Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Háborús uszítók és háborúellenes lázítók


Az Orbán Viktor által az EU-s szankciós listáról levetetett Kirill metropolita és Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter június 14-én
Az Orbán Viktor által az EU-s szankciós listáról levetetett Kirill metropolita és Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter június 14-én

Ma reggeli válogatásunk legfontosabb témáink közül az elmúlt 24 órából: a Zuglót irányító ellenzéki pártok igyekeznek csöndben megválni Tóth Csaba örökségétől. A háborús uszító Kirill pátriárka megvédése tovább rontotta Orbán helyzetét az EU-ban. Arcfelismerő szoftvert használva a metróból visz el volt és potenciális tüntetőket a moszkvai rendőrség.

Nemcsak a zuglói vagyonkezelő vezérigazgatóját, de a cég frissen kinevezett, agilis felügyelőbizottsági elnökét is leváltotta a kerületi képviselő-testület a szocialista polgármester javaslatára. Az igazgatót az országos politikából kiszoruló MSZP-s Tóth Csaba emberének tartják, de a Momentum által jelölt FEB-elnök is a kerületi „tóthtalanítás” áldozata lehet, írtuk a zuglói ügyeket az országos politikában is elhelyező cikkünkben. Miközben a helyben kormányzó koalíció igyekszik csendben felszámolni a rendőrségi eljárás alá vont Tóth helyi rendszerét, zajlik a DK és a Momentum országos helyosztója is. Mindez a NER-ben, ahol a Fidesz a saját érdekei szerint működteti az ellenzék egy részét is.

Az orosz háborús uszítókkal nincs baja a magyar kormánynak

A magyar kormány nem kis felzúdulást okozva vétóval fenyegette meg a tagállami vezetők által már elfogadott hatodik szankciós csomagot, mert a vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtott személyek között volt Kirill moszkvai pátriárka is, Putyin elnök és a háború feltétlen híve. A magyar fél szerint azonban a szankció Kirill-lel szemben a vallásszabadság megsértése, ezért a többi állam kénytelen volt engedni, levették a pátriárkát a listáról. Az ügynek azonban messzemenő következményei lehetnek, tovább ronthatja a magyar–lengyel kapcsolatokat is, olvasható cikkünkben.

Nálunk még csak Pegasus, Moszkvában már arcfelismerő szoftver támogatja a kormánypártot ellenzéke kezelésében. Újságírók és aktivisták tucatjait vette őrizetbe egy ilyen szoftver segítségével a moszkvai rendőrség vasárnap, Oroszország napján.

Az OVD-Info jogvédő oldal arról számolt be, hogy legkevesebb hatvanhét embert állítottak elő a metróban június 12-én a hatóságok, miután többségüket lehetséges tüntetőként azonosították – olvasható cikkünkben.

Az érintettek között volt Pjotr Ivanov, Olga Bazsanova és Aszja Kazanceva újságíró, illetve számos jogvédő és olyan személy, aki részt vett korábbi demonstrációkon. Többségüket néhány óra elteltével szabadon bocsátották.

Videónkban megszólal a szibériai novoszibirszki főiskola igazgatója, aki felmondott, miután kijelentette, hogy nem fogja megbüntetni vagy kizárni azokat a diákokat, akiket a hatóságok megbírságoltak, mert nyilvánosan tiltakoztak az ukrajnai háború ellen. Szergej Csernyisov Facebook-bejegyzésben közölte, hogy június 7-én lemondott a Novoszibirszk Városi Nyílt Főiskola igazgatói posztjáról, és új, „autonóm” főiskolát indít. Az igazgató a Szabad Európának még a bejelentés előtt azt nyilatkozta, nem hagyja el Oroszországot, mert felelősnek érzi magát a diákjaiért.

Mástól ajánljuk

Tegnap a Párbeszéd elnöke, Tordai Bence tett ki egy posztot arról, hogy „Orbánék mégis elutasítják az óriáscégek globális minimumadóját, amit egyszer már nagy nehezen elfogadtak. Miközben az Orbán-csomag megszorításai ezermilliárdos terheket raknak a magyar családok vállára, a multinacionális nagyvállalatokat továbbra is felmentik a közteherviselés alól.”

A sajtó aztán bővebben is megírta az ügyet. A Fidesz szerint rontaná a versenyképességet a globális minimumadó, ezért az Országgyűlés Gazdasági bizottságának elnöke, Bánki Erik (Fidesz) összehívta a bizottság ülését, amelyen elfogadtak egy határozati javaslatot arról, hogy ellenzik a globális minimumadó bevezetésére vonatkozó európai uniós irányelv elfogadását.

A globális minimumadó azt jelentené, hogy a jövőben egységesen 15 százalékos társasági adót alkalmaznának a kormányok a multinacionális vállalatokra. Magyarországon ez adóemelést jelentene, hiszen jelenleg kilencszázalékos a társasági adó kulcsa cégmérettől függetlenül.

Eközben a kormány extraadókat vet ki, és évek óta kísérletezik azzal, hogy megadóztassa például a Facebookot.

Ahogy ezt láttuk pár éve a felsőoktatási tiltakozások kapcsán, a Fidesz most is lassítaná a közoktatásban forrongók fellépését. Kérdőívet küld a Belügyminisztérium a köznevelési rendszer összes dolgozójának, amelyben a közoktatás továbbfejlesztési lehetőségeiről fognak érdeklődni. A válaszokat beépítik az ágazatot érintő fejlesztési tervekbe.

Sarkára állni látszik viszont a kormány tárgyalópartnerének létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar is. Horváth Péter, a kamara elnöke pár év után beállt a pedagógus-szakszervezetek egyik fő követelése mögé. Már ő is azt szeretné, hogy a pedagógusbérek alapját ne a 2014-es minimálbér határozza meg, hanem a korábbi jogszabályoknak megfelelően a mindenkori minimálbér – írja a hvg.hu.

Kiril Petkov bolgár miniszterelnök nagyobb kedvezményt vívott ki országában, mint Orbán Viktor: Bulgária 2024 végéig még fogadhat orosz olajat a tenger felől is.

A 444 összefoglaló cikke arról ír, hogy Orbán Viktor szövetségese, a volt miniszterelnök Bojko Boriszov visszatérhet a hatalomba, mert a korrupcióellenes programmal induló szövetség tagjai fél év alatt összevesztek.

Bulgária ugyanis már évek óta akadályozza, hogy Észak-Macedónia elkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val. A vétót még a Boriszov-kormány kezdte, követelve, hogy Észak-Macedónia hivatalosan ismerje el, hogy a macedón nyelv valójában bolgár eredetű. Nagy volt Bulgárián a nyomás, ezért Petkov már januárban rugalmasságot ígért Brüsszelben. Erre hivatkozva rúgta föl a koalíciót az egyik párt, így Petkovnak minden szavazáshoz össze kell gyűjtenie 12 pluszszavazatot.

Kellemes napot kívánok!

Kerényi György

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG