Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kié lesz Zugló Tóth Csaba után?


Tóth Csaba még parlamenti háttérrel
Tóth Csaba még parlamenti háttérrel

Nemcsak a zuglói vagyonkezelő vezérigazgatóját, de a cég frissen kinevezett, agilis felügyelőbizottsági elnökét is leváltotta a kerületi képviselő-testület a szocialista polgármester javaslatára. Az igazgatót az országos politikából kiszoruló MSZP-s Tóth Csaba emberének tartják, de a Momentum jelölte FEB-elnök is a kerületi „tóthtalanítás” áldozata lehet. Miközben a helyben kormányzó koalíció igyekszik csendben felszámolni a rendőrségi eljárás alá vont Tóth helyi rendszerét, zajlik a DK és a Momentum országos helyosztója is. Mindez a NER-ben, ahol a Fidesz a saját érdekei szerint működteti az ellenzék egy részét is.

Az új parlament felállásával megszűnt Zugló erős embere, a szocialista Tóth Csaba mandátuma. Tóth befolyása legtöbb – névvel vagy név nélkül megszólaló – forrásunk szerint nemcsak a kerületi szocialista frakcióra, hanem a Zuglói Zrt. (ZZrt.) vezetésére is kiterjedt, amelyet mind a 2014–19 közötti polgármester, Karácsony Gergely, mind utódja, a szocialista Horváth Csaba hagyott.

A pártban elengedték a kezét

Tóth három ciklusban volt egyéni országgyűlési képviselő. Ahogy mandátuma megszűnt, a zuglói képviselő-testület májusban leváltotta a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatóját, aki a szocialista frakció vezetőjének, Hajdu Flórián alpolgármesternek sógora és vezérigazgatóként alárendeltje volt.

Lapunknak korábban Tóth sem tagadta, hogy – szabadidejében – a ZZrt. több munkatársa neki kampányolt az ellenzéki előválasztás során, a polgármester mégis „a legendárium részének” tartja, hogy a ZZrt. Tóth birodalma lett volna. „Tóth Csaba talán ott követett el hibát, hogy politikai tevékenységével ellentétben nem mutatta meg a magánéleti oldalát, ezért a személyességet nélkülöző hiányos kép miatt sok mindent el lehetett róla hitetni. Zuglóban politikusként magas elismertsége volt, de a családi hátterével kapcsolatos ismeret kicsi. Ez visszaüt, amikor támadás ér. A politikusi képen túl legalább annyira fontos az emberi oldal, mert a választó egy összképből ítél” – értékelte megkeresésünkre Horváth Csaba diplomatikusan Tóthot.

A választási kampányban jelentette be az ügyészség, hogy Tóth Csaba ellen nyomozás indult. A politikus még mindig tagja az MSZP országos elnökségének, így nem csak kerületi befolyásának megőrzése miatt van szüksége pártjára, még ha parlamenti immunitását el is vesztette. Bár korábban az MSZP egyik vezetője sem húzott vele ujjat (frakcióvezető-helyettes is volt), most minden forrásunk állítja, hogy elengedték a kezét.

„Tóth már nem erős a pártban – mondja egy vezető szocialista politikus. A nyilvánosság előtt nem akarjuk sértegetni, de a tisztújításon vélhetően sehol nem lesz neki dinnyeföld, és ezt nagyjából ő is tudja. Már csak arról beszélünk, hogy kit fogad el utódjaként kerületivezető-szinten.”

Tóth tehát nem lesz az országos elnökség tagja a pártban a nyár végén alulról felfelé induló tisztújítás végén. Most még az ő emberei a zuglói szocialisták, de volt olyan forrásunk, aki szerint már nekik is csak egy részük. (Ketten közülük ősszel át is ültek a DK-ba.)

A vagyonkezelő vezérigazgatójának kirúgása jelzi Tóth befolyásának csökkenését.

Egy megkérdezett politikai háttérember szerint „Tóth is belátta, hogy neki vége, de nem akarja egyszerűen átadni a rendszerét. Megállapodással szeretne elvonulni, mert ha teljesen kiszorul, kicsinálják. Kivonulni csak lassan háttérbe vonulva lehet: nem politizál, de nála marad a gazdasági ügyek jelentős része. Arról lehet megegyezni vele, hogy ez nem száz százalékban, hanem x százalékban a tied.”

Adtak neki egy irodaházat

Tóth utolsó, szintén Hadházy Ákos által kirobbantott botránya nem az önkormányzathoz, hanem a párt egyik alapítványához kapcsolódik. A József Attila Alapítvány, amelynek kuratóriumában akkor már Tóth emberei ültek (akik egyébként a kerületi zrt.-ben is érintettek voltak), 2019 elején adott el a képviselő cégének egy nagy értékű, Thököly úti ingatlant. A feljelentést tevő Hadházy Ákos szerint a Tigris-1993 Kft. jóval piaci érték alatt vette meg a kilencszáz négyzetméteres zuglói irodaházat az MSZP alapítványától. Tóth Bertalan, aki akkor már a párt elnöke volt, a hvg.hu-nak rendben lévőnek tartotta az értékbecslés után történt értékesítést.

Több, az ügyet közelről ismerő forrásunk szerint ha jogilag védhető is az eladás, az ingatlan már jóval a 2018-as választás előtt „oda lett ígérve” Tóth Csabának, amit aztán az eladó alapítvány kuratóriumának lecserélése után realizált a két fél.

Nemhogy zárolták volna a hatóságok a meggyanúsított volt képviselő vagyonát, ő most vett ki kétszázmilliós osztalékot a cégéből. Nincs hír arról sem, hogy lennének nyomozati cselekmények az ügyében.

Ami jelezheti, hogy a Fidesznek már nem vagy egyelőre nem érdeke, hogy üsse a volt képviselőt, illetve pártját. Ahogy egyik forrásunk mondta: „a Fidesz inkább beijeszti őket, de ha jól viselkednek, nem bántja. Ő nagyon jól együttműködött velük, rossz üzenet lenne, ha mégis leszednék.”

A kormánypártnak egyébként is érdeke, hogy egyensúlyban tartsa az ellenzéki oldal szereplőit, így felszínen tartsa a lassan eltűnő szocialista pártot is. Több, a NER-rel valóban szembemenő politikus beszélt arról az elmúlt évtizedben, hogy ha egy ellenzéki párt meggyengül, a Fidesz megemeli, ha túl erős lesz, lecsapja. „Nekik az a jó, ha az ellenzék úgy működik, ahogy ők szeretnék.”

Egy átvilágítás eredményei

A zuglói polgármester nyújtotta be a ZZrt. elnökének elbocsátásáról szóló javaslatot, amelyet mind a tizennyolc jelen lévő képviselő megszavazott. Horváth Csaba az önkormányzati cég hatékonyságával kapcsolatos kételyeivel indokolta döntését lapunknak. Ezért is indított el tavaly novemberben egy független átvilágítást a cégnél. „Nem boszorkányüldözési céllal, csak szerettem volna átlátni a működést, objektív képet kapni, mert az volt a tapasztalatom, mintha a cég nem működne hatékonyan.”

A jelentés nem tárt fel olyat, tette hozzá kérdésünkre, ami feljelentés megtételét indokolta volna.

A volt képviselő és Horváth Csaba polgármester
A volt képviselő és Horváth Csaba polgármester

Forrásaink egy része viszont adójogi szempontból problémásnak tartja az önkormányzat jelenlegi finanszírozási gyakorlatát a zrt. felé. A jelentés szerint azt, hogy „az önkormányzat a közszolgáltatási szerződés keretében nem finanszírozza a Zuglói Zrt. működését, hanem ezt külön támogatásként biztosítja, adójogi (áfa) oldaláról szükséges vizsgálni”. Az áfa-visszaigénylésre nem jogosult önkormányzat közfeladat ellátásra nyújt kompenzációt a százszázalékos tulajdonában álló gazdasági társaságnak. A cég már áfa-visszaigénylő, viszont formailag nem végez vállalkozói tevékenységet (ami feltétele az áfázásnak), csak átfolyik rajta a pénz, mondta egy forrásunk.

Tehát például a zöldterület-fenntartási munkák milliárdos megbízásának számláit befogadja, majd felveszi utánuk az áfát. De egy önkormányzat a cégének csak közcélú feladat elvégzéséért adhat támogatást, a kertészeti cégek számláinak kontírozása (amit a zrt. végez) nem számít annak, mondta lapunknak egy szakértő.

A zuglói szociális modell és a segédmunkások

A polgármester egyébként kiegészítő vizsgálatot is kért a zöldterületek gondozásával kapcsolatban. Ahogy korábban egy cikksorozatban megírtuk (itt, itt és itt), más kerületi önkormányzatokhoz hasonlóan Zugló is kiszervezte ezt a munkát. A milliárdos közbeszerzéseket itt is mindig ugyanaz a cégháló nyeri el több mint egy évtizede. Horváth Csaba most azt mérette fel, hogy nem érné-e meg jobban a ZZRt. saját munkatársaival elvégeztetni ezt a munkát vagy egy részét.

Ezt a helyi Momentum és a Civil Zugló Egyesület képviselői régóta szeretnék elérni. Ahogy azt is, hogy a területet osszák föl három-négy részre, ne egyben közbeszereztessék az egészet, mert így könnyebben nyernének kisebb, akár helyi cégek is. De a rendszer a 2010–14 közötti fideszes polgármester óta ugyanúgy működik.

Felvetésünkre, hogy a ZZRt.-nek most is van egy húszfős kertészeti részlege, a polgármester őket „gyors reagálású egységnek” nevezte. „Az átvilágítás most újra felvetette, hogy lehetne másként és talán optimálisabban is szervezni ezt a munkát. Persze kérdés, hogy fel tudunk-e venni erre még negyven embert négy évszakos munkára. Ahol százmilliós gépekre van szükség, az maradjon kint, mert az önkormányzat nem tudná kihasználni a gépeket. De a nagyobb emberigényű feladatok bentről is megoldhatók, legalábbis elméletben.”

A parkfenntartó cégek is távoli megyékből hordják erre a munkára az embereket, amit egy önkormányzat nem tud megoldani. Közmunka? – kérdeztük. „Elméletileg lehetne. A gond részben a zuglói szociális modell, amily a támogatott ellenszolgáltatása nélkül alapjuttatást ad a létminimum alatt élőknek. Ez megszüntette a kerületi közmunkásokat, mert ha van ingyenpénz, akkor miért dolgoznál közmunkásként? Tehát ehhez a szociális rendszerünket is át kellene gondolni. Ez válságban különösen nehéz” – mondta a még Karácsony Gergely által bevezetett szociális modellről Horváth Csaba.

A helyi Momentum vezetője, Rózsa András lapunk megkeresésére most is azt mondta, amit másfél éve a kertészeti cikksorozat írásakor: „Még ez a nagyon letompított vizsgálat is azt hozta ki, hogy beszervezhetnék a munka egy részét.”

A momentumos képviselő utalt arra, hogy ők csak a 3.0-s verzióját kapták meg a jelentésnek, amelyből szerinte a keményebb következtetések kimaradtak.

A testület civil képviselője, Várnai László szerint a polgármester titokban tartotta, hogy vizsgálatot kezdeményezett. Ő biztos abban, hogy továbbra sem lehet majd részekre bontani a kerületi parkosítási munkákat: „az lett végül az alku, hogy nem négy évre fogják kiírni, csak egyre, de folytatódik minden tovább. Horváth Csaba ezekben partner.”

Egy állítás, egy tagadás

Az önkormányzat pályázatot írt ki a ZZrt. vezetői posztjára, amelynek július elején van a beadási határideje. De nemcsak ezen a poszton lesz változás, hanem a cég frissen megválasztott felügyelőbizottságában is. Tavaly lejárt a régi tagok mandátuma, a hat újból kettő-kettőt jelölt a Momentum, a DK és az MSZP. A Momentum egyik delegáltja, Szalkai István lett az elnök.

Várnai László, aki a Civil Zugló Egyesület színeiben tagja a testületnek, kifogásolja, hogy „a koalíció sem a Civil Zugló Egyesületet, sem a Kutyapártot, sem a fideszeseket nem engedte be az ötmilliárdos büdzséjű cég ellenőrzőtestületébe”. Őt egy másik önkormányzati cégbe, a parkolási felügyelőbizottságába ugyan jelölte a kerületet irányító koalíció („a kerületben majdnem tízszázalékos támogatottságú egyesület és a Kutyapárt két és fél év után kapott volna egy helyet, míg a mérhetetlen támogatottságú LMP egyetlen képviselője hármat is kapott” – mondja az egykori LMP-s Várnai), de végül nem szavazta meg sem a polgármester, sem az LMP-s és az egyik momentumos képviselő, sem a teljes szocialista frakció.

Bár a testület bejegyzése két és fél hónapot csúszott (több forrásunk szerint azért, mert a polgármester nem ment el az alakuló ülésükre – Horváth Csaba szerint éppen képviselő-testületi ülést tartott), de utána hat vizsgálatot is elrendeltek a cégnél. Például az átvilágítási jelentés által is indokolatlanul soknak tartott külsős ügyvédi megbízások miatt. Több, perbeli képviseletre jogosult belsős munkatárs mellett a ZZRt. ugyanis hat ügyvédi irodával is szerződött. Előzetesen igazolni kellett volna a kintről megrendelt kapacitás szükségességét, mondta lapunknak egy szakértő.

A FEB aktivitása dacára a polgármester javaslatára múlt héten mégis leváltotta a testület Szalkai Istvánt. Horváth Csaba szerint megrendült a bizalma benne, többet nem akart lapunknak erről mondani. Több önkormányzati forrásunk szerint a kirúgás oka az volt, hogy a FEB-elnök az előző vezérigazgató elbocsátásának másnapján egy négyszemközti találkozón az elbocsátott igazgató négy munkatársának kirúgását kérte a megbízott igazgatótól, amire nem lett volna joga. Megkeresésünkre Szalkai István ezt tagadja, az igazgató, Baranyai Zsolt állítja. Az egy állítás-egy tagadás szituációt a polgármester Szalkai felmentésével oldotta föl.

„Nyilván a szocialisták érdeke volt, hogy levegyék, próbálják hátráltatni a vizsgálatokat” – mondja Várnai László. A két érintett egymásnak ellentmondóan nyilatkozott, de szerinte „Szalkai okosabb annál, hogy ilyet tegyen” – utal az állítólagos halállistára.

A FEB-elnök kapott fenyegető e-maileket, telefonokat is, hogy ne legyen annyira aktív. „Ugyanezt csinálták velem és Karácsonnyal is. Tóth Csaba módszere, hogy személyes konfliktussá teszi, majd elmérgesíti a problémákat. Szalkai szerint őt kétszer is felhívták" - mondja Várnai.

A képviselő a Szalkait vádoló, megbízott igazgatóvá kinevezett Baranyai Zsoltot is az előző rendszer szereplőjének tartja, még ha alacsonyabb szinten is: osztályvezetőként dolgozott, a zöldterületek például alá tartoztak.

Baranyai Zsolt csak a sajtóosztályon keresztül akart válaszolni kérdéseinkre, de annyit azért elárult, hogy elhangzottak azok a kérések, amelyek miatt leváltották Szalkait.

A felügyelő-bizottság elnök híján nem tud működni, mert az üléseiket ő hívja össze.

„Szalkai ügyesen vezette a testületet. Eddig a bizottság minden határozatot egyhangúlag hozott. Több vizsgálatot rendeltek el például az ingatlangazdálkodás és az ügyvédi szerződések miatt – mondja lapunknak az elnök leváltását mégsem kifogásoló momentumos Rózsa András. Szerinte pártja a hónap végén új embert jelöl Szalkai helyére. Tagnak, mert az elnököt a testület maga közül választja. – A Momentum továbbra is elkötelezett a ZZRt. tiszta működése mellett, amihez más tulajdonosi szemlélet is kell” – mondta Rózsa lapunknak.

A polgármester magányossága

Több megkérdezettünk – MSZP-s is – állította, hogy Horváth Csaba kibújna Tóth hagyatékából, de ebben szembemegy vele a helyi szocialista frakció, amelyet a Tóth elnökölte zuglói szocialista alapszervezet irányít.

Horváth Csaba már többször nem fogadta be, engedte át a szocialista frakció javaslatait, amit vele nem is egyeztetnek előtte. Próbál lavírozni, mert neki nincs itt embere – mondja Várnai László. – Amikor Tóth megbukott, a polgármester javaslatot tett, hogy Hevér György legyen a frakcióvezető Hajdu Flórián helyett. Az MSZP megszavazta, Hevér új politizálást is hirdetett. Aztán másfél hét múlva bejelentette, hogy a zuglói MSZP leváltotta őt, és megint Hajdut nevezte ki. Horváth Csaba nyelt egyet.” Hevér György ekkor egy képviselőtársával át is lépett a DK-ba. Így már ott a legnagyobb zuglói frakció.

A zuglói MSZP elnökségében a Tóth vagyonnyilatkozatában eltitkolt, egy alapítványon keresztül tulajdonolt gyár és az MSZP-irodaház kapcsán is érintett emberek, Tóth szövetségesei vannak. „Ők már nyíltan Horváth Csaba ellen beszélnek a testületben. Neki ez kínos, próbál kibújni, de úgy, hogy ne legyen nyílt háborúság” – mondja a civil képviselő.

Sem Hadházy Ákos, sem Várnai nem támadja nyilvánosan a polgármestert, nem hangoztatja, hogy le kellene mondania az ellene is folyó rendőrségi vizsgálat miatt. (Ugyanakkor tény, hogy a parkolási kenőpénzek elfogadásával gyanúsított Horváth Csaba akkor még csak különösebb befolyás nélküli mezei fővárosi képviselő volt, így egyáltalán nem zárható ki gyanúsításának politikai motivációja.) Horváth pedig elindította a ZZRt.-vezér leváltását és átvilágíttatta a céget.

Két év múlva választás lesz, amelyen nyilván Horváth Csaba is elindul, de a DK és a Momentum is állít jelöltet, és ahogy tette korábban, Várnai is el fog indulni. De addig is hagyják működni a polgármestert, aki egyensúlyozni próbál.

Az Országgyűlés Gazdasági bizottságának ülése 2018-ban. Matolcsy György MNB-elnök, Bánki Erik, a bizottság elnöke és Tóth Csaba alelnök
Az Országgyűlés Gazdasági bizottságának ülése 2018-ban. Matolcsy György MNB-elnök, Bánki Erik, a bizottság elnöke és Tóth Csaba alelnök

Érdekes, hogy a helyi Fidesz sem követeli Horváth lemondását. Több forrásunk szerint azért, mert a zuglói városközpont építési projektje végül átment a kerületen (még ha ehhez a kormány bevetette a „nemzetgazdaságilag kiemelt fontosságúvá” minősítést is). A közétkeztetési (Hungast – Bánki Erik), a parkolási, útfelújítási és kertészeti munkákat is ugyanazok a cégek nyerik, akik eddig, csak már nem négy, hanem egy évre írják ki a közbeszerzéseket.

A zrt.-ben tisztítótűz kellene, mondja több forrásunk is: „mindenki érzi, hogy nagy baj van”. A koalíciós együttműködési kényszer viszont a botrány csendes politikai kezelését indokolja, ezt segítheti az agilis FEB-elnök levétele. Úgy tűnik, mindenkinek érdeke „szép csöndesen, egy jó felállású felügyelőbizottsággal elterelgetni a mostani cégvezetést, az újat pedig rávenni arra, hogy jobban megfeleljenek a szabályoknak” – vázolta föl egy megkérdezettünk a jövőt.

Csomagban tárgyalva nagyobb a mozgástér

A Tóth Csaba zuglói befolyásától való szabadulással egyszerre zajlik a két legnagyobb ellenzéki párt, a DK és a Momentum helyosztója, most az időközi választásokon. A legfontosabb a budapesti főpolgármesteri székért folyó harc lesz, amelyben a regnáló főpolgármester már pozíciót is foglalt, bejelentve indulását.

Gyurcsány Ferenc és a Momentum új elnöke, Gelencsér Ferenc nemrég megejtett találkozóján megállapodtak az időközi választások legtöbb körzetének indulójában. A Karácsony Gergely parlamenti mandátumát megkapó zuglói alpolgármester, Szabó Rebeka helyén újból a Párbeszéd állít majd jelöltet Kökény Dalma személyében.

A vita még az alpolgármesteri pozíciókról folyik, így Szabó Rebekáéról is. Újbudán – ahol a Momentum már most akart volna alpolgármestert választani, a DK viszont csak az időközi képviselő-választás után, amikor nagyobb a mozgástér alkudozni – ezt már lezárták. A kompromisszum az lett, hogy még a választás előtt megszavaznak egy momentumos alpolgármestert a parlamentbe került Orosz Anna helyett, de nem azt, akit a párt eredetileg szeretett volna. Az időközi választás után pedig megtárgyalják a többi pozíciót is.

Egy névtelenséget kérő zuglói politikus szerint a zuglói vagyonkezelő vezérigazgatói és felügyelőbizottsági posztját is csomagban kezelik majd a pártok. „Ezek politikai-taktikai okokból össze fognak csúszni. Mindenkinek lesz tárgyalási pozíciója.”

„A csápok levagdosása hosszú folyamat” – mondja egy megkérdezettünk a zuglói Tóth-rendszerről. Szerinte a szándék megvan rá a koalícióban.

De ne csináljuk azt, hogy benzinnel megyünk tüzet oltani – helyeselte a FEB-elnök leváltását egy helyi politikus. – Úgy menjünk ki a pályára, hogy ne rúgjunk állandóan öngólt, nehogy a Fidesz nyerjen.”

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG