó Oroszországgal szembeni szankciók és a koronavírus-járvány utóhatásai miatt az egekbe szöktek.

Klíma, háború

Sok helyen másként aggódnak az emberek a gazdasági vagy az információs nehézségek miatt, a klímaváltozást azonban jellemzően az egész világon komolyan veszi a lakosság egy friss felmérés szerint. Magyarországon valamiért kevésbé hisznek az emberek a közös értékek mentén történő, országok közötti együttműködésben, a világ többi részén sokkal inkább.

A járvány és a háború előtt sok helyen az elszabaduló inflációs gondoknál is nagyobb problémának tartják az emberek a Földön mindenkire ható klímaváltozást, derül ki a Pew Research tavaszi felméréséből.

A 19 országra kiterjedő felmérésben a válaszadók mediánja szerint háromnegyedük tartotta súlyos veszélynek a például a klímaváltozást.

Szerelem

A háború minden része embert próbáló, de a legnehezebb talán a családok szétszakadását megélni. A Reuters fotósai ilyen pillanatokat örökítettek meg. Szerencsére még a gondterhes időkben is vannak szép momentumok, például egy friss házaspár meghitt első tánca.

A Magyar Hang információi szerint egyetlen magyar kormánytag, így Orbán Viktor miniszterelnök sem utazik el Brüsszelbe, ahol a magyar jogállamiságról készült jelentés vitája zajlik majd az Európai Parlamentben, csütörtökön pedig már szavaznak is róla. Lesz viszont magyar felszólaló, a lap szerint Cseh Katalin (Momentum) és Gyöngyösi Márton (Jobbik) részt vesz a vitában.

Átkerül a Miniszterelnöki Kabinetiroda, vagyis Rogán Antal fennhatósága alá a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) – derül ki a Magyar Közlönyből, amit a Telex szúrt ki. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal Magyarország kormányának kormányzati ellenőrzési intézménye, az a feladata, hogy a kormány alá rendelt szerveknél a közpénzek felhasználását, a nemzeti vagyonnal való gazdálkodást, a közfeladatok hatékony, gazdaságos és eredményes ellátását vizsgálja.

Meghalt Wittner Mária. Az ’56-os szabadságharcos, egykori fideszes képviselő 85 éves korában hunyt el. Wittner Mária az 1956-os forradalomban a rádió ostroma közben csatlakozott a harcoló felkelőkhöz. 1957 nyarán letartóztatták, 1958. július 23-án első fokon halálra ítélték. Kétszáz napot töltött a börtönben halálraítéltként, majd a másodfokú bíróság 1959. február 24-én ítéletét életfogytiglanra változtatta. 1970 márciusában szabadult, de amnesztiát nem kapott. A rendszerváltozás után aktív politikai szerepet is vállalt, 2006-tól 2014-ig a Fidesz országgyűlési képviselője volt. Orbán Viktor egy közös fotóval és néhány sorral búcsúzott Wittner Máriától.

Nyugodt napot kívánok!

Báthory Róbert

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG